Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento obsah je PR zpráva společnosti Mall.cz
3. června 2021 17:45
Čas čtení 1:22
Adam Smeták

8 zajímavostí o mobilech, kterým nebudete věřit

8 zajímavostí o mobilech, kterým nebudete věřit
Zdroj: Unsplash/CC0
TECH
Uložit Uložené

Není žádné tajemství, že mobilní telefony jsou dnes nepostradatelnou součástí našich životů. Vsadíme se ale, že tyhle věci jste o nich nevěděli.

1. První mobil stál „jen“ 100 000 Kč

V roce 1983 se v USA začaly prodávat první mobilní telefony Motorola DYNATAC 8000X. Tento model, který vynalezl Martin Cooper, vážil 1,1 kg, v paměti mohl uchovávat jen 30 kontaktů a na jedno nabití vydržel zhruba 30 minut. A jeho cena? V přepočtu okolo 100 000 korun. První smartphone pak představila společnost IBM 16. srpna 1994. Mobil měl dotykový displej a předinstalované funkce, jako je kalkulačka, poznámkový blok nebo kalendář. 

2. Mobilní telefony jsou špinavější než záchodové prkénko

Mobil máme všude s sebou. Což znamená, že na sebe během celého dne pochytá milióny bakterií. A podle studií přenáší chytrý telefon přibližně 18krát více potenciálně škodlivých typů mikroorganismů než třeba záchodové prkénko. 

3. Mají stejný výkon jako vesmírné rakety

Věřte tomu, nebo ne, ale současné mobilní telefony v sobě ukrývají ohromný výkon. Podle informací NASA má dnes průměrný mobil větší výpočetní kapacitu než počítače, které řídily přistání Apolla 11 na Měsíci v roce 1969. 

4. Jak často kontrolujete svůj smartphone?

Statistické údaje z aplikace, která sledovala činnost uživatelů mobilních telefonů, odhalily, že průměrně člověk odemkne displej přibližně 110krát denně. A co víc, mobilní špička nastává mezi 17. a 20. hodinou. 

5. Fobie z absence mobilu

Tak jako mají někteří lidé fobii z pavouků, jiné zase pronásleduje strach z toho, že u sebe nebudou mít mobilní telefon. Tato úzkostná porucha už dokonce dostala oficiální název – nomofobie. Jejími typickými projevy jsou přehnané obavy z toho, že se vám vybije baterka anebo že zůstanete bez signálu. Je vám to povědomé? Na internetu najdete hned několik online testů, které vám pomohou odhalit, zda touto fobií netrpíte.

6. Telefony jako základní lidská výbava

Data ukazují, že na celém světě má daleko více lidí vlastní mobilní telefon než záchod v domácnosti. Je pravda, že mobily jsou nezbytné, ale opravdu jsou důležitější než základní hygiena?

7. Malware cílí na Adroid

Pro všechny majitele iPhonů máme skvělou zprávu. Detailní průzkum společnosti F-Secure, která patří k jedničkám v internetové bezpečnosti, ukázal, že 99 % škodlivého malwaru cílí na mobilní telefony s operačním systémem Android.

8. Svět má rekordmanku v psaní SMS

Světovou rekordmankou v psaní textových zpráv je Sonja Kristiansen z Norska. Za 37,28 vteřin zvládla napsat tuto zprávu: „Piraně s břitkými zuby z rodu Serrasalmus a Pygocentrus jsou nejdivočejší sladkovodní ryby na světě. Ve skutečnosti na člověka zaútočí jen zřídka.“

Domů
Sdílet
Diskuse