Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2021 15:18
Čas čtení 5:06
Tereza Šnajdrová

Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich

Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington
NEWS VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI
Uložit Uložené

Českých politických stran jsme se zeptali, zda podporují manželství párů stejného pohlaví. Některé odpovědi tě možná překvapí.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme otázce manželství pro všechny.

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.
V druhém díle na otázku přijetí eura.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční již 8. - 9. října a ty ses ještě nerozhodl, komu dáš svůj hlas? Proto jsme si pro tebe připravili sérii článků, v nichž ti představíme názory politických stran a hnutí na určitá témata, a právě jejich odpovědi by ti mohly pomoci s rozhodnutím. Tentokrát jsme se předsedů ptali, zda podporují manželství párů stejného pohlaví nebo budou ve Sněmovně naopak prosazovat tradiční sňatky.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k přijetí eura? Většina je proti, některé by jej chtěly přijmout co nejdříve Jak se staví české politické strany k přijetí eura? Většina je proti, některé by jej chtěly přijmout co nejdříve 4. srpna 2021 20:24
Všem předsedům byla zaslána otázka: 

Jste pro manželství pro všechny? Nebo budete prosazovat zachování tradičního manželského svazku?

Piráti jsou jednoznačně pro. „Věříme, že všichni lidé mají mít stejná práva i povinnosti,“ říká předseda Ivan Bartoš

Věříme, že všichni lidé mají mít stejná práva i povinnosti. Dnes statisíce LGBT+ lidí nemají možnost uzavřít sňatek, kvůli čemuž společně s jejich dětmi přichází o právní jistoty. Manželství pro všechny proto dlouhodobě podporujeme. Sami Piráti i v roce 2018 předložili potřebnou legislativu, která by neférové podmínky napravila. Náš návrh ničí práva neomezí, pouze chceme umožnit uzavírat manželství všem párům,“ říká Ivan Bartoš.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

V Hnutí ANO najdeš hned tři proudy. Předseda Andrej Babiš chce narovnat práva gayů a leseb, avšak nenazýval by to manželstvím

Chápu, že pro někoho je toto klíčové téma, které navíc štěpí jednotlivé politické strany. Ne jinak tomu je i u Hnutí ANO. Jde typicky spíše o společenskou otázku, jakkoliv se významně týká práva a legislativy. A v Hnutí ANO najdete dokonce tři proudy, což mě těší, protože to je hezký důkaz naší vnitřní demokracie – jeden, který je zásadně proti a podporuje naopak zpřesnění definice do Ústavy, že manželství je vztah jednoho muže a jedné ženy, druhý, který výrazně podporuje tzv. manželství pro všechny, což je mimochodem nepřesný výraz, přesně by se to mělo popsat jako manželství pro stejnopohlavní páry, nikoliv pro všechny, no a pak třetí, který říká, pojďme narovnat práva, ale nepojmenovávejme to slovem manželství, neb to neodpovídá realitě.

Rozumím tomu, tito politici nechtějí, abychom v současné době téměř všechno relativizovali. Musím se přiznat, že mám nejblíže k tomu našemu třetímu proudu. Mezi homosexuály mám spoustu přátel. Na druhou stranu vidím, že hnutí ANO, ale i celá česká společnost nemá jednotný názor. Proto ještě dodávám, bavme se o tom v klidu a bez vzájemného nálepkování,“ míní Andrej Babiš.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? Jak se staví české politické strany k legalizaci marihuany? 23. dubna 2021 16:00

Komunisté nemají jednotný názor, ale rozlišit manželství a registrované partnerství jim dává smyl

KSČM prosazuje důstojný život a rovné příležitosti pro všechny občany České republiky. Odmítáme všechny druhy nesnášenlivosti a diskriminace. Otázka manželství pro všechny se v KSČM dosud diskutuje a nemáme vytvořen jednotný názor. Převažuje ale fakt, že má smysl rozlišit institut manželství a registrovaného partnerství, byť obsah oprávnění partnerů v obou případech, bude stejný. Důvody jsou jak biologické, tak sociálně-historické,“ uvádí Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví a předsedkyně komise žen.

Její odpověď ještě schválil Vojtěch Filip, jedná se tak o kolektivní názor KSČM.

Markéta Pekarová Adamová manželství pro všechny podporuje, ale v TOP 09 mají volné hlasování

Manželství stejnopohlavních párů jsem ve Sněmovně jasně podpořila.  A učiním tak znovu. Manželství pro všechny je tématem, u kterého máme na klubu volné hlasování, v rámci, kterého se každý poslanec rozhoduje podle vlastního svědomí a přesvědčení,“ sdělila nám předsedkyně TOP 09. 

Její slova o volném hlasování potvrzuje i průzkum iniciativy Jsme fér, ze kterého vyplývá, že ne všichni kandidující za TOP 09 manželství párů stejného pohlaví podporují. Například Helena Langšádlová se svým kolegou Janem Jakobem hlasovali proti

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

KDU-ČSL je proti. „Za manželství považuji svazek muže a ženy,“ míní Marian Jurečka

Nejsem, za manželství považuji svazek muže a ženy. Jiné formy soužití naše legislativa zná a je zapotřebí upravit jejich některé parametry, pak to řešme případnou dílčí změnou například úpravou registrovaného partnerství, ale nikoliv tak, že by se měl měnit jasný po staletí ustálený institut manželství jako svazku muže a ženy,“ řekl pro REFRESHER Marina Jurečka. 

Zelení manželství gayů a leseb podporují. Předsedkyně Magdalena Davis chce odstranit i další bizarní překážky LGBTQ komunity

Samozřejmě, a jak vtipně podotkla Whoopi Goldberg, kdo je proti manželství s gayi, ať si žádného prostě nebere. Kromě manželství pro všechny se zasadíme o možnost úřední změny pohlaví bez povinné sterilizace a odstraníme i některé bizarní překážky, se kterými se LGBTQ osoby setkávají, jako například zákaz darování krve,“ uvádí Magdalena Davis. 

Doporučeno
Magdalena Davis ze Strany zelených: Jsem pro zavedení kvót pro ženy v politice. Šance na startu by ale měly být pro všechny stejné Magdalena Davis ze Strany zelených: Jsem pro zavedení kvót pro ženy v politice. Šance na startu by ale měly být pro všechny stejné 10. srpna 2021 13:06

STAN v čele s Vítem Rakušanem manželství pro všechny podporuje

Je důležité odstranit přetrvávající diskriminaci ve společnosti kvůli sexuální orientaci. V dnešní době by se něco takového mezi lidmi, ale ani ve strukturách státu, objevovat nemělo. Považuji za zcela nezpochybnitelné, že má mít každý z nás rovné podmínky a rovná práva. I proto dělám politiku, nechci se smířit s tím, že půjde naše země opačnou cestou populismus, založeného na odporu k menšinám,“ řekl Vít Rakušan. 

Doporučeno
Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) 17. srpna 2021 12:52

Předseda ODS Petr Fiala je proti a chce chránit tradiční svazek manželský

Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tak to prosím taky respektujte. Tradiční rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. Už bychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte,“ napsal Fiala ve své knize Od A do Z.

Mezi občanskými demokraty se však najdou i tací, kteří sňatky párů stejného pohlaví podporují. Je jím například kandidát za Plzeňský kraj Martin Baxa nebo poslankyně Jana Bačíková. Většina poslanců ve straně je však proti.

Ani v ČSSD se neshodnou na jednotném názoru. Maláčová s Hamáčkem jsou ale pro

Témata ČSSD jsou mzdy, spravedlivé důchody, férové pracovní podmínky či dostupné bydlení. Ale manželství pro všechny jako poslankyně podpořím, je to pro mě samozřejmost, prohlásila Jana Maláčová. S ní souhlasí i předseda strany Jan Hamáček, jehož konkrétní názor se nám bohužel nepodařilo získat, ale podle Jsme fér manželství párů stejného pohlaví podporuje.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich 6. října 2021 15:30

Proti je však například Milan Hrdý, třetí kandidát za Hlavní město Prahu. „Ano jsem pro, aby gayové a lesby mohli vstupovat do partnerství se všemi právy a povinnostmi partnerů, ale jsem proti, aby se to jmenovalo manželství, ponechal bych pojem registrované partnerství. Neboli, ať mají stejná práva jako manželé, ale ať se to nejmenuje manželství,“ řekl.

Předseda SPD Tomio Okamura by raději „skončil z okna, než aby ho adoptoval stejnopohlavní pár.“ Hnutí je proti manželství pro všechny

Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal. A můžu vám říct, že kdyby mě jako malého kluka adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna. Já chtěl mít vždy maminku a tatínka. Manželství je svazek mezi mužem a ženou. Ponechme manželství manželstvím, rozšiřme práva pro registrované partnerství,prohlásil Okamura ve Sněmovně. 

Důvod je ten, že manželství je od slova man (muž) a žel (žena). Je to spojení muže a ženy, které předpokládá plození dětí a založení rodiny. Současná legislativa poskytuje homosexuálním párům registrované partnerství, které jim zaručuje práva a povinnosti podobná jako v manželství. Zejména majetkové a dědičné,řekl zase Jan Čížek.

Přísaha nemá ustálený názor, ale manželství stejnopohlavních párů spíše nepodporuje

Občanské hnutí Přísaha se manželstvím pro všechny vůbec nezabývá, ale jak se podařilo zjistit iniciativě Jsme fér, většina kandidujících je spíše proti.

Osobně zastávám názor,že svazek stejného pohlaví by neměl nést název manželství takže odpověď NE, ale to neznamená,že jsem proti právům a povinnostem které manželství nabízí. Nejsem proti svazkům stejného pohlaví a jejich právům např.osvojit dítě. Názor je můj osobní a nemusí se shodovat s názorem ostatních členů a kandidátů hnutí Přísaha,“ řekl Milan Křupka, kandidát na třetím místě v Olomouckém kraji. 

Doporučeno
Shrnujeme, co všechno zatím víme o hnutí Přísaha. Roberta Šlachty jsme se zeptali, zda by šel do vlády s Babišem Shrnujeme, co všechno zatím víme o hnutí Přísaha. Roberta Šlachty jsme se zeptali, zda by šel do vlády s Babišem 16. července 2021 16:50
Domů
Sdílet
Diskuse