Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2021 9:29
Čas čtení 0:43
Adam Novosad

Maďaři schválili Sputnik V na příkaz vlády bez testů, nyní budou v laboratoři zkoumat účinnost a bezpečnost slovenské šarže

Maďaři schválili Sputnik V na příkaz vlády bez testů, nyní budou v laboratoři zkoumat účinnost a bezpečnost slovenské šarže
Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin
NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Maďarské laboratoře nezkoumaly vakcínu Sputnik, jen ji schválily na základě nařízení vlády.

V Maďarsku se očkuje ruskou vakcínou Sputnik V od jejího schválení začátkem února tohoto roku, látka ale nebyla schválena na základě laboratorních testů. Maďarský Národní ústav pro farmacii a zdraví potravin (OGYÉI) schválil Sputnik V na základě nařízení vlády Viktora Orbána, a to aniž by vakcínu zkontrolovali v laboratorních testech, píše deník SME.

Maďarský ústav bude nyní přesto provádět laboratorní testy na kontrolu šarže vakcíny, kterou přivezl bývalý slovenský premiér Igor Matovič začátkem března na košické letiště. Sputnik V je nyní ve skladech v Šarišských Michaľanech a testovalo ho Biomedicínské centrum SAV.

Sputnik V
Zdroj: TASR - František Iván

Ruská strana si stěžovala, že laboratoř nemá potřebný certifikát, a obvinila Slovensko ze sabotáže. Proto budou slovenskou verzi nyní testovat Maďaři.

Domů
Sdílet
Diskuse