Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 11:37
Čas čtení 2:01
Vojtěch Vanda

10 let od tragického dne pro světový hokej: Při pádu letadla Lokomotivu Jaroslavl zemřeli Vašíček, Rachůnek a Marek

10 let od tragického dne pro světový hokej: Při pádu letadla Lokomotivu Jaroslavl zemřeli Vašíček, Rachůnek a Marek
Zdroj: Harry Engels/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Dne 7. září 2011 se zřítilo letadlo hokejového celku Lokomotiv Jaroslavl.

Tragický den pro světový hokej. Datum 7. září 2011 vešlo do hokejových dějin jako den, v němž zmizel jeden celý tým KHL. Při letecké havárii u ruské Jaroslavle zemřelo 44 osob, mezi nimiž byli hráči celku Lokomotiv Jaroslavl společně s českými útočníky Janem Markem, Josefem Vašíčkem, obráncem Karlem Rachůnkem a slovenským útočníkem Pavolem Demitrou, realizační tým a letecká posádka. Přežil pouze jediný člověk. V úterý si svět připomíná 10 let od tragédie.

Doporučeno
Češi již jedenáct let nezískali zlato z mistrovství světa. V článku zjistíš, kdy jsme se naposledy radovali z medaile Češi již jedenáct let nezískali zlato z mistrovství světa. V článku zjistíš, kdy jsme se naposledy radovali z medaile 2. června 2021 18:50

Bylo 7. září 2011. Tým Lokomotivu Jaroslavl se chystal na novou sezónu v sestavě se třemi českými reprezentanty, z nichž dva byli členy týmu, jenž vyhrál mistrovství světa rok předtím. Před čtvrtou odpolední měl tým společně s realizačním týmem a leteckou posádkou odstartovat letounem Jak-42 v luxusní výbavě do běloruského Minsku k prvnímu zápasu sezóny. Z Jaroslavle se ale nikdy nakonec nedostal.

Jak napsal Sport.cz, letadlo se zřítilo během vzletu a spadlo na zem, kde se rozlomilo a začalo hořet. Původně se nevědělo, kolik lidí náraz přežilo, z trosek nakonec vytáhli dvě osoby s těžkými zraněními – útočníka Alexandra Galimova a leteckého inženýra Alexandra Borisoviče Sizova. Zatímco šestadvacetiletý hráč, popálený na 90 procentech těla, zraněním podlehl, Sizov přežil.

Obrovská tragédie zastavila úvodní zápas sezóny mezi Ufou a Mytišči ve 14. minutě. Hráči se rozhodli, že zápas nedohrají. Začátek ligy se také posunul o týden dozadu. Tým z Jaroslavle, jako jeden z tehdy nejsilnějších týmů KHL, během několika okamžiků úplně zmizel ze světa.

Vyšetřování nehody nakonec neprokázalo, že by katastrofu zapříčinila letecká závada. Vyšetřovací komise ale shledala výrazné nedostatky v práci vedení společnosti, se kterou klub letěl. Společnost Jak-Servis byla podle Evropské agentury pro leteckou bezpečnost (EASA), která prováděla kontrolu v letech 2008 a 2009, nejméně bezpečnou společností z 35 hodnocených aerolinií. Společnosti byla bezprostředně po ukončení vyšetřování odebrána licence leteckého dopravce.

Členové týmu Lokomotiv Jaroslavl, kteří 7. září 2011 zahynuli při letecké havárii:

Brankáři: Alexandr Vjuchin (Ukrajina), Stefan Liv (Švédsko)

Obránci: Pavel Trachanov (Rusko), Jurij Uryčev (Rusko), Michail Balandin (Rusko), Robert Dietrich (Německo), Karel Rachůnek (Česko), Ruslan Salej (Bělorusko), Maxim Šuvalov (Rusko), Marat Kalimulin (Rusko), Karlis Skrastinš (Lotyšsko)

Útočníci: Sergej Ostapčuk (Bělorusko), Ivan Tkačenko (Rusko), Alexandr Vasjunov (Rusko), Arťom Jarčuk (Rusko), Vitalij Anikejenko (Rusko), Gennadij Čurilov (Rusko), Pavol Demitra (Slovensko), Nikita Kljukin (Rusko), Jan Marek (Česko), Daniil Sobčenko (Rusko), Josef Vašíček (Česko), Alexandr Galimov (Rusko, zemřel 12. září v nemocnici pozn. red.), Alexandr Kaljanin (Rusko), Andrej Kirjuchin (Rusko), Pavel Snurnicyn (Rusko)

Realizační tým: Brad McCrimmon (hlavní trenér, Kanada), Igor Koroljov (trenér, Rusko), Alexandr Karpovcev (trenér, Rusko), Nikolaj Krivonosov (kondiční trenér, Bělorusko), Jurij Bachvalov (videooperátor, Rusko), Alexandr Beljajev (kustod, Rusko), Jevgenij Kunnov (masér, Rusko), Vjačeslav Kuzněcov (masér, Rusko), Vladimír Piskunov (administrátor, Rusko), Jevgenij Svidorov (analytický trenér, Rusko), Andrej Zimin (lékař, Rusko)
Domů
Sdílet
Diskuse