Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 22:01
Čas čtení 1:21
Ondřej Jarůšek

FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli

FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli
Zdroj: Policie ČR
NEWS
Uložit Uložené

Tuny munice, dva mrtví, zničené sklady. Z fotografií z místa výbuchu mrazí i dnes.

V roce 2014 otřásly muničními sklady ve Vrběticích dvě exploze. K té první došlo 16. října 2014 ve skladu číslo 16. V něm bylo umístěno 58 tun munice. Exploze si vyžádala i dvě oběti na životech. Jednalo se o dva pohřešované zaměstnance ostravská firmy Imex Group, která si sklad pronajímala. Ostatky zemřelých se nalezly až 21. listopadu 2014. 

Nedlouho poté přišla ale další exploze, k níž došlo 3. prosince téhož roku. K tomuto výbuchu došlo ve skladu číslo 12, ve kterém bylo uloženo 98 tun materiálu. Exploze zasáhly celkově 1 319 hektarů půdy. Někteří lidé žijící v přilehlých obcích museli v souvislosti s výbuchy na čas také opustit své domovy.

Doporučeno
Babiš: Existuje důvodné podezření ze zapojení Ruska do výbuchů ve Vrběticích Babiš: Existuje důvodné podezření ze zapojení Ruska do výbuchů ve Vrběticích 17. dubna 2021 20:07

Během roku 2015 probíhala stěhovací akce, během které se munice a výbušniny převážely z areálu převezly pryč. První kamiony přijely v únoru 2015 a poslední odjížděly až v prosinci. Na místě se však zasahovalo až do října loňského roku, probíhaly čistící akce a hledání nevybuchlého materiálu.

Ohledání prvního epicentra odhalilo celkem 4 345 kusů munice a 1,95 kg trhaviny, u druhého epicentra to bylo 8 916 kusů munice a 3,5 kg trhaviny. Pyrotechnici během šesti let na místě odpracovali více než 12 tisíc směn. Náklady spojené jen s pyrotechnickým vyčištěním areálu se odhadují až na miliardu korun. 

Spoušť, kterou výbuchy způsobily, ukazují fotografie (viz galerie níže) od policie přímo ze zasaženého areálu.

V souvislosti s výbuchy se vedlo i několik soudních sporů. Například zbrojařská firma Imex Group, která si pronajímala zničené sklady, žádala od státu jako náhradu škody 15 milionů korun. Tento požadavek však obvodní soud pro Prahu 2 zamítl. Firma s případem následně šla k Nejvyšší soudu, který jej nakonec vrátil zpátky pražskému soudu.

VRBĚTICEVRBĚTICEVRBĚTICEVRBĚTICE
Zobrazit galerii
(11)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že za výbuchy stojí důstojníci ruské tajné služby GRU. Policie pracuje s verzí, že na explozích se mohli podílet ruští agenti, kteří otrávili Skripala. Kriminalisté zveřejnili fotografie hledané dvojice a žádají veřejnost o pomoc při pátrání. Agenti se vydávali pod falešnými jmény. 

V návaznosti na toto zjištění vyhostil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) 18 ruských diplomatů. Českou republiky mají opustit do 48 hodin.

Doporučeno
„Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích „Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích 17. dubna 2021 20:25

Závratná zjištění komentují i opoziční političtí představitelé. „Informace o aktivitách ruských agentů na území ČR jsou naprosto šokující. Jde o akt státního terorismu proti demokratickému suverénnímu státu. Reakce České republiky musí být tvrdá a srozumitelná,“ uvedl například předseda ODS Petr Fiala.

Doporučeno
Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt 17. dubna 2021 20:43
Domů
Sdílet
Diskuse