Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2021 14:30
Čas čtení 7:01
Jakub Paulík

Boxer Anthony Joshua trpí arachnofobií. Po útěku před pavoukem chtěl přivolat svou mámu

Boxer Anthony Joshua trpí arachnofobií. Po útěku před pavoukem chtěl přivolat svou mámu
Zdroj: TASR/AP/Michael Probst
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Známou fobií trpí i celebrity jako zpěvák Justin Timberlake nebo herec Johnny Depp.

Lehla si do postele a chtěla jít spát. Když ale spatřila velkého pavouka pochodujícího po jejím pokoji, zpozorněla. Nakonec se ztratil z jejího dohledu a Alžběta nemohla usnout. Zavolala tedy svého otce, který musel rozmontovat celý nábytek v pokoji, aby pavouka našel a zbavil se ho.

Podobně nepříjemný zážitek má za sebou i Sabína. Té se pavouk dostal dokonce přímo do postele, v důsledku čehož následující týden spala raději na zemi. Lidé trpící arachnofobií se v popisech incidentů našich čtenářek určitě najdou.

Doporučeno
Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel 6. dubna 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Co nás na pavoucích nejvíce děsí.
  • Jak se zachoval boxer Anthony Joshua, když mu po probuzení lezl po ruce pavouk.
  • Proč je mezi arachnofobiky více žen.
  • Jak mohlo chování Alžbětiny matky ovlivnit její strach z pavouků.
Pavúk
Zdroj: TASR/AP/Winfried Rothermel

Dokud tam bude pavouk, do garáže nevstoupím, chápeš?

Na světě existuje více než 45 000 druhů pavouků, uvádí National Geographic. Převážné většiny z nich se ovšem nemusíme obávat. Jak píše Brittanica, pouze méně než 30 z nich může způsobit smrt člověka. Pavouci svým zevnějškem lidí často děsí, ale strach z nich je s ohledem na statistiky úmrtí iracionální. Hlavně u nás v Česku. Pro lidi, které trápí arachnofobie, jsou však tyto argumenty jen málo platné.

Ačkoli si možná uvědomují, že ve skutečnosti jim nic nehrozí, nedokáží se zbavit podvědomého strachu. Podle klinického psychiatra Alana Manavitze z Lenox Hill Hospital v New Yorku patří strach z pavouků mezi nejčastěji fobie, informuje web Psycom.

ABC píše, že jím trpí zhruba 5 % lidí, jiné zdroje však uvádějí i menší či větší čísla (Science Alert — 6 %, The Guardian — 8 až 10 %). Arachnofobie přitom podle statistik trápí především ženy (zhruba 8 až 9 z 10 případů). To se nám mimochodem potvrdilo i při hledání respondentů do článku.

Po vytvoření ankety na sociální síti se nám ozývaly hlavně dívky (pro srovnání, například při klaustrofobií nebyl nepoměr mezi pohlavími tak patrný). Vědci z Univerzity v Novém Jižním Walesu se přitom domnívají, že za tím mohou být ženské hormony.

Doporučeno
Mezi fakty, mýty a výmysly o psychických nemocech je tenká čára. Zjisti, co je skutečnost a co jen iluze Mezi fakty, mýty a výmysly o psychických nemocech je tenká čára. Zjisti, co je skutečnost a co jen iluze 5. května 2018 12:08

Doktor Alan Manavitz popsal, jak dokáže arachnofobie ovlivnit běžné lidské činnosti. Uvádí, že lidé se závažnou arachnofobií například nevkročí do garáže či podkroví, protože se bojí, že by tam mohl být pavouk. I když mají závažný důvod tam jít, strach nad nimi zvítězí, a tak raději pošlou místo sebe někoho jiného.

„Když to v člověku vyvolá takovou úzkost, která nám zabrání udělat něco, co chceme nebo musíme dělat, nebo se to projevuje fyzickou či psychickou slabostí, víme, že náš strach z pavouků se stal iracionálním,“ tvrdí doktor.

Pokud ti je pohled na pavouka nepříjemný a možná tě při něm i trochu zamrazí, nic se neděje. Pokud ale při střetu s pavoukem utečeš z pokoje nebo rovnou z domu, zřejmě máš problém, který bys měl řešit. Na to, aby šlo o fobii, musí tvá obava překročit určitou míru, která ti zabrání například v tom, aby ses do pokoje s pavoukem vrátil po klíčky od auta.

Jak píše Healthline, někteří arachnofobici se bojí i pavučin, které předznamenávají, že se v místnosti může nacházet objekt jejich strachu. Není to ale podmínkou. Část arachnofobiků se bojí jen pavouků a pohled na jejich sítě jim nepřekáží. Podle studie z roku 2018 se lidé nebojí nejvíce toho, jak pavouk vypadá, ale jakým způsobem se pohybuje. Vzhled je až druhotný.

Pavúk
Zdroj: TASR/AP/Port Authority of Guam

Raději spala týden na zemi

Naše čtenářka Sabína, které je 18 let, se od dětství bojí pavouků. Hnusí se jí dokonce už pouhá představa, že je v jejich blízkosti. „Mohlo mi být maximálně šest let, když mi doma „darovali“ v té žluté nádobce od Kinder vajíčka pavouka. Od té doby se na pavouky nedokážu ani podívat. Už při představě pavouka se začnu všude škrábat a ohlížet, zda není někde vedle mě. Cítím se proto velmi nekomfortně,“ řekla pro Refresher.

Sabína našla během jedné noci v posteli pavouka. Vyskočila z postele a začala křičet. Její sestra se ho ihned snažila zabít, ale pavouk jí utekl. „Celý týden jsem proto spala na zemi. Když se znovu objevil, sestra ho konečně zabila. Teprve po týdnu jsem se tedy konečně odvážila vrátit do postele,“ uvedla.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96845 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Sabína vyhýbá místům, kde by se mohl nacházet pavouk.
  • Proč může lidem s arachnofobií pomoci sledování Spidermana.
  • Jak si mladá studentka objednala kurýra s jídlem, který jí pomohl vyhodit pavouka.
  • Co udělal Justin Timberlake, když našel v posteli v hotelu velkého pavouka.
Domů
Sdílet
Diskuse