Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2021 16:01
Čas čtení 13:25
Vojtěch Vanda

Má devítiletá dcera si uvědomuje dopad klimatických změn více než řada politiků, říká Tomáš Petříček (Rozhovor)

Má devítiletá dcera si uvědomuje dopad klimatických změn více než řada politiků, říká Tomáš Petříček (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Vojtěcha Vlka
REFRESHER
Uložit Uložené

Pohovořili jsme s bývalým ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Po dvou a půl letech přišel konec. V jeden měsíc skončil Tomáš Petříček nejen v křesle ministra zahraničí, odkud jej odvolal předseda ČSSD Jan Hamáček, ale také jako místopředseda sociálních demokratů. S volným časem, které uvolnění z těchto pozic přineslo, přišel čas i na malou rekapitulaci.

REFRESHER se proto s Tomášem Petříčkem spojil, aby probral poslední události, které se kolem něj děly. Zeptali jsme se, jakým způsobem by řešil vrbětickou kauzu on. Co říká na komentáře na jeho osobu ze strany vicepremiéra Hamáčka nebo jaký bude jeho nástupce Jakub Kulhánek. Přišlo ale i na další věci. Věděl jsi například, že bývalý ministr zahraničí je velkým fanouškem Star Wars? Více v článku.

V tomto článku si přečteš
  • Jak by Petříček řešil vrbětickou kauzu
  • Jakým způsobem útok ve Vrběticích poznamená rusko-české vztahy
  • Jaká vládne v ČSSD nálada
  • Jaký je premiér Andrej Babiš za zavřenými dveřmi
  • Kterou postavu ze Star Wars má nejradši
  • Jak vypadá den ministra zahraničí
Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Dne 12. dubna 2021 skončil váš mandát ministra zahraničí. Rád bych vás poprosil o jeho zhodnocení. Co se vám podařilo, a co byste třeba rád změnil a udělal jinak?Já jsem především rád, že jsem mohl i v době, která nebyla vůbec jednoduchá, dva a půl roku sloužit jako český ministr zahraničních věcí. V mezinárodních vztazích se toho v posledních letech hodně mění. Celý svět také zasáhla pandemie covidu, na což musela i česká diplomacie reagovat. Pro zemi jako Česká republika je důležité posilovat vztahy se státy, se kterými můžeme některé krize lépe zvládat. 


Především bych zdůraznil, že se nám v posledních letech podařilo posílit spolupráci s našimi sousedy, zejména s Německem, tedy Bavorskem, Saskem, ale také s Rakouskem i Slovenskem. Také se podařilo prosadit nové nástroje na podporu českých ekonomických zájmů. Tedy pomoc firmám, které přináší vyšší přidanou hodnotu, jsou inovativní a nabízí celá řešení. Jsou to posuny právě směrem k tomu, abychom dohnali vyspělejší státy.

Ale pro mě bylo také důležité, aby česká diplomacie hájila základní hodnoty, na kterých stojí naše společnost. Ať už je to ochrana lidských práv, nebo solidarita s těmi, kterým se nedaří tak dobře, a abychom nebyli lhostejní k tomu, co se ve světě děje. Nejsme země, která by mohla změnit všechno, ale zavírat oči před problémy světa se nedá.

Já jsem upozorňoval na to, že třeba komunisté dost často pojmenovávají věci, které se dotýkají Ruska, tak, že to zastírá podstatu.


A je tam něco, co se vám nepovedlo, nebo byste udělal jinak a líp?

Určitě bych chtěl, aby česká diplomacie byla do budoucna ještě více aktivnější v tématech jako klimatická změna. My jsme v posledních letech toto téma velmi aktivně řešili. Následně vznikla například pozice pověřence pro klimatickou diplomacii, což je nová oblast působení české diplomacie. Týká se to řady dalších věcí, takže věřím, že bychom na tohle měli zaměřit svou pozornost ještě více. 


Klimatická změna totiž není jen o ochraně prostředí, ale má třeba dopad na mezinárodní bezpečnost, je provázána s migračními problémy, a tak dál. Dopad v Africe je vidět již dnes. Klimatická změna bude jedním z dalších faktorů, který bude vyvolávat migrační tlaky.


Těsně po vašem odvolání vypukla vrbětická kauza. U nás na webu měl úspěch váš status, ve kterém jste hovořil o rusko-českém slovníčku, ve spojitosti s výrokem Andreje Babiše o útoku na zboží, který vám byl „podsouván“. Kdo vám jej podsouval? Můžete to nějak upřesnit?

To byla spíše nadsázka, protože některé věci se snažíme zbytečně opisovat tak, abychom se možná někoho nedotkli. Já jsem upozorňoval na to, že třeba komunisté dost často pojmenovávají věci, které se dotýkají Ruska tak, že to zastírá podstatu. Ať už to byla bratrská pomoc v roce 68, či jak se hovořilo o konfliktu na Ukrajině. 


Rusko se tváří, že se ho to netýká, ale přitom všichni dobře víme, že Rusko podněcuje separatistické tendence, samo nelegálně okupovalo Krym, a dnes, když zlehčujeme to, co se stalo ve Vrběticích, že tu hovoříme o různých verzích nebo o útoku na zboží, tak odvádíme pozornost od toho, co je důležité. A to je to, že ruské tajné služby řadu let na území Evropské unie připravují operace, které jdou proti naší bezpečnosti, a podkopávají demokratické uspořádání v Evropě.


Když už jsme mluvili o tom, co se vám nepodařilo, vicepremiér Jan Hamáček vás ve zmínil v rozhovoru pro Seznam Zprávy ve spojitosti s Vrběticemi. Řekl: „Kdyby seděl na ministerstvu Tomáš Petříček, tak bychom to nezvládli, za tím si stojím. Ta výměna (za Jakuba Kulhánka na postu ministra zahraničí pozn. red) byla k lepšímu.“ Co byste nezvládl, ale odmítl komentovat. Co si o jeho výroku myslíte?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97796 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse