Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2021 12:00
Čas čtení 14:54
Vojtěch Vanda

Kostýmy bereme jako umělecká díla, říká nejznámější česká cosplayerka Germia. Sex sells, ale já se od toho držím dál (Rozhovor)

Kostýmy bereme jako umělecká díla, říká nejznámější česká cosplayerka Germia. Sex sells, ale já se od toho držím dál (Rozhovor)
Zdroj: s povolením Germie
REFRESHER
Uložit Uložené

Chtěl ses někdy dostat pod kůži své oblíbené postavičce ze hry? Některým se ten sen splnil. Vypráví o něm naše nejznámější cosplayerka Germia, která díky svému kreativnímu umu ve výrobě kostýmů získala dokonce dvojité evropské prvenství.

Existuje něco lepšího, než alespoň na chvíli bezpečně utéct z reality? Každý, kdo je součástí soukolí každodenních starostí, nám musí dát za pravdu, že to není vůbec jednoduchá záležitost. Když už se to ale podaří, jde to různě – někdo si rád přečte knížku, někdo se podívá na seriál a někdo si rád zahraje počítačovou hru. V těchto často vymyšlených světech žijeme životy postav, jejichž osudy ulevují těm naším.

Člověk si dokonce někdy povzdychne a přemýšlí nad tím, jaké by to bylo, kdyby si mohl s  hrdinou z fantazie vyměnit role. Bohužel nemůžeme žít to, co oni, ale někteří z nás mohou jako oni alespoň vypadat. Cosplayeři mění své obyčejné oblečení za brnění, hábity, a berou na sebe podobu postav zpoza obrazovek a hlubin fantazie. Na několik hodin přemění svůj charakter v jiný.

Za tím ale stojí spousta práce, kterou si mnoho lidí neuvědomuje. Vyrobit takový kostým stojí víc než čas a peníze. Ostatně všechno důležité o výrobě takových kostýmů nám pověděla nejznámější česká cosplayerka Germia, jejíž kostým Anubis Pharah z Overwatch obletěl svět. Na internetu jsi ji ale mohl zahlédnout i jako Xenu, Yennefer ze Zaklínače nebo naposledy jako Wonder Woman.

Jak se ke cosplayi dostala, jaký je postup výroby kostýmu, jak se v cosplayi soutěží a co si myslí o sexualizaci kostýmů, nám osvětlila v rozhovoru.

V tomto článku si přečteš
  • Jak se Germia dostala ke cosplayi
  • Které jsou její nejoblíbenější postavy
  • Co jí vadí na sexualizaci kostýmů
  • Jak cosplayeři řeší tělesné potřeby, když zrovna předvádí kostým
  • Jak dlouho trvá takový kostým vyrobit
  • Jakým způsobem se v cosplayi soutěží
Doporučeno
Cosplayerka Mima: Většina mužů mě sleduje kvůli prsům. Naživo se mě však bojí (Rozhovor) Cosplayerka Mima: Většina mužů mě sleduje kvůli prsům. Naživo se mě však bojí (Rozhovor) 20. října 2019 17:23

Nebudu chodit kolem horké kaše a zeptám se na obligátní otázku. Ty a láska ke cosplayi, jak to vzniklo?

Bylo to spontánní. Já jsem už odmala hrála počítačové hry. Nevím, jestli jsi to měl třeba podobně, ale my s bráchou jsme měli jeden počítač, a abychom se nemuseli střídat, tak jsme hráli spolu. Mně se ty hry líbily a přišlo mi, že to má budoucnost. Věnovala jsem se tomu častěji, a později jsem si našla v našem městě bandu lidí a začali jsme spolu hrát kompetitivní hry. V té době jsme hráli hodně populární Call of Duty.


Odtud jsem se dostala do esportového týmu eSuba, s nímž jsem jezdila na různé akce, které jsou často s cosplayem, jenž figuruje v doprovodném programu, spojeny. Tam jsem se poprvé setkala s cosplayery League of Legends. Přišlo mi to hezké, kreativní a chtěla jsem si to vyzkoušet.

Germia v akci za eSuba Ladies

Germia
Zdroj: s povolením Germie; Radek Vebr


Kolik ti bylo?

S cosplayem jsem tedy začala v roce 2015, to mi bylo 25. Většina lidí ale dneska s cosplayem začíná už od dětství, v podstatě se už jako malé děti třeba oblékají do kostýmů (smích). 

Já jsem opravdu začínala s psacím stolem. Nakoupila jsem si věci v různých sekáčích a papírnictvích a nějak jsem to dala dohromady.


Jak to vyprávíš, přijde mi, že si cosplay k tobě našel cestu tak nějak přirozeně. Nejprve teda přišlo hraní a poté to převtělení se do té postavy?

Je to zvláštní otázka, jelikož já jsem se nikdy necítila tak, že bych chtěla být cosplayerkou. Každý cosplayer toto hobby dělá z jiných důvodů a mně se na tom nejvíc líbí to vyrábění. (smích) Samozřejmě kostýmy ráda nosím, je super být na Conech (setkání fanoušků pozn. red.) a všechno to sdílet, ale na druhou stranu asi nejsem úplně typická cosplayerka v tom, že bych si ten kostým koupila a měla z něj stejnou radost, jako když si ho vyrobím sama. 


Pochopitelně jsem koukal na tvůj Instagram, kde se popisuješ jako cosplayerka ztělesňující „silné ženské postavy“. Co to znamená? Proč neztělesňuješ „slabé“ ženské nebo mužské postavy?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99382 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse