Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 10:08
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Do boje o Oscara poslali Češi film Zátopek

Do boje o Oscara poslali Češi film Zátopek
Zdroj: Lucky Man Films
FILMY A SERIÁLY OSCAŘI 2022
Uložit Uložené

O nominování filmu Davida Ondříčka o českém legendárním běžci rozhodla porota České filmové a televizní akademie.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) oznámila, že do bojů o prestižní americkou filmovou cenu, Oscary, bude vyslán film Davida Ondříčka Zátopek. O jeho vyslání do boje v kategorii Nejlepší zahraniční film rozhodli akademici v hlasování. Termín vyhlášení 94. ročníku prestižních cen je naplánován na 27. března 2022.

Doporučeno
Oscary 2021 jsou rozdané. Které filmy a herecké výkony byly za poslední rok nejlepší? Oscary 2021 jsou rozdané. Které filmy a herecké výkony byly za poslední rok nejlepší? 26. dubna 2021 7:00

V hlasování, které probíhalo od 27. září do 8. října 2021, zvítězil Zátopek v konkurenci 13 českých hraných filmů, animovaných filmů a dokumentů. V pořadí za filmem o českém rekordmanovi skončily filmy Atlas ptáků a Myši patří do nebe. Oscarový shortlist bude zveřejněn 21. prosince 2021 a nominace 8. února 2022.

Film Zátopek byl letos uveden během letošního 55. ročníku Mezinárodního festivalu Karlovy Vary. Ondříček do hlavní role českého olympijského šampióna Emila Zátopka obsadil Václava Neužila a jeho manželku, Danu Zátopkovou, hraje zase Martha Issová. Scénář filmu pak dohromady s Ondříčkem zpracovali Alice Nellis, Jan P. Muchow.

„Životní příběh Emila Zátopka byl a je pro mě obrovskou výzvou,“ uvedl Ondříček. „Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře, pro kterého však bylo přátelství více než vítězství,“ dodal ke svému filmu.

Doporučeno
Co je alopecie? Will Smith udeřil Chrise Rocka za vtip o nemoci manželky Jady, která vypadávání vlasů proměnila ve svou přednost Co je alopecie? Will Smith udeřil Chrise Rocka za vtip o nemoci manželky Jady, která vypadávání vlasů proměnila ve svou přednost 28. března 2022 17:30

Film Zátopek se bude snažit alespoň navázat na úspěch loňského nominovaného filmu Agnieszky Holland s názvem Šarlatán, který se dostal do užších nominací. Od roku 1929, kdy se poprvé udílela cena za Nejlepší zahraniční film, uspěly v této kategorii dva československé a jeden český film.

V roce 1965 zvítězil film Obchod na korze tvůrců Jána Kádára a Elmara Klose, o dva roky později triumf zopakovaly Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Za samostatné Česko doposud triumfoval pouze Kolja Jana Svěráka v roce 1996.

Domů
Sdílet
Diskuse