Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2021 13:30
Čas čtení 5:08
Dominik Vetrák

Co se děje v traileru na Matrix 4? Vrátí se mladý Morpheus a nový Agent Smith a jak je možné, že žijí Neo a Trinity?

Co se děje v traileru na Matrix 4? Vrátí se mladý Morpheus a nový Agent Smith a jak je možné, že žijí Neo a Trinity?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

O čem asi bude čtyřka, proč se nevrátily obě režisérky, co se stalo s Morpheem a mnoho dalšího, co víme o čtvrtém Matrixu.

Společnost Warner Bros. nám konečně ukázala trailer na Matrix 4, díky kterému máme alespoň přibližný obraz o tom, co se ve snímku možná děje. Celá trilogie byla mysteriózní a příběhově náročná na pochopení, přičemž dodnes nemá jasné vyznění. Není pochyb, že čtvrtý díl se pokusí o něco podobného a že nepůjde o přímočaré vyprávění děje.

Zajímavé je už jen to, že se vrací postava Trinity (Carrie Ann–Moss), která ve třetím díle zemřela. Na druhé straně se ve snímku údajně neobjeví Laurence Fishburne (Morpheus). Není však vyloučeno, že nás tvůrci překvapí a nakonec to bude celé jinak. Ve hře je i cestování v čase (Reeves ovšem tvrdí, že do minulosti se určitě nepodíváme) nebo restart celého Matrixu.

Doporučeno
Sex, brutální vraždy, sofistikovaný, ale také záchodový humor a špičková animace. Toto je 10 nejlepších animovaných seriálů Sex, brutální vraždy, sofistikovaný, ale také záchodový humor a špičková animace. Toto je 10 nejlepších animovaných seriálů 8. září 2021 14:30

Restart Matrixu?

Po zhlédnutí traileru se přikláníme k restartování Matrixu, o kterém se mluvilo už na konci třetího dílu. Této teorii nahrává i dialog mezi Neem a Oracle, která mu řekla, že není vyvoleným (The One), ale že ho to možná čeká v příštím životě. Jak jsme se totiž dozvěděli, Neo žil už v šesté iteraci Matrixu. Přístroje ho restartují pokaždé, když se lidé začínají bouřit a uvědomovat si, že jsou otroky.

Dovolí jim tedy malou vzpouru a pár z nich se přidá k odboji, díky čemuž je 99 % z nich i nadále submisivních. Na začátku traileru vidíme kočku, což je ve světě Matrixu znak déjà vu. A to znamená, že systém něco násilím změnil v Matrixu. Popravdě, na původní trilogii se v traileru odkazuje vícekrát a v jednom ze záběrů se dokonce v centru dění promítá samotný film s mladým Neem.

Nemluvě o tom, že se dočkáme podobných scén jako v jedničce, o čemž svědčí i scéna s Trinity. A zapomenout nemůžeme ani na píseň v traileru, která se jmenuje White Rabbit. A všichni dobře víme, co měl Neo následovat v prvním díle. Mimochodem, zajíc se ukáže i v tomto traileru.

Zdá se, že předchozí verze Matrixu budou existovat v této, pravděpodobně jeho 7. verzi. Neo je znovu Thomas Anderson (tak se jmenoval ve světě Matrixu, než se přidal k Morpheovi) a ve dvou scénách vidíme, jak v zrcadle vypadá jinak, přičemž později se „rozdělí“ i Trinity.

Matrix
Zdroj: Warner Bros.
Matrix
Zdroj: Warner Bros.

Uvidíme mladého Morphea?

Důležitou roli bude mít i Yahya Abdul Mateen II., který zřejmě hraje Morphea nebo jeho jinou verzi. Kromě toho, že má klasické brýle této postavy z původní trilogie, ho vidíme i trénovat s Neem v dojo jako v prvním díle. Navíc to, že hraje Morphea, tvrdí i na svém instagramovém účtu. Možná se ale dočkáme i Laurence Fishburna. Nepřekvapilo by nás, kdyby mimo Matrixu vypadal Morpheus jako Fishburne, zatímco ve zresetovaném Matrixu bude vypadat mladě.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yahya Abdul-Mateen II (@yahya)

Kromě pravděpodobné absence Fishburna nás mrzí i to, že se nevrátí Hugo Weaving jako agent Smith. Představit si Matrix bez něj je velmi smutné. Tvůrci chtěli, aby ve filmu byl, ale herec měl jiné povinnosti v divadle, a tak se k natáčení nemohl připojit. Je možné, že si agenta Smithe zahraje nějaký jiný herec. Možná právě Jonathan Groff, kterého můžeš znát jako hlavního herce ze seriálu Mindhunter.  

Vrátit by se měli i Lambert Wilson jako The Merovingian a Jada Pinkett Smith jako Niobe. Z nováčků uvidíme kromě Groffa herce jako Priyanka Chopra Jonas, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Toby Onwumere a další.

První trailer je zřejmě stejný, jaký viděli návštěvníci Cinemaconu. Kromě zmíněných scén v něm vidíme i Keanu Reevese a jeho Nea/Thomase, který mluví s terapeutem (Neil Patrick Harris). Neo tvrdí, že sní o něčem, co nikdy neprožil, i když má dojem, že se to již stalo (zřejmě se mu vracejí vzpomínky z bývalých inkarnací Matrixu).

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Později se ptá, zda zešílel, na což mu terapeut říká, že to slovíčko tu nepoužívají (crazy). Neo později potkává Trinity, která se ho zeptá, jestli se už někdy setkali. Zdá se, že je Neo uvězněný ve falešném světě — stejně jako na začátku prvního filmu. 

Objevuje se i někdo, kdo vypadá jako mladý Morpheus (Yahya Abdul–Mateen II.). Podává Neovi červenou pilulku a říká, že je čas letět. Následuje sprška šílených akčních scén, akrobacií a karate. Matrix nás posadí na zadek minimálně z hlediska akce a neuvěřitelných sci–fi scén. 

Dost nás zaujaly i scény z reálného světa mimo Matrix. Viděli jsme v nich zřejmě zničené San Francisco v postapokalyptickém světě, kterému se původní trilogie jaksi vyhýbala. Většinou jsme dostali záběry z posledního lidského města jménem Zion, ale na povrch jsme se příliš nedostali. Matrix Ressurections to ale zřejmě změní a my jsme zvědaví, jaký vizuál tvůrci použijí k zobrazení zničeného světa ovládaného stroji.

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Odkazy na první Matrix

A když je už řeč o strojích, v traileru se párkrát objevily. Těžko říct, co mají za lubem, ale v krátké scéně nakládají i s Neovým tělem. Kromě toho vidíme, jak se z Matrixu probouzí Neo s oholenou hlavou. Resetovaly stroje Matrix a žily s lidmi dlouhá léta v míru, který právě skončil a čeká nás další válka? Nebo se stalo něco úplně jiného a stroje oživily Nea? Stejně jako on i Trinity zemřela ve skutečném světě, takže přivést je zpět k životu nebude tak jednoduché jako restartovat Matrix.

Matrix by nebyl Matrixem bez Keanu Reevese a lidí, kteří ho vytvořili. I proto nás těší, že se vrátili i klíčoví členové štábu, a tak se nemusíme bát, že by se o pokračování starali nezkušení tvůrci. Kromě režisérky Lany Wachowski, která se svou sestrou Lilly natočila celou trilogii, se na filmu podíleli i David Leitch a Chad Stahelski.

Návrat původního týmu tvůrců

Začínali jako kaskadéři a koordinátoři akčních scén, jen aby společně později natočili Johna Wicka. Stahelski pokračoval v režírování Wicka s Reevesem a Leitch natočil povedené blockbustery jako Hobbs and Shaw, Deadpool 2 či Atomic Blonde. Na Matrixu pracovali jako koordinátoři akce a režiséři druhých jednotek, takže jsme opravdu rádi, že opět dohlíželi na akci.

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Scénář napsala Lana Wachowski, přičemž jí pomáhali Aleksandar Hemon (seriál Sense8) a David Mitchell (Atlas mraků s Tomem Hanksem a Halle Berry). Vyměnil se kameraman Bill Pope, kterého nahradil John Toll (Iron Man 3, Sense8), skladatel soundtracku (Tom Tykwer nahradil Dona Davise) a i střihač (Joseph Jett Sally nahradil Zacha Staenberga). 

Proč ale do vývoje nebyla zapletena Lilly Wachowski? 

Prozradila to sama Lilly. V době, kdy Lana začala přemýšlet o Matrixu 4, což bylo kolem roku 2016, dokončily sestry Lana a Lilly Wachowski Jupiter Ascending a Cloud Atlas. Natáčely přitom i famózní sci–fi seriál Sense8. Měly za sebou tři náročné sci–fi projekty a Lilly navíc tehdy dokončila svou hormonální změnu (sestry byly kdysi bratry Wachowskými).

Aby toho nebylo málo, v daném období se navíc musely smířit se ztrátou své rodičů, kteří zemřeli v rozmezí 5 týdnů. Lilly se cítila vyčerpaná a potřebovala nasbírat energii. Natáčení Matrixu 4 a návrat k něčemu, co dělala v minulosti, se jí nezdálo jako emočně naplňující práce, a tak se k projektu nepřipojila.

Matrix 4
Zdroj: Warner Bros.

Jedinou režisérkou je tedy Lana Wachowski. Na její adresu se vyjádřil i jeden z herců ve filmu Neil Patrick Harris. Toho překvapilo, že většina scén se natáčela bez množství opakování, že ne vše mělo nutně předúpravu přes obrázky a kresby spojující scény a že natáčení bylo místy intimnější, než je u blockbusterů a drahých velkofilmů zvykem.

Lana si navíc natáčela veškerou akci sama. Nevyužívala k tomu druhou jednotku ve štábu jako v původní trilogii. Zbývá doufat, že natočení špičkové hollywoodské sci–fi akce zvládla na jedničku.

Zajímavý je i citát Yahya Abdula-Mateena II.: „Během konkurzů jsme si s Lanou více povídali, než zkoušeli herectví, protože se snažila v první řadě vybudovat rodinu. Nikdo nerozumí Matrixu kromě Lany Wachowski a Keanu Reevese. Pochopíš, o čem je tvá role, a následně ji zkusíš prodat před kamerou. Pokud nikdo nic neřekne, prostě doufáš, že jsi to udělal dobře.“ Jak vidíš, pochopit Matrix někdy zcela nedokážou ani herci, kterým to vysvětlují scénáristé a režisérka.

Matrix 4 s podnázvem Ressurections má premiéru stanovenou na 22. prosince 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse