Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2021 13:01
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

Takto žili Pražané před 100 lety. Pitnou vodu neměla ani polovina domácností, jen pětina lidí měla v bytě koupelnu

Takto žili Pražané před 100 lety. Pitnou vodu neměla ani polovina domácností, jen pětina lidí měla v bytě koupelnu
Zdroj: Český statistický úřad
ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ
Uložit Uložené

Život lidí v Praze byl před sto lety výrazně těžší než dnes.

Český statistický úřad přišel v časopise Statistika&My se zajímavými statistikami ze sčítání lidu, které proběhlo před sto lety. V jeho rámci proběhl tzv. soupis bytů, který obsahoval údaje o bytových poměrech. Odtud vyplývá, že ani 40 % Pražanů nemělo přístup v rámci svého bytu k pitné vodě, nebo že pouze 6 % Pražanů mělo svůj vlastní byt

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 12:36

Tato data byla zveřejněna v roce 1928 v časopise Zprávy Státního úřadu statistického Republiky československé. Píše se v něm, že tehdy v Praze stálo 166 700 soukromých bytů, přičemž pouze 171 bylo prázdných. Pro srovnání – data z posledního sčítání lidu v roce 2011 uvádí, že tehdy bylo v Praze 45 700 prázdných bytů.

Před sto lety bys pravděpodobně žil v nájemním bytě, kterých bylo po celé Praze 87 %, pouze 6 % obyvatel si mohlo dovolit byt vlastnit, a už majitel dvoupokojového bytu byl považován za bohatého občana. V roce 2011 žila v nájemních bytech asi třetina Pražanů, další třetina měla vlastní byt, asi 13 % bydlelo v družstevním bytě. Asi 11 % Pražanů bydlelo v domě.

Domů
Sdílet
Diskuse