Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2021 16:00
Čas čtení 12:19
Vojtěch Vanda

Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech

Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Jistá velká značka má ve vývoji nealkoholických piv poměrně napřed. Existuje však pivo privátní značky, které je levné a zároveň i dobré. Které? Dozvíš se v testu.

Co je důležitější než zdraví? Každý z nás má asi hodnotový žebříček nastavený jinak, stejně tak si ale každý z nás určitě uvědomuje, že neřest není zadarmo. Když budeš jíst kopce zmrzliny, dostaneš minimálně angínu. Když budeš pít moc alkoholu, ublížíš játrům.

Snahy o zmírnění dopadů alkoholu na lidské tělo jsou rok od roku víc slyšet. A my to kvitujeme. Zároveň se ale v redakci najdou tací, kteří prostě to pivo odložit nechtějí. Kompromis? Řešení jsme našli v provedení testu nealkoholických piv. Nyní se však nebudeme bavit o oblíbených minipivovarech; hodnotili jsme kousky, které seženeš ve svém lokálním supermarketu.

Kromě toho jsme zabředli do historie vaření nealkoholického piva, uvedeme kritéria, podle nichž jsme hodnotili, a nakonec vybereme ten nejlepší kousek, který prostě chutná. 

Doporučeno
Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence Velký test piv do 10 korun: Víme, kterým značkám se rozhodně vyhnout a které neurazí a ulehčí tvé peněžence 31. května 2020 16:51

Historie nealkoholického piva

Jak jsme na tom s alkoholem nyní? Ani pandemie výrazně nepohla s tím, jak Češi konzumují alkohol. Z čísel na webu iniciativy Suchej únor vidíme, že jsme pořád mistry v oboru. 

Průměrný Čech za rok vypije 14,4 l čistého lihu, což nás světově řadí na třetí místo za Litvu a Moldavsko. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje takřka milion lidí, což znamená, že u nás má prakticky každý 7 dospělý Čech problém s pitím. Že je konzumace alkoholu problém starý jako látka sama, si uvědomovali i naši předci, a chtěli to změnit.

Proto došlo i na pivo. Ne však dříve než po druhé světové válce, do té doby se všichni, kteří měli chuť na zlatavý mok a z nějakého důvodu jej nemohli kvůli alkoholu pít, museli smířit s tím, že si jej prostě nedají. Jak informuje Birell, změny chtěli nejdříve provést švýcarští a němečtí chemici. Rozhodli se vyrobit nealkoholické pivo vakuovou filtrací, díky které by extrahovali alkohol z tekutiny, ale zachovali by její nezaměnitelnou chuť.

Zdraví ale nebylo jediným důvodem, proč se k výrobě piva bez alkoholu přistoupilo. Časopis Vesmír uvádí, že trh oblastí s nejvyšší spotřebou piva, takže Česko nevyjímaje, byl klasickými pivy nasycen, pročež bylo potřeba spotřebitele nalákat na něco nového, co by zaujalo tradiční pijáky, ale zároveň omezilo konzumaci alkoholu. I proto se v polovině 70. letech, jak píše Birell, začalo vyrábět i u nás.

Doporučeno
Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun Test 100% pomerančových džusů: Značky nejsou všechno. Levný a kvalitní džus koupíš i do 25 korun 11. prosince 2020 12:39

PIvo a auTO

Celý projekt zastřešila motorevoluce. Obyvatelstvo čím dál častěji jezdilo auty, nicméně žízeň mělo pořád stejnou, tedy velkou. Proto vzniklo PITO – tedy Pivo a auTO – aby řidiči nepodléhali pokušení konzumovat klasický mok.

Čeští sládci později vymysleli vlastní postup, metodu řízeného kvašení, skrze kterou vyráběli vlastní nealkoholické pivo. Metoda se však nesetkala úplně s oblibou českých konzumentů, jelikož postrádala říz a plnou chuť. 

Vývoj nicméně pokračoval dál. A nyní, na počátku 20. let druhého tisíciletí, máme na výběr ze spousty moků, které zjemňují dopady alkoholu na játra milovníků piv. Rozhodli jsme se je proto vyzkoušet a určit, které je podle nás nejlepším a nejvýhodnějším zbožím. 

Jak jsme hodnotili

Ani minulý test piv do 10 korun z nás odborníky neudělal. Proto v první řadě uvádíme, že je tento test prováděn laiky, kteří mají rádi pivo. Ke každému kousku vyjádříme své pocity v malém odstavci. 

Nakoupili jsme 26 kusů nealkoholických piv. Kritéria pro jejich výběr byla dvě – pivo se musí běžně prodávat v lokálních supermarketech (nakupovali jsme v supermarketech Billa, Tesco, Lidl, Kaufland, Globus, Penny a Albert), a nápoj nesmí být ochucený. Z výběru tak automaticky vypadly pivní nealko radlery, pivní drinky aj.

Piva byla zakoupena v lahvích a plechovkách, ceny jsou uváděny bez zálohy. I když se nejednalo o piva točená, hodnotili jsme barvu, vůni, chuť, „pitelnost“, tedy chuť se napít znovu, a také cenu. Pěna se v tomto případě hodnotit nedala. Určitě jsme vzali v potaz i to, že nealko piva mohou oproti alkoholickým pivům postrádat plnost chuti a říz. Jestliže jsme shledali na pivě něco zvláštního, do popisu jsme to přidali. 

Piva hodnotíme na škále od 0 (Nekupuj!) po 10 (Nenechávej v regálu!). Nyní nám již nic nebrání v tom dát se do zjišťování, jestli modrá je opravdu dobrá.
Doporučeno
Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku Víš, čí pivo piješ? Toto jsou majitelé známých piv v Česku a na Slovensku 15. května 2021 14:30

Stephans Bräu Hefe-Weizen Naturtrüb

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Německu
Obchod: Kaufland
Cena: 10,90 Kč

Prvním testovaným kouskem bylo zvoleno, i když ne úplně správně, kvasnicové nealkoholické pivo. Na druhou stranu jsme ale neměli hned od začátku referenční kousek, podle kterého bychom všechno srovnávali. 

Prvním testovaným atributem byla vůně. Jak je u nealkoholických piv zvykem, a čeho jsme se postupem času absolutně „přejedli“, byla ikonická mladinová či sladinová vůně, která je u alkoholických piv, jak radí degustační průvodce webu beerweb.cz, středně závažnou vadou. Drtivá většina nealko piv, jak jsme se později přesvědčili, voní vlastně podobně.

Doporučeno
Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie Pití jakéhokoli množství alkoholu poškozuje mozek, zjistila studie 21. května 2021 10:51

Fanouškovské testy nealkoholických piv dále „straší“ tím, jak se tato piva prostě nedají pít. Například na webu pivníci.cz se dočteme: „Nebudeme vás vodit za nos. Většina nealko piv je opravdu hnusných, nějakým řečem o skvělé pitelnosti od marketingových pracovníků či pivních ‚znalců' nevěřte. Naším cílem tedy spíše bylo vybrat to nejméně hnusné, které se alespoň trochu dá pít.“

Náš první testovaný půllitr, německý Stephans Bräu, však nebyl takovou katastrofou, jak jsme čekali. Kvasnice tedy nebyly v té sladší změti tak moc cítit, v chuti se to taky extra neodrazilo, ale jinak šlo o vcelku schůdný zážitek. Barva byla mimochodem zlatavější a troufal bych si říct, že i pitelnost na nealko pivo nebyla špatná. Krásný začátek na to, jak strašili

Konečné hodnocení: 5/10


Argus Nealko Original

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Česku
Obchod: Lidl
Cena: 6,90 Kč

U druhého kousku jsme už zbystřili. Honosí se totiž vítězstvím testu nealkoholických piv v jednom magazínu s automobilovou tématikou, což má vytisknuto i na cenovkách v supermarketech. Ano, mluvíme o Argusu z Lidlu.

A je třeba říci, že i přes odzbrojující sladkou vůni, možná až nepříjemnou, v níž člověk při troše fantazie cítil kolem dokola zanesený rybník, měl kousek říznější chuť a také překvapil oproti vůni poměrně zajímavou hořkostí. Pitelnost byla tedy na nealko skvělá. A co se barvy týče, má ji měděnou až jantarovou. 

Doporučeno
KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích 30. března 2021 14:07

Největším plusem piva je však cena, která je, jak jsme zjistili, u těch high-endových piv našeho testu absolutně bezkonkurenční. Tudíž my také doporučujeme.

Konečné hodnocení: 8,5/10


 Staropramen Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovary Staropramen, Praha, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 12,90 Kč

Oranžově zabarvený Staropramen tak nebyl oproti Argusu žádnou hitparádou. Nasládlá vůně sice  nebyla nijak výrazná, pivo bylo hořčejší, což je určitě super, ale ne tak jak Argus, čili málo. Pitelnost pak byla mnohem menší. Do piva z Lidlu tomu chyběl podstatný kus.

Konečné hodnocení: 6/10


Rastinger Free

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuvedeno
Obchod: Tesco
Cena: 9,90 Kč

Doposud jsme neměli žádnou tragédii. Jenže čím více jsme se nořili do testování, tím blíže nám byla. U čtvrtého piva, Rastingeru, si všímáme, že se pivo jinak chová, bylo snad až přehnaně nasyceno a přehnaně perlí na jazyku. Barvu mělo určitě více světlejší. Dále se vrátila ta nasládlá vůně, kterou alkoholičtí pivaři úplně neocení, s malinkým ocáskem hořkosti. Jinými slovy jsme pili sladkou sladovou vodičku.

Doporučeno
Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal 7. února 2021 14:30

Rastingeru však nemůžeme dát nulu, jelikož alespoň malou jiskru si udržel.

Konečné hodnocení: 3/10


Pito

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Samson, České Budějovice, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 9,90 Kč

Dalším v pořadí bylo pravděpodobně originální Pito, které získalo ocenění Nejlepší české nealko pivo v soutěži World Beer Awards v Londýně v roce 2019. Určitě jsme ocenili smysl pro kontextový rámec, když jsme si na etiketě přečetli původ názvu. Hodnotíme to jako edukační plus, člověk dokonce zjistí, kolik metrů hloubky má studna, odkud berou vodu.

Pito mělo hodně mladinovou vůni, ale ne sladkou, a působila tak i chuť. Hořkost tam je také, ale spíše schovaná. S pitelností je to velice na hraně, ale asi si dokážeme představit, že bychom si klidně ještě lok dali. Je nutno dodat, že se blíží normálnímu pivu více než průměrný kousek. A cena je velice přívětivá.

Konečné hodnocení: 7,5/10


 Leon Steiner Alcohol Free

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: VAN PUR, Varšava, Polsko
Obchod: Kaufland
Cena: 9,90 Kč

Nás úhlavní nepřítel z minulého testu piv do 10 korun, Leon Steiner, má bohužel i nealko verzi. Každopádně jsme se vzmužili, strach z minula jsme potlačili, a dali jsme se do testování.

Dobrým znakem bylo, že jsme necítili zatuchlost, ale jen jemnou nasládlou vůni. Pivo mělo oranžovější barvu. Po napití nás však obejmula vlna sladkosti, která se na zlomek vteřiny tvářila příjemně, poté ale přišel při pokusu o polknutí diabetes a zkřivení obličeje. Navíc se pivo v ústech divně zpěnilo. Takže ne, ani napodruhé nemůžeme doporučit. 

Konečné hodnocení: 0/10

TIP: Polská piva nemůžeme doporučit ani nealkoholická.

Zlatopramen Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: vyrobeno v Česku
Obchod: Kaufland
Cena: 14,90 Kč

Zlatopramen by jako významná značka mohl značit nějakou kvalitu. Jak jsme se ale zmýlili! Kromě výrazné sladinové vůně jsme identifikovali pouze prázdno. Žádná sladkost a prakticky ani hořkost – znovu chmelová voda. Takže ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale test vyhrát nemůže. 

Konečné hodnocení: 3,5/10


 Staročech Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovar Nymburk, Nymburk, Česko
Obchod: Penny Market
Cena: 6,90 Kč

Jediný zástupce Penny Marketu vyčníval jednou z nejnižších cen. To bylo ale všechno. Kromě sladu bylo v pivu cítit i něco ne zrovna vábného a identifikovatelného, barva piva byla tmavší, ale stále měděná/jantarová. Silný přechod ze sladké do hořké vám v ústech udělá místy i kyselou. Není to moc fajn, je to spíš horská dráha, kterou nechceme.

Konečné hodnocení: 2/10


 Heineken 0,0 Beer

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Rakousku
Obchod: Tesco
Cena: 17,90 Kč

Úkaz. Heineken se pokusil o pivo, které neobsahuje vůbec žádný alkohol. To je u nealkoholických piv vzácné; většina z nich obsahuje do 0,5 %.

A byl to vážně experiment. Pivo voní uměle. Ve složení bylo napsáno, že je ochuceno, ale žádná další složka než ječný slad a chmelový extrakt zde není. Rozdílná byla také barva piva, která je spíše zlatavá. Absence alkoholu byla v chuti hodně znát: je to něco jako voda s chutí piva, která místy chutná až jablečně. V konkurenci neobstojí, už vůbec ne za tu cenu.

Doporučeno
Univerzita Karlova bude mít vlastní pivo. Matfyzáci budou chodit na πvO Univerzita Karlova bude mít vlastní pivo. Matfyzáci budou chodit na πvO 20. října 2020 16:02

Konečné hodnocení: 0/10


 Birell Polotmavý

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 19,90 Kč

Proto jsme byli rádi, když přišlo na plzeňskou klasiku. První polotmavé pivo, které nám přišlo pod ruku, neslo značku Birell. Necítili jsme z něj žádnou výraznou vůni, barva byla až červená. Každopádně mnohem zajímavější byla pitelnost stejně jako chuť, která si věrně držela chuť „pravého“ polotmavého piva. Bude Birell, jak se o něm říká, opravdu jedničkou?

Konečné hodnocení: 8/10


 Erdinger Alkoholfrei

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Privatebrauerei ERDINGER, Erding, Německo
Obchod: Kaufland
Cena: 34,90 Kč

Dále v pořadí bylo bezkonkurenčně nejdražší nealkoholické pivo, krom minipivovarů, které lze v regálech supermarketu najít. Erdinger stál 35 korun, z čehož se nám trošku protočily panenky. Hlavně jsme od něj čekali zázraky, kterých jsme se nedočkali.

Pšeničné pivo má nasládlou až kyselou vůni,  mělo také klasický zákal, ale v chuti byla cítit pořád stejná sladkost. Rozeznat od jiných jej tedy úplně nejde, Mok se spíše zlatavější barvou je pouhým klidným středem. Byl by pětkou, nebýt té ceny.

Konečné hodnocení: 4/10


Birell Zelený ječmen

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 11,90 Kč

Namlsaní Birellem jsme se těšili na netradiční zelený ječmen. Co jsme ale získali? Měděné pivo se zeleným ječmenem v prášku, jež vůní připomíná chorelové pivo. Jednalo se o horší pivo než polotmavé, naštěstí si ale výraz Birellu zachovalo. Každopádně jemná nasládlost zeleného ječmenu úplnou parádu neudělá, čekali jsme víc.

Konečné hodnocení: 6,5/10

TIP:  Důležitější než kdy jindy je nealko pivo správně vychladit, jinak se s přijatelnou chutí mohou ti, jíž jsou zvyklí na normální alko pivo, akorát rozloučit.

Lobkowicz Nealkoholický premium

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovary Lobkowicz, Praha, Česko
Obchod: Kaufland
Cena: 16,90 Kč

Zavedená značka v nás vždy budí naděje. Zajímalo nás tedy, jak si údajně prémiový Lobkowicz poradí v konkurenci s ostatními pivy. Přes méně intenzivní sladinovou vůni jsme v oranžovém  pivě zažili spíše než prémiový pouze lepší než průměrný zážitek. Všimli jsme si náznaku jakéhosi těla, malé hořkost, ale to vám zajistí tak dva, tři loky navíc. To je za takovou cenu málo.

Doporučeno
Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka 19. září 2020 16:12

Konečné hodnocení: 6,5/10


 Bernard Free

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Rodinný pivovar Bernard, Humpolec, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 16,90 Kč

O nealkoholických pivech z humpoleckého pivovaru Bernard se říká, že jsou jedny z těch lepších. Hlavně ochucená piva, která jsme však ve výběru neměli. Jak tedy chutná neochucené nealko?

Sladká vůně zde je, nýbrž cítíme klasickou „bernardovskou“ vůni díky sladu ze sladovny Bernard. Takže alkopivař zjihne, protože může poprvé ucítit známý odér. Měděná barva moku v sobě nese voňavé až květnaté pivo se známou hořkostí; milovníci nízkostupňových piv by mohli připustit, že chuťově nemusí mít úplně daleko od alka.

Jedná se o lehké a dost pitelné pivo, takže my můžeme pouze pochválit. Dobrá práce!

Konečné hodnocení: 9,5/10


Birell Světlý

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 11,90 Kč

Hned po skvělém Bernardu jsme otestovali vlajkovou loď českých nealkoholických piv. Pilsner Urquell abstinentů – světlý Birell.

Znova musíme hodnotit kladně. Nejprve nás zaujala cenovka, nižší cena je určitě příjemné plus. To se ale týká i jemnější sladové vůně, zlatavooranžové barvy, a chuti, která opravdu připomíná pivo bez alkoholu. Pitelné je nadprůměrně. Ocenili jsme i hořkost, která se v ústech rozleje až po polknutí, a která je příjemnější a ne tak silná jako u Argusu.

Na úplný top to nicméně podle nás není. Přesto se jedná o jedno z nejlepších piv ve výběru. 

Konečné hodnocení: 9/10


Bernard Jantar

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Rodinný pivovar Bernard, Humpolec, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 16,90 Kč

Polotmavé pivo se speciálním sladem a ječným slad Bernardu? Není na co čekat. Po ochutnání jsme ale bohužel byli dost zklamáni.

Uvítala nás méně vábná vůně jako u prvního polotmavého Birellu. Zde si také myslíme, že pivaři, kteří nemusí Bernarda, už vůbec nebudou chtít tento Jantar pít kvůli specifické chuti.  Byla mnohem méně sladká, než jsme čekali, což přisuzujeme snaze o to, aby vynikla hořkost. Nicméně z toho vyplynula akorát ztráta jiskry.

Konečné hodnocení: 5/10


 Svijany Svijanský vozka 

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden (Pivovar Svijany jen distributorem)
Obchod: Tesco
Cena: 12,90 Kč

První pivo s jinou než modrou etiketou, které nabízí občerstvení těm, co nepijí alkoholické pivo, prodává pod svým jménem pivovar Svijany. Kde se ale pivo vyrábí, je tajemstvím, pivovar je totiž pouze uveden jako distributor.

Skoro se nám chce říci, že se to ve Svijanech vážně nevyrábí, jelikož jsme zvyklí si alko Svijany občas dát. Zde bychom o tom ani neuvažovali. Není totiž nijaké. Znovu se nejedná ani o hořké či sladké pivo, spíš o obarvenou vodu. Přehlédnete-li jej v regále, což se může kvůli jiné barvě etikety stát, asi se nic nestane.

Konečné hodnocení: 3,5/10

TIP: Nealkoholická piva jsou obvykle opatřeny modrými etiketami. Není to tak ale u všech! A zároveň ne všechna modrá piva jsou nealkoholická, takže na benzínce radši zkontroluj, co si kupuješ.

 Budwar Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Budějovický Budwar, České Budějovice, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 13,90 Kč

Druhý budějovický reprezentant, tradiční Budwar, nás se svým nealko pivem ze žateckého chmelu také vůbec neoslovil. Líbila se nám etiketa s informacemi o hořkosti a barvě, což ale bylo prakticky z příjemných překvapení vše. Chuť byla prakticky neidentifikovatelná až vlastně nakyslá.

Doporučeno
Na trhu je pivo pro psy s názvem Dog Brew. Jedna plechovka stojí přes 50 korun Na trhu je pivo pro psy s názvem Dog Brew. Jedna plechovka stojí přes 50 korun 30. srpna 2020 14:35

Konečné hodnocení: 3,5/10


 Bruncvík Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden, vyrobeno v České republice
Obchod: Kaufland
Cena: 9,90 Kč

Další nemesis z dřívějšího testu, Bruncvík z Kauflandu. Opatrně jsme tedy nasládle vonící mok ochutnali, abychom se hned nespálili. Ukázalo se, že to nebylo dobré pivo, ale v konkurenci ostatních nealko piv bylo prostě jen podprůměrem. Přesládlá chuť a trocha hořkosti, která ale se situací nic neudělala.

Konečné hodnocení: 2,5/10


 Bakalář Nealko Za studena chmelené

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Tradiční pivovar v Rakovníku, Rakovník, Česko
Obchod: Globus
Cena: 14,90 Kč

Zde jsme byli opravdu zvědaví. Nealkoholické pivo značky Bakalář z rakovníku totiž získalo status regionální potraviny Středočeského kraje, a v loňské soutěži World Beer Awards získalo titul Nejlepšího nealko piva Česka. Jak si vedlo?

Etiketa nás láká na nenahraditelnou chuť a vůni dobrého piva, s čímž ale nemůžeme úplně souhlasit. Vůně se nám nezdála nikterak výjimečná, chuť je určitě lepší než průměr, stále si ale myslíme, že na nejlepší nedosáhne. Jedná se na standardy nealka o docela hořké pivo, asi i s nějakou pitelností. Má to, co chybělo Svijanům, tedy jakousi jiskru.

Doporučeno
Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál Konopí rozhodně nevyléčí všechno, říká výzkumník Pavel Kubů. Má ale obrovský dosud nevybádaný potenciál 10. června 2020 15:45

Konečné hodnocení: 7/10


Bertold Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden (dodavatelem jsou Pivovary Lobkowicz)
Obchod: Albert
Cena: 9,90 Kč

Jediný zástupce, který se prodává pouze v Albertu, je pivo se sladidlem značky Bertold. Je to opravdu hodně sladce cítit. Klasickou sladkost nealko piva doplňovala hořkost piva vcelku vkusně. Jen kdyby nezbyl ten nicneříkající ocásek v puse, taková vodovost, která jej nemůže řadit výše než mezi průměr.

Konečné hodnocení: 5/10


 Platan Nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovar Protivín, Protivín, Česko
Obchod: Globus
Cena: 10,90 Kč

Takhle ne. Platan se sladkou až hnilobnou vůní, zlatavou až oranžovou barvou, a bohužel opravdu zlou chutí, není možností. Člověk má pocit, že pivo prošlo, což jsme kontrolovali. Neprošlo. Zvláštně do toho hraje hořkost, jež nepomáhá.

Konečné hodnocení: 2/10


 Litovel Free

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Pivovar Litovel, Litovel, Česko
Obchod: Kaufland
Cena: 15,90 Kč

Držitel titulu české pivo 2015, pivo z Litovle, by v roce 2021 podle nás neobstálo. Prošlo nám ústy vícero vzorků, které dokázaly snoubit hořkost se specifickou sladkostí piva lépe než nealkoholický Litovel. Za nás poměrně zklamání z drahé láhve. Na druhý lok jsme v tomto případě neměli chuť.

Konečné hodnocení: 2,5/10


 Birell stylu IPA 

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 14,90 Kč

Jak asi může chutnat nealkoholické pivo ve stylu Indian Pale Ale? Svrchně kvašené pivo ze světlého sladu, které se původně vařilo pro indický trh, jak tvrdí BBC,  se pokusil uvést na trh Birell. A světe div se, opravdu voní jako IPA, což bylo zajímavým překvapením.

Tekutina zlatavé barvy, která nám vjela do krku, nám dokázal, že Plzeň je ve vývoji nealkoholických piv opravdu nejdál. Tohle je pravděpodobně způsob, kterým by se měl vývoj ubírat. V tomto případě jsme měli co do činění s lehkým a sladkým pivem, které opravdu věrně připomíná jeho předlohu. Po dlouhé době jsme jej vypili prakticky celé. Navíc ocásek, který nám v ústech zbyl, evokoval chuť piv z malých pivovarů. Nejspíš máme vítěze!

Konečné hodnocení: 10/10


 Krušovice královsky hořké nealko

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco
Cena: 14,90 Kč

V o to horší pozici byly Krušovice. Vůně u tohoto piva je totiž oproti IPĚ absolutně nevábná, nijaká, možná trochu sladová, ale nic extra, Pokud se milovníci hořkého piva těší na „hořké pito", tak jej také nedostanou. Argus byl určitě hořčejší. Konec konců se ale nejedná o nejhorší kousek, který jsme testovali, v klidu se může zařadit do lepšího průměru ničím nevynikajících lahví.

Konečné hodnocení: 5,5/10


 Birell Za studena chmelený

nealko piva test
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Výrobce: Plzeňský Prazdroj, Plzeň, Česko
Obchod: Tesco
Cena: 14,90 Kč

Na konec jsme si nechali Birell. Za studena chmelený vůní připomíná IPU, i chuť připomíná IPU, narozdíl od ní je ale dost bez jiskry. Jakoby chtěl Birell dvakrát prodávat jednu a tu samou chuť, akorát více vodovou a plošší. Smutné ale je, že i přesto tato láhev strčí do kapsy většinu testovaných kousků. 

Konečné hodnocení: 8/10


TIP: Pivaři, pokud nemusíte, najděte si řidiče a pijte alko. Alespoň prozatím. Vývoj jde, jak to vypadá u Birellu, dost dopředu, takže se jistě brzy plnohodnotného nealko piva dočkáme.
Doporučeno
KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích 30. března 2021 14:07

Výsledek

Nejlepším nealkoholickým pivem se podle REFRESHERu stává Birell stylu IPA, druhé místo obsadil Bernard Free a třetím Birell světlý. Překvapením testu je určitě Argus Nealko. Jak to vidíš ty, které nealkoholické pivo máš nejradši? Napiš nám do komentáře svůj názor!

Domů
Sdílet
Diskuse