Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2021 18:22
Čas čtení 5:46
Radim Šlechta

Piráti a STAN představili své mladé posily. Jak plánují řešit témata, která jsou generaci Z nejbližší?

Piráti a STAN představili své mladé posily. Jak plánují řešit témata, která jsou generaci Z nejbližší?
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Reportáž z akce Není nám to ukradený koalice Pirátů a STAN

„Tahle vláda nám ukradla budoucnost,“ zahájil předseda Pirátů Ivan Bartoš klání koalice PirSTAN 3. září v pražském Rockcafé. Akce měla veřejnosti ukázat jediné. Obě strany mají mnoho mladých posil, které pod heslem „není nám to ukradený“ plánují ve volbách i nadcházejícím volebním období vynést na povrch témata, která novou generaci trápí. 

„S Ivanem jsme v půlce našich životů, ale vy rozhodně ne. A my chceme změnit, abyste museli platit dluhy, které naseká někdo jiný, a to je strašně nefér. Pojďme se zbavit dluhů investováním do inovací, modernizací ekonomiky a stát se středoevropským tygrem, protože na to máme,“ zahájil svou řeč předseda Starostů Vít Rakušan, povzbuzující vzdělané mladé k politické aktivitě. 

Podle něj je politika oblast, která se od mladých lidí striktně odděluje a mnohým z nich je na míle vzdálená, právě proto, že se jejich problémy nezabývá. Sám si klade za úkol tohle změnit a hájit zájmy skupiny budoucích generací.

Po tomto úvodu se sál známého pražského klubu ponořil do tmy, kterou rozsvítilo video, co mělo kampaň více přiblížit. Když se pak sál plný zástupců generace Z a pirátských i starostovských přívrženců znovu rozsvítil, na pódiu se objevili mladí kandidáti, obracejíce reflektory na témata, která je nejvíc pálí.

Dostupné bydlení se zelenými střechami

„Abychom si mohli koupit průměrný byt, musíme ušetřit 12 ročních platů, aniž bychom z nich utratili jedinou korunu. Ještě před rokem to přitom bylo jen 11. Je potřeba mít bydlení zdostupnit. Chceme zrychlit stavební řízení, odstranit zbytečné překážky a podpořit obecní výstavbu,“ zahájila svou řeč Klára Kocmanová z Pirátů. Tyto tři kroky by měly vyvážit nabídku a poptávku a vytvořit zdravý trh. 

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Společně s ní promluvil k tématu bydlení také pražský radní Adam Zábranský, který jako účinný nástroj na cestě k dostupnějšímu bydlení vnímá bytový fond obcí, do kterých by mělo dle jeho slov přitéct více peněz.

Piráti
Zdroj: Refresher / Radim Šlechta

„Bytový fond obcí může sloužit mladým rodinám nebo třeba lidem v nouzi. Takové fondy se ale už od 90. let neustále ztenčují. Dotační programy sice existují, ale jsou tak špatně napsané, že je nikdo nečerpá,“ řekl Zábranský.

Byty se navíc podle něj mají využívat výhradně k bydlení, nejen jako průtokové noclehárny v podobě Airbnb, která především ve větších městech komplikuje mnoha lidem hledání bytu a podílí se na neustálém zvedání cen nájmu.

Podle Piráta Lukáše Blažeje je zároveň potřeba podpořit výstavbu nových domů se zelenými střechami, což by mohlo přispět ke snižování teploty. Ekologické střechy nejsou ale jediným krokem, který by měl ke zlepšení životního prostředí přispět. Potřeba je podle Blažeje i vysadit nové stromy a přehodnotit rozložení lánů, které v současnosti září žlutou řepkou. 

„V mrtvých polích žádný život nebude. Máme stovky tun pesticidů v lánech řepky. Potřebujeme rozdělit plochy remízky nebo tůněmi. Změna klimatu probíhá, potřebujeme řešit i kvalitu pitné vody, prach ve městech a zamezit spalování uhlí,“ řekl ve svém proslovu Blažej.

Kvalitní stát potřebuje lidi, kteří žijí v mentální pohodě a bez násilí

Statisíce lidí z LGBT+ komunity nemůže uzavřít sňatek. Registrované partnerství neposkytuje ani zdaleka stejná práva a povinnosti a ochranu od státu, například v případě úmrtí jednoho z manželů, jako poskytuje manželům,“ zahájil svou řeč na téma manželství pro všechny nejmladší poslanec, Pirát František Kopřiva.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102922 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse