Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2021 19:54
Čas čtení 2:03
Adam Smeták

Pandora Papers: Premiér Babiš si podle uniklých dokumentů poslal 400 milionů korun přes offshorové firmy

Pandora Papers: Premiér Babiš si podle uniklých dokumentů poslal 400 milionů korun přes offshorové firmy
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ PANDORA PAPERS
Uložit Uložené

Babiš si za uvedenou sumu údajně koupil nemovitosti na francouzské riviéře.

V neděli večer evropského času zveřejnil globální projekt s názvem Pandora Papers dokumenty pojednávající o údajném praní peněz, využívání tzv. offshorů a daňových únicích. V uniklých dokumentech figuruje více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jednou z dotčených osob je i premiér České republiky Andrej Babiš. Ten si podle uniklých dokumentů měl přes své offshorové firmy poslat téměř 400 milionů korun a za ně si koupit nemovitosti na francouzské riviéře,

Investigativní práce novinářů zhruba 600 novinářů ze 117 zemí se dotýká více než 35 hlav zemí z celého světa, včetně českého premiéra. Data ale unikla i o více než stovce miliardářů a jejich skrytých majetcích. V Česku o Pandora Papers a skrytých majetcích premiéra Babiše informoval server Investigace.cz.

Operace nese znaky praní špinavých peněz

Odborníci po prostudování dokumentů uvádí, že operace českého premiéra nese znaky praní peněz. Babiš podle ČT24 odmítá, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Zveřejněné informace považuje za pokus o ovlivnění voleb, které v Česku proběhnou již tento pátek a sobotu.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Jak ale masivní operace stovek novinář uvádí, na seznamu není Babiš zdaleka sám. Spolu s ní unikla data více než tří stovek Čechů, mezi něž podle Investigace.cz patří bývalý ministr, lokální politici, ale i nejbohatší lidé České republiky. Podle českého investigativního webu Babišovi nyní hrozí vyšetřování v Francii, USA a Česku. 

Podle serveru Investigace.cz si premiér Babiš v červenci 2009 nechal prostřednictvím francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal založit anonymně firmy, které vedli nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ píše server Investigace.cz.

Podle bývalého vyšetřovatele finanční kriminality, s nímž novináři kauzu konzultovali, by žádná normální obchodní transakce takto nikdy nevypadala„To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: loan back,“ uvedl.

Není zřejmé, odkud Babiš peníze vzal

Z uniklých dokumentů není zřejmě, odkud uvedená suma peněz pocházela. „V každém případě však premiér Andrej Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že právě on je majitelem oněch 15 milionů eur. Kromě toho, že využil schéma offshorových společností, které mu zajistily anonymitu, se ke svým firmám nepřiznal ani v Česku,“ píší novináři.

Doporučeno
KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? 8. února 2023 17:00

Podle investigativních novinářů nyní českému premiérovi hrozí, že pokud neprokáže, odkud vzal uvedenou částku, může o své nemovitosti na riviéře přijít. Kvůli popsaným aktivitám, které nesou znaky praní peněz může být vyšetřován také ve Spojených státech, neboť součástí operace byla jeho americká firma. 

„Případ ale může začít řešit i česká policie, pokud by shledala důvodné podezření z praní peněz. Vzhledem k tomu, že půjčka byla splatná až v roce 2019, případ není promlčený,“ zakončuje Investigace.cz.

Český investigativní web zatím zveřejnil zjištění jen o Andreji Babišovi. Nadále se ale hodlají věnovat i ostatním aktérům a postupně uveřejňovat texty, ve kterých popíší údajné praní špinavých peněz i dalších českých osobností. Pandora Papers jsou uniklé dokumenty z panamské právní kanceláře Alcogal, které získalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů.

Zpět
Sdílet
Diskuse