Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Austria Tourism.
dnes 22. října 2024 v 11:00
Čas čtení 2:42
Sponzorovaný obsah

Kam na výlet: 3 trasy v Rakousku, na kterých jsi z Česka vlakem i autem do 5 hodin

Kam na výlet: 3 trasy v Rakousku, na kterých jsi z Česka vlakem i autem do 5 hodin
Zdroj: Pexels / avid Taljat
ZAJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET RAKOUSKO VÝLET DO ZAHRANIČÍ VÝLETY NA SOBOTU
Uložit Uložené

Jestli jsi do teďka neměl*a plány na příští víkend, teď už je máš.

Chceš si naplno užít podzimní sluníčko a podniknout ještě pár výletů, než napadne sníh? Připravili jsme pro tebe tipy na trasy, během kterých poznáš to nejkrásnější z Rakouska. Jen kousek za hranicemi můžeš obdivovat průzračná jezera, výhledy na Alpy i městečka plná památek a romantických uliček. Na těchto trasách to zažiješ všechno za jeden víkend.

1. Panoramata a nejvyšší hora Rakouska

Trasu začneš v Zell am See, městečku, kde žil zakladatel automobilky Porsche Ferdinand Porsche. Určitě si udělej procházku kolem jezera Zeller See, za kterým se tyčí nádherná horská panoramata.

Nedaleko odtud se napojíš na Grossglocknerskou vysokohorskou silnici, která je považována za jednu z nejkrásnějších panoramatických silnic na světě. Je dlouhá 48 kilometrů a vede skrze zelená údolí a horské štíty až k vyhlídce na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner. Čeká tě tu celkem 36 zatáček a spousta příležitostí na krásné fotky.

Grossglockner, Rakousko
Zdroj: Großglockner Hochalpenstraßen AG / Michael Stabentheiner

Trasa tě navede na vyhlídku Edelweissspitze, nejvyšší bod této silnice, který ti nabídne 360° výhled na místní třítisícovky. Zastávku si udělej na vyhlídce Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Nachází se tam panoramatická restaurace, takže si můžeš dát něco dobrého a koukat se přitom na Grossglockner.

Tip: Na přelomu léta a podzimu můžeš vidět vylézat sviště. Když budeš mít štěstí, nechají se od tebe i pohladit.

Odsud bude tvoje cesta pokračovat do městečka Heiligenblut s gotickým kostelíčkem a vrcholem Grossglockner v pozadí, které je jako vystřižené z plakátu s reklamou na krásy Rakouska.

Heiligenblut, Rakousko
Zdroj: Österreich Werbung / Lisa Eiersebner

Dále pojedeš do srdce Národního parku Vysoké Taury, městečka Matrei in Osttirol. Městečko je turistickým výchozím bodem pro objevování krás národního parku. Můžeš se z něj vydat třeba ke kapličce Maria Schnee vytesané přímo do skalní stěny, na hrad Weissenstein nebo si zkusit pořádný výšlap. Záleží jen na tobě, pro co se rozhodneš. Pak se můžeš vrátit zpět do Zell am See, nebo se zastavit v jednom z místních penzionů a nabrat síly na další den.

2. Instamísta v Salcbursku

Druhá trasa začíná v Salcburku. Rodné město Wolfganga Amadea Mozarta má hodně co nabídnout. Začni třeba procházkou na pevnost Hohensalzburg, odkud budeš mít krásný výhled na město a okolí. Můžeš navštívit rodný dům zmíněného umělce, nakoupit si Mozartovy koule (ty pravé poznáš tak, že mají stříbrno-modrý obal) a následně se občerstvit v jedné z mnoha útulných kavárniček, nebo si zajít do některého z místních pivovarů či pivnic.

Salzburg, Rakousko
Zdroj: Österreich Werbung / Sebastian Scheichl

Chceš-li utéct z města do přírody, vydej se do Solné komory, třeba k jezeru Fuschlsee. Zde můžeš na pramici s názvem „Die Fuschlerin“ doplout po jezeře k zámecké rybárně. Nebo rovnou vyrazit směrem k jezeru Wolfgangsee do městečka St. Wolfgang. Ze St. Wolfgang si dej výšlap na vrchol Schafberg. Pokud není zdolávání kopců tvoje hobby, z města tam vyráží historická zubačka, kterou dorazíš na vrchol za 40 minut. Až ti vyhládne, zajdi si do hotelu Weisses Rössl na vyhlášené salcburské noky.

Salcburské noky, Rakousko, jídlo, gastronomie
Zdroj: Tourismus Salzburg GmbH

Pokud budeš mít čas, zajeď se podívat do Bad Ischlu a dej si koupačku v místních termálních lázních a išlský dortíček. Když tě bude čas spíše tlačit, vyraz rovnou do populárního Hallstattu, romantického města na břehu Halštatského jezera. Nasávej atmosféru, udělej si fotky, poseď na terásce místní restaurace s výhledem na jezero a užívej si relax.

Hallstatt, Rakousko
Zdroj: Christopher Unterberger

3. Poklady Štýrska

Naše poslední trasa objevuje Štýrsko. Začíná v samém srdci oblasti, v hlavním městě Štýrský Hradec neboli Graz. Historické centrum druhého největšího města Rakouska je zapsané na seznam UNESCO. Nenech si ujít vrchol Schlossberg, kam se dostaneš buď po schodech, nebo lanovkou. Nachází se tam symbol města – Hodinová věž a je odtud krásný výhled. Dolů se dostaneš opět po schodech, nebo můžeš sjet po nejdelší kryté skluzavce na světě.

Graz, Rakousko
Zdroj: Pexels / M. Usman

Za městem se nachází 18 cyklistických stezek, které by byla škoda neobjevit. Mají různé úrovně, takže si najdeš to své, ať jsi milovník kopců, nebo máš raději nenáročné trasy. Na kole se odtud dá dojet například do vesničky Piber, kde se nachází hřebčín s Lipicány (koňské plemeno, pozn. redakce).

Nedaleko Grazu, ve městě Semriach, se nachází také jeskyně Lurgrotte, největší krápníková jeskyně v Rakousku. A jestli tě zajímá, jak žili lidé v dobách minulých, můžeme ti doporučit návštěvu skanzenu Stübing, máš ho po cestě do Semriachu.

objev více tipů na výlety do rakouska
Domů
Sdílet
Diskuse