Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. května 2021 17:43
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Ženě se narodila devaterčata. Lékaři jí přitom řekli, že bude mít „jen“ sedm dětí

Ženě se narodila devaterčata. Lékaři jí přitom řekli, že bude mít „jen“ sedm dětí
Zdroj: Pixabay/Ramosiquitos/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Aby měla žena devaterčata, se nestává každý den. Nikdo to nečekal, ani lékaři.

Pětadvacetiletá žena z Mali, Halima Cisse, může mluvit o daru z nebes. Když otěhotněla, doktoři zjistili, že čeká sedmerčata. Přesunula se proto do Maroka, kde měla porodit. Jenže při porodu se zjistilo, že má v děloze ještě o dvě děti více – nakonec se jí tedy narodila devaterčata. Přitom porod devíti dětí naráz je velmi vzácný. Informuje The Guardian.

Doporučeno
74letá žena porodila dvojčata, o děti se bude starat s 80letým manželem 74letá žena porodila dvojčata, o děti se bude starat s 80letým manželem 7. září 2019 10:06

Ne sedm, ale devět. Halima Cisse z Mali měla těhotenství opravdu plné překvapení. Lékaři jí  řekli, že bude mít sedmerčata, což je samo o sobě velký počet dětí najednou. Měla být proto transportována do Maroka, kde měla děti porodit. O její transport se v březnu zasadil malijský prezident Bah Ndaw, žena z chudé části Mali by jinak na sever Afriky odcestovala jen těžko.

Když ale přišla na sál, doktoři v Maroku se nestačili divit. Zjistilo se, že se na předešlých ultrazvucích přehlédly v děloze ještě další dvě děti. Žena tak porodila císařským řezem devaterčata – 5 holčiček a 4 chlapce. Její těhotenství rázem způsobilo celostátní poprask. Porodit devět dětí naráz je totiž velice ojedinělá a vzácná věc. 

Zdraví ženy i dětí by mělo být podle ministerstva zdravotnictví v Mali momentálně v pořádku. Jejich přesun zpět do vlasti se očekává za několik týdnů.

Svět zná jen několik případů, kdy devaterčata přišla na svět. Jak píší Novinky.cz maminkou-rekordmankou byla  v roce 1971 Australanka Geraldine Brodrick, jejíž děti ale brzo po porodu zemřely. V roce 1999 se devět dětí narodilo zase Zurině Mat Saad z Malajsie, děti se ale znovu nedožily ani šesti hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse