Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. května 2021 9:23
Čas čtení 0:57
Jakub Paulík

Uznávají Hitlera a nevěří na miliony zavražděných Židů. Nacisté z druhé světové války v dokumentu obhajují svou minulost

Uznávají Hitlera a nevěří na miliony zavražděných Židů. Nacisté z druhé světové války v dokumentu obhajují svou minulost
Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv/volně k užití
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Několik z nich svou účast ve druhé světové válce výrazně zlehčuje.

Někteří nacisté svých činů litovali, jiní je dodnes obhajují. Režisér Luke Holland v dokumentu s názvem Final Account vyzpovídal několik z posledních žijících nacistů, kteří zažili druhou světovou válku a různými způsoby se podíleli na mašinérii diktátora Adolfa Hitlera.

Doporučeno
Adolf Hitler zvítězil v samosprávných volbách v Africe Adolf Hitler zvítězil v samosprávných volbách v Africe 4. prosince 2020 6:43

Kurt Sametreiter z SS v dokumentu tvrdil, že oddíly „Waffen-SS neměly nic společného s brutálním zacházením s Židy a disidenty a koncentračními tábory“, a proto své účasti ve válce nelituje.

„Byli jsme frontovými vojáky. Nelituji a nikdy ani nebudu litovat, že jsem byl s touto jednotkou. Opravdu ne,“ cituje jeho slova z dokumentu New York Post.

Když se ho tvůrci zeptali na to, co říká na vyvraždění milionů Židů, tak řekl, že to považuje za „vtip“, kterému nevěří. Popřel, že by bylo takové množství obětí a uvedl, že to tak tvrdí Židé. V dokumentu se rovněž vyjadřuje i Karl Hollander, který byl podobně jako Kurt součástí SS. Přiznal se, že do dnešního dne ctí Adolfa Hitlera.

Myslí si, že jeho idea byla správná, ale nesouhlasí s tím, že Židy měli vraždit. Kdyby to bylo na něm, „pouze“ by je vyhnali do jiné země, kde by si vládli sami.

Další z nacistů, který v dokumentu pro své ohavné výroky vystupuje raději v anonymitě, mluvil o tom, jak chodil do koncentračního tábora informovat dozorce, že se do jeho domu přišli skrýt Židé. Při vzpomínce na to, že je poslal na smrt, se dokonce smál. Dokument Final Account měl premiéru v USA 21. května 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse