Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2021 14:31
Čas čtení 6:11
Kamila Šebestová

Toto je 5 silných extremistických skupin střední Evropy. Nenávidí liberály, uprchlíky, LGBT a systém. Jak moc jsou nebezpeční?

Toto je 5 silných extremistických skupin střední Evropy. Nenávidí liberály, uprchlíky, LGBT a systém. Jak moc jsou nebezpeční?
Zdroj: HBO GO
POLITIKA
Uložit Uložené

Připraveni bojovat za vlast proti pomyslnému nepříteli, kterým je uprchlík, homosexuál, „sluníčkář“ nebo George Soros.

Skupina mladých chlapců projíždí autem přes Gabčíkovo. Ve vytržení ukazují z okna na davy uprchlíků a hystericky křičí: „Kluci, tam jsou uprchlíci, zk*rvení. Co jich tu je! Zm*di zk*rvení, hnusní! Horší než cikáni.“ 

Do tábora ve slovenském městě Gabčíkovo směřují uprchlíci ze Sýrie, kteří tam dočasně nacházejí útočiště. Rodiče nosí na ramenou unavené děti, někteří z nich se usmívají a mávají do kamery.

Chlapci zaparkují, vystoupí z auta ve vojenských uniformách a postávají před uprchlíky. Nevraživě na n pohlížejí a komentují jejich přesun do tábora. „Toto je invaze. Úplná kolonizace. Měl jsem si vzít ten samopal,“ říká velitel Slovenských branců Peter Švrček ve scéně dokumentu Až přijde válka.

Slovenskí branci
Zdroj: HBO GO

Polovojenský útvar Slovenskí branci zachytil dokumentarista Ján Gebert, který strávil s jeho členy tři roky. Tento spolek je jen jedním z mnoha, které spojuje nenávist vůči uprchlíkům. Z tohoto pohledu je lze označit za extremistické. Většině podobných spolků jde o „ochranu tradičních hodnot“ nebo „ochranu vlasti“.

Kromě aktivismu zaměřeného proti LGBT+ je spojuje i propagace fyzické síly, zbraní nebo bojových sportů. Mnoha organizacím velí velmi mladí vůdci. Fašistické hnutí Feuerkrieg Division, které plánovalo útok na CNN, vedl podle portálu BBC v Estonsku teprve 13letý chlapec. 

Feurkrieg Division není jediné hnutí, jehož členové se podíleli na plánování teroristického činu. Ať už šlo o střelbu na synagogy, mešity nebo školy, politologové se shodují, že spolky mladých extremistů mohou být opravdu nebezpečné. Přestože nemůžeme (zatím) přirovnávat mladé Slovenské brance k mezinárodní síti teroristů, musíme být ostražitý.

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně jsou spolky mladých extremistů nebezpečné zejména proto, že kvůli nim hrozí radikalizace společnosti. Spolu s Miroslavem Marešem jsme zmapovali pět extremistických skupin teenagerů, které spojují tři věci: touha po válce, mladý vůdce a vize uprchlíka jako nepřítele.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč se z mnoha teenagerů stávají extremisté nebo neonacisté.
  • Jak polští extremisté posílali primátorem úmrtní listy.
  • Co je zač paramilitaristická skupina Slovenská branci.

Dělnická mládež

Organizace, která se odvolává na ochranu práv dělnické třídy. Na jejich stránce svítí velký slogan: „Braňme tradiční hodnoty proti genderizmu!“

Podobně jako další extremistická hnutí láká i tato skupina lidí, která se většinou zdržuje v lese a připravuje se na „revoluci“, své sympatizanty do strany pod rouškou „kamarádství, cti a disciplíny“. Spojovat je má i vidina společného nepřítele — člena LGBT+ komunity, uprchlíka nebo sluníčkáře.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99177 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se z mnoha teenagerů stávají extremisté nebo neonacisté.
  • Jaké další extremistické organizace fungují v regionu střední Evropy.
  • Kterou rakouskou skupinou se zabývají i tajné služby a ministerstvo.
Domů
Sdílet
Diskuse