Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2021 14:30
Čas čtení 6:40
Jakub Paulík

Z dětského sériového vraha se jeho vlastní otec pozvracel. Zabíjet začal už na základní škole

Z dětského sériového vraha se jeho vlastní otec pozvracel. Zabíjet začal už na základní škole
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

O vraždách vyprávěl jako o počasí.

Kolem jejího těla se vytvořila kaluž krve. Viděl, že už nežije, přesto ji stále bodal. V domě se kromě 27leté Rebeccy nenacházel nikdo. O děti se naštěstí v té době starali prarodiče, což jim zachránilo život. Mladá žena ale měla smůlu. Její dům si vyhlédl tehdy teprve 13letý soused, který však výškou a váhou převyšoval většinu místních dětí. 

Říkávali mu proto Iron Man, ale později mu jako jednomu z nejmladších sériových vrahů v USA zůstala přezdívka The Warwick Slasher. Když ho policisté dostali, na rukou měl krev čtyř nevinných žen. Na svobodu ho přitom měli pustit už jako 21letého.

Další články o vraždách spáchaných dětmi najdeš v tomto vlákně

Doporučeno
Zabiják se tvářil, že je gay. V klubu přitančil k muži a píchl mu injekci s jedem Zabiják se tvářil, že je gay. V klubu přitančil k muži a píchl mu injekci s jedem 3. června 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • V důsledku jakého detailu se dostal do pozornosti policie.
  • Proč měli čtyřnásobného vraha propustit na svobodu už jako 21letého.
  • Co vyšetřovatelům řekl o vraždách malých dětí.
  • Proč se vrahův otec ze svého syna pozvracel.
  • Jak vycházel se svými kamarády a sousedy

Vraždil od základní školy

Rebecca měla celý dům přeplněný krabicemi s věcmi, které si plánovala vzít s sebou. Za několik dní se měla společně s dětmi stěhovat. To už ale nestihla. V jeden červencový večer roku 1987 se k ní vloupal 13letý soused, který bydlel jen o několik domů dál.

Když policie ve Warwicku našla její tělo, byla z brutality, jakou pachatel vraždil, naprosto zděšena. Rebeccu bodl kuchyňským nožem téměř 60krát. Šlo o zloděje, který zabil majitelku domu, protože ho chytila při činu? Pokud ano, proč by ji bodal i dávno poté, co už byla mrtvá? Odpovědi na tyto otázky zatím neznali. Pachatel, teprve 13letý Craig Price, se přitom nacházel blíž, než tušili.

Od vraždy mladé ženy uběhly dva roky a místní obyvatelé na ni už pomalu zapomněli. Neznámý zabiják se však v roce 1989 znovu připomněl — a tentokrát dokonce trojnásobnou vraždou, při které neušetřil ani děti. Modus operandi (způsob spáchání trestného činu) byl přitom velmi podobný. Vyšetřovatelé proto přivolali na pomoc odborníky z FBI, podle nichž byli na stopě brutálního sériového vraha.

Doporučeno
Jako 14letý zastřelil tři lidi a dostal doživotí. Ve vězení si udělal vysokou školu, za minulost se stydí Jako 14letý zastřelil tři lidi a dostal doživotí. Ve vězení si udělal vysokou školu, za minulost se stydí 18. září 2020 11:13

Stěžoval si, že ho jedna z obětí kousla

Craig Price byl v roce 1989 15letým středoškolákem. NBC News informují, že měl v té době za sebou už několik vloupání, ale ke svému okolí se prý choval přátelsky a vždy byl obklopen kamarády. Na první pohled by tedy asi nikdo neřekl, že by byl schopen zavraždit člověka. Blízké okolí u něj ale pozorovalo časté výbuchy hněvu, kterým určitě nijak nepomáhalo to, že byl pravidelným uživatelem LSD.

Pod vlivem drog se prý v září 1989 vloupal do jednoho z domů, který se nacházel nedaleko jeho bydliště. Když uviděl pootevřené okno v přízemí, ucítil příležitost. Jeho dalšími oběťmi se staly tři sousedky: 39letá Joan Heaton a její dvě dcery, 8letá Melissa a 10letá Jennifer.

V zuřivosti matku i děti mnohonásobně pobodal, přičemž nejmladší 8leté Melisse dokonce rozbil lebku. Vyšetřovatelé uvedli, že oběti bodal takovou silou, až se mu lámaly čepele nožů, které zůstaly zabodnuté v těle. Na obětech jich podle své výpovědi vystřídal celkem asi šest.

Jako první zabil matku, kterou v domě nechtěně probudil tím, že při lezení přes okno spadl na stůl, který se pod jeho váhou zlomil. Podle CNN byl robustním hráčem amerického fotbalu, kterému vzhledem k jeho nadměrné velikosti přezdívali Iron Man. V době vražd měřil téměř 180 centimetrů a vážil přes 100 kilogramů.

Když ho tedy Joan v přítmí domu uviděla, zřejmě ji nenapadlo, že jde pouze o 15letého středoškoláka. Nežádoucí noční návštěvník v ní probudil strach, a tak se dala ihned na útěk, přičemž na své spící děti křičela, aby se dostaly k telefonu a přivolaly pomoc.

Podle výpovědi Craiga Price 39letou matku rychle chytil s cílem zavraždit ji. Joan se ale tvrdě bránila. „Pokousala mě, tady můžete vidět otisk. Kousla mě tam a já ji pokousal také,“ popisoval vyšetřovatelům své vzpomínky.

Proti statnému teenagerovi ale neměla žádnou šanci. Když ji jejími kuchyňskými noži pobodal a pak uškrtil, pustil se i do malých dcer, které se mezitím probudily. I ony se před útočníkem pokoušely bránit, ale šance, že se jim to podaří, byla téměř nulová. Při útoku si nechtěně pořezal vlastní prst a zanechal na místě činu svou krev.

Doporučeno
Jak děti zabily macechu a vyrůstaly ve vězení. Z chlapce je dnes kněz, dívka se vdala, má dvě děti a bojuje za práva mladistvých Jak děti zabily macechu a vyrůstaly ve vězení. Z chlapce je dnes kněz, dívka se vdala, má dvě děti a bojuje za práva mladistvých 25. února 2021 14:30

Obě dcery brutálně ubodal a jedné z nich zlomil žebra, uvedl v dokumentu Killer Kids speciální agent FBI Charles J. Walsh. Před vyšetřovateli během výslechu následně napodoboval zvuky, které dívky vydávaly při umírání. Po vraždách těla zakryl kobercem a povlečením, protože se podle vlastních slov „na to nechtěl dívat“.

Zpočátku popíral, že by měl něco společného s vraždou Rebeccy Spencer z roku 1987. Vyšetřovatelé ovšem věděli, že se otisk z obou míst činu shoduje s toutéž osobou, kterou byl mladý Craig Price. Nakonec se přiznal ke všem čtyřem vraždám. Z Craiga Price alias Iron Mana se tak stal sériový vrah přezdívaný The Warwick Slasher.

Jeho otec se při výslechu pozvracel

Místní vyšetřovatelé a FBI dali hlavy dohromady a začali hledat spojitosti mezi trojnásobnou vraždou z roku 1989 a usmrcením 27leté ženy, které se odehrálo o dva roky dříve. V obou případech použil vrah nože, kterými oběti mnohonásobně zasáhl, a vybral si domy ve stejné čtvrti. Předpokládali tedy, že jde o sériového vraha z okolí, který oběti znal alespoň od vidění.

Krátce po poslední vraždě si policisté při rutinní prohlídce okolí začali povídat s 15letým Craigem Pricem. Ptali se ho, zda slyšel o místních vraždách, a všimli si, že má pořezaný prst. Jeho reakce se jim vůbec nezamlouvaly. Chlapce později poslali na detektor lži a zjistili, že lže. Nakonec se rozhodli prohledat dům, kde bydlel s rodiči, a v zahradní boudě našli zakrvácené nože z místa činu.

Dalším důkazem proti mladému vrahovi byly otisky nohou v kaluži krve, které se shodovaly s velikostí Craiga Price. Prakticky už neměl co skrývat, a tak se k trojici vražd přiznal.

Matka mladého vraha, která musela být vzhledem k jeho věku přítomna u výslechu, se zmohla k pláči. V knize A Call for Justice autorka Denise Lang čtenářům prozradila, že otec Craiga Price na tom nebyl o nic lépe. Z popisu vražd svého syna byl tak znechucen, že nakonec utekl na mužské toalety, kde se pozvracel. Není se čemu divit. Brutalita případu byla náročná i na psychiku ostřílených vyšetřovatelů.

Detektiv Tim Colgan, který se zúčastnil výslechu, se po příchodu domů rozplakal. Viděl totiž, co chlapec udělal s těly žen, a když slyšel, jak o vraždách vypráví, podlehl emocím.

Další policejní detektiv Ken Anderson, který byl na místě činu, tvrdí, že Craig Price vyprávěl o trojnásobné vraždě bez jakéhokoli citu, jako kdyby se vlastně nic hrozného nestalo. Podle agenta FBI Charlese J. Walshe o nich mluvil tak, jak si běžně lidé povídají o počasí.

Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08

Kdyby se dostal ven, zřejmě by vraždil znovu

Craiga Price chytili v roce 1989 krátce před jeho 16. narozeninami. Problémem bylo, že v té době mohl být vzhledem ke svému nízkému věku souzen ve státě Rhode Island pouze jako nezletilý. Po dovršení 21. roku života měl tedy být z nápravného střediska pro mládež propuštěn na svobodu.

„Se systémem, který umožňoval v 21 letech propustit někoho, kdo zabil čtyři lidi, bylo něco zásadně v nepořádku,“ kritizoval tehdejší státní legislativu asistent prokurátora Jeffrey Pine, který chtěl Craiga Price udržet mimo společnost. A je to pochopitelné.

Vzhledem k počtu a brutalitě jeho zločinů by bylo pro oběti neúctou, kdyby si odseděl pouze přibližně 5 let. Jeho případ v konečném důsledku ovlivnil legislativu na Rhode Islandu. Od roku 1990 mohly být nezletilé osoby v případě spáchání závažného trestného činu souzeny jako dospělé. V trestním právu však platí zásada zákazu retroaktivity, což značí, že nové zákony nemohou nabýt účinnosti zpětně pro zločiny, které byly provedeny v minulosti. Craig Price se proto mohl tak či onak dostat na svobodu už jako 21letý. 

Proti jeho propuštění v roce 1994 protestovalo množství sousedů a příbuzných čtyř obětí, uvádějí New York Times. Společně s detektivem Kevinem Collinsem z policejního oddělení ve Warwicku vytvořili neziskovou organizaci s názvem Citizens Opposed to the Release of Craig Price (CORP). Collins si byl jistý, že by Price po propuštění ve vraždách pokračoval.

„Je jedním z nejkrutějších a nejbrutálnějších vrahů na planetě. Kalifornie má Charlese Mansona, Milwaukee Jeffreyho Dahmera a Rhode Island Craiga Price,“ řekl o něm v daném období kapitán Collins. Iniciativu CORP svého času podporoval dokonce i americký prezident Bill Clinton.

Obdobně jako detektiv Collins pohlíželi na osobu Craiga Price i znalci z řad psychologů či Greg McCrary z FBI, který se specializoval na sériové vrahy. Podle jeho odborného názoru byl Craig Price „lidský predátor, který neprojevil žádnou empatii ani lítost a s vysokou pravděpodobností by zabíjel znovu“, citují McCraryho popis vraha NBC News.

Craig Price se během pobytu v nápravném zařízení k radosti prokurátora „střelil do vlastní nohy“ tím, jak se choval. Dlouhodobě odmítal psychologická vyšetření a přihoršil si i rvačkou s jedním z místních delikventů nebo vyhrožováním zaměstnancům.

V zařízení navíc nahrál video, na kterém rapoval o tom, jak zabíjí policisty. Prokuratura tedy využila vše, co měla k dispozici, aby ho udržela mimo společnost tak dlouho, jak jen bude možné.

Vzhledem k činům, které spáchal v nápravném zařízení, mu soud k trestu odnětí svobody přidal dalších 10 až 25 let. NBC News píší, že se Craig Price bránil tvrzením o cíleném stíhání kvůli jeho barvě pleti. Podle jeho názoru z něj média udělala monstrum a „černého Boogeymana“.

Pobodal spoluvězně

Pravdou je, že kdyby sekal Craig Price ve vězení dobrotu, v současnosti by už byl na svobodě. Neustále se však našly přestupky, v jejichž důsledku mu jeho trest prodlužovali. „Stát byl efektivně organizován na to, aby mě uvěznil, a ne na to, aby mě rehabilitoval,“ stěžoval si v roce 2004.

Podle NBC 10 WJAR ve vězení plivl na strážníka a vyhrožoval mu zabitím. „Zabiju každého strážníka, ke kterému se dostanu, stejně jako jsem zabil ty malé děti,“ řekl podle výpovědi svědků.

Doporučeno
Šestiletý prvák, který zastřelil svou spolužačku, je nejmladší školní střelec v historii USA Šestiletý prvák, který zastřelil svou spolužačku, je nejmladší školní střelec v historii USA 17. července 2020 9:22

Svůj ortel si nakonec podepsal 4. dubna 2017, kdy se pokusil zabít spoluvězně Joshuu Davise tím, že ho několikrát bodl. Davis se ale dokázal ubránit a před Pricem utekl z cely. Price ho přesto stále honil, a tak ho museli zpacifikovat strážníci společně s vězni.

Jeho pokus o vraždu zaznamenala i vězeňská kamera a soud ho za to v roce 2019 odsoudil na 25 let. Nebýt útoku na spoluvězně, v prosinci 2020 mohl být The Warwick Slasher propuštěn. V současnosti mu je 47 let a svůj trest si odpykává ve vězení na Floridě. Ven se bude moci dostat nejdříve v roce 2044.

Domů
Sdílet
Diskuse