Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2021 18:14
Čas čtení 1:07
Viktor Kniš

V Grónsku prší na místě, kde dosud jen sněžilo. Teplota výjimečně vystoupala nad bod mrazu

V Grónsku prší na místě, kde dosud jen sněžilo. Teplota výjimečně vystoupala nad bod mrazu
Zdroj: Unsplash/Filip Gielda/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Vědci bijí na poplach.

Zatímco miliony hektarů lesů napříč celým světem hoří, existuje místo, kde je varovným signálem před klimatickou krizí déšť. Podle deníku CNN v Grónsku během uplynulých dní několik hodin pršelo na jednom z nejvyšších míst grónského ledového štítu, kde za normálních okolností vždy padal jen sníh.

Doporučeno
Varování ČHMÚ: Česko zasáhnou silné bouřky, výstraha platí pro tyto kraje Varování ČHMÚ: Česko zasáhnou silné bouřky, výstraha platí pro tyto kraje 21. srpna 2021 13:03

Podle vědců jde o první deště na tomto místě v historii, protože se zde teplota nad bod mrazu vyšplhá jen velmi zřídka. Celkově se podle zařízení zaznamenávajícího počasí na tomto místě nad bod mrazu teploty dostaly jen třikrát, naposledy tento týden. Deště způsobily další tání velkých ledovců.

Ještě před pár týdny padl v Grónsku teplotní rekord, když na některých územích naměřili až 19,8 stupně Celsia. Ledovce tály rekordní rychlostí, za den roztáhlo až 8,5 miliardy tuny ledu. Vědci upozorňují, že takové množství vody by dokázalo zatopit americký stát Florida.

Zpomaluje Golfský proud

Klimatologové navíc v první polovině srpna 2021 odhalili varovné příznaky zpomalení Golfského proudu, které by mohlo mít devastační důsledky po celém světě. Vyplývá to z nové studie vydané v britském vědeckém časopise Nature Climate Change. Jde přitom o jeden z takzvaných bodů zlomu pro klima.

Experti popsali varovné známky vedoucí ke kolapsu Golfského proudu, tedy k jeho náhlé změně, zpomalení nebo zastavení, k čemuž by mohlo podle nich dojít během následujících desítek či stovek let.

Mělo by to katastrofální následky pro celý svět, protože by se narušil cyklus srážek, na kterém závisí například produkce potravin pro miliardy lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse