Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2021 9:53
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Hamáček: Výměnu Vrbětic za milion Sputniků odmítám. Článek webu Seznam Zprávy je postaven na lžích a spekulacích

Hamáček: Výměnu Vrbětic za milion Sputniků odmítám. Článek webu Seznam Zprávy je postaven na lžích a spekulacích
Zdroj: Úrad vlády ČR
NEWS ÚTOK VE VRBĚTICÍCH
Uložit Uložené

Ministr vnitra se vyjádřil k článku, který uveřejnily Seznam Zprávy o jeho „cestě do Moskvy“.

„Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“ okomentoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) článek webu Seznam Zprávy, ve kterém je uvedeno, že se ministr vnitra chystal během své cesty do Moskvy „vyměnit vrbětickou kauzu za milion Sputniků“. Hamáček uvádí, že tyto spekulace poškozují zájmy republiky.

„Jednoznačně odmítám spekulace v článku Janka Kroupy „Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milion Sputniků“ týkající se mé údajné snahy obchodovat informace z kauzy Vrbětice za dodávku vakcíny Sputnik V,“ uvedl na Twitteru vicepremiér Hamáček.

Doporučeno
Hamáček chtěl v Rusku vyměnit kauzu Vrbětice za Sputnik a setkání Bidena s Putinem v Praze, píší Seznam Zprávy Hamáček chtěl v Rusku vyměnit kauzu Vrbětice za Sputnik a setkání Bidena s Putinem v Praze, píší Seznam Zprávy 4. května 2021 8:37

Ministr vnitra si stále stojí za verzí, podle níž byla „cesta do Moskvy“ zastíracím manévrem před oznámením podílu ruských agentů na explozích ve Vrběticích z roku 2014 a následným vyhoštěním zaměstnanců ruské ambasády v Praze. 

V článku web Seznam Zprávy uvádí, že svůj záměr měl vicepremiér vylíčit na schůzce 15. dubna v kanceláři ministra vnitra. „Mohu potvrdit, že od 14. 4. proběhlo na MV několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě,“ pokračoval Hamáček. 

„Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik. I z toho důvodu je konstrukce Janka Kroupy naprosto nelogická,“ dodal vicepremiér.

Doporučeno
Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát 25. dubna 2021 11:16

Ministr vnitra se tak domnívá, že toto zjištění akorát spekulacím pomůže. „V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“ dodal.

Seznam Zprávy ve svém článku nicméně tvrdí, že předmět inkriminované diskuse večera 15. dubna jim potvrdila většina osob, která se jí zúčastnila.

Domů
Sdílet
Diskuse