Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2021 14:30
Čas čtení 8:07
Tímea Krauszová

Polyamorní lidé nechtějí jen vášnivý sex. Mají alternativní pohled na svět, zajímají se o ekologii a hodně přemýšlejí (Rozhovor)

Polyamorní lidé nechtějí jen vášnivý sex. Mají alternativní pohled na svět, zajímají se o ekologii a hodně přemýšlejí (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem respondentky
REFRESHER RANDĚNÍ VE 21. STOLETÍ
Uložit Uložené

Mnozí si myslí, že polyamorie je jen jakousi povolenkou na sex s leckým a kdykoliv. Odbornice na alternativní vztahy nám v rozhovoru vysvětlila, že polyamorici hledají to, co každý člověk: lásku.

Dělá jim radost sledovat, jak se partner, kterého milují, intimně sbližuje s někým jiným. Dovolí si zamilovat se do druhé i do třetí osoby, neboť podle nich láska není limitována počtem dva. Žijí v komunitách, aby se vyhnuli zbytečné šikaně a stigmatizaci, a mnoho času věnují filozofii – zkoumají sebe i svět. I takto může vypadat milostný vztah mezi více lidmi najednou. Musíš odložit všechny předsudky a očekávání, pokud jim chceš porozumět.

traja ľudia na posteli, vzťah, polyamória
Zdroj: Pexels/cottonbro


Takzvané polyamorní vztahy jsou hlavně o lásce, nejsou jen o sexu nebo jiných projevech fyzické intimity. Tvoří je lidé s alternativním, ale hluboce promyšleným pohledem na lásku a svět. Takto je vnímá Denisa Hnatkovičová, doktorandka Ústavu výzkumu sociální komunikace Slovenské akademie věd.

Doporučeno
Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti 13. září 2020 16:21

Ke konceptu polyamorie se dostala při psaní disertační práce, u které se přihlásila na téma o intimitě a o tom, jak se vyvíjí ve světě. Zabývá se tím, jaké motivace vedou lidi k polyamorii. Z vědeckého hlediska tak zkoumá stále málo rozšířený způsob randění a soužití, který se však rozmáhá už i na Slovensku a v Česku. Vedle doktorského studia je frekventantkou dlouhodobého výcviku ve skupinové psychoanalytické psychoterapii.

Článek je součástí naší série O vztazích a lásce. Věnujeme se v ní lásce v každé podobě, nevyhýbáme se otázkám rodičovství, vztahům s dětmi, mezikamarádským vztahům a těm partnerským.

Je polyamorie na seznamu duševních poruch?

Může se stát, že to někdo tak vnímá. Věnovala jsem se tomu, jak o ní mluví média, a našla jsem článek před téměř 10 let, který ji zařadil mezi sexuální poruchy. Dnes se snažíme být více otevření a ve vědě jsme opatrnější v škatulkování. Určitě to není deviantní, neotevřete si knihu o deviacích a najednou tam bude kapitola o polyamorii.

Ale závisí, jak je polyamorie realizována, vždyť i monogamie může být deviantní, pokud v ní je násilí. Ale to nesouvisí s tím, v jakém je kdo vztahu.

Máme data o tom, kolik lidí žije v polyamorních vztazích?

Odhady říkají, že v USA tak žije už 1,4 milionu lidí. Rozrůstají se polyamorní komunity nebo vznikají nové a i v médiích je o nich více slyšet, takže to číslo stále roste.

Doporučeno
Ewa Farna: Společnost by se měla naučit neupozorňovat na nedostatky. Má nesmyslné nároky, které ubližují (Rozhovor) Ewa Farna: Společnost by se měla naučit neupozorňovat na nedostatky. Má nesmyslné nároky, které ubližují (Rozhovor) 30. listopadu 2021 7:00

Proč žijí obvykle v komunitách? Co jim to přináší?

Je to určitě bezpečnější, pokud jde o stigmatizaci. Mnoho komunit je opravdu i geograficky izolovaných. Ale žijí komunitně i proto, že jejich ideály se přenášejí do společenských hodnot, například uznávají egalitářství nebo jsou vegani.


Existuje stránka, kde si můžete najít komunitu, ke které se chcete přidat. Obvykle se polyamorie spojuje s veganstvím, zajímají se o egalitářství (hlásání rovnosti – pozn. red.) a mají jiný pohled na vzdělávání, například domácí vzdělávání místo tradičních škol.

Denisa Hnatkovičová
Zdroj: archív respondentky

Jde o novodobý trend, „výmysl mladých“ nebo je polyamorie starý koncept, jen je o něm slyšet víc?

Není to novodobý výmysl, i v daleké historii nacházíme partnerství, která nebyla monogamními vztahy mezi dvěma lidmi, ale právěže byly komunitní. Mění se spíše motivace ke komunitnímu životu.


Ještě před industrializací se pracovalo úplně jinak a nebylo běžné ani to, aby měli dva jedinci tolik prostoru jako nyní. Žilo se komunitně, ale nešlo o polyamorní soužití, neboť tam chyběla filozofie polyamorie. Bylo to spíše o tom, aby si lidé pomáhali. Polyamorie jako filozofie, která vytváří nejen komunitu, ale přináší i intimní vztah mezi více lidmi, se pojí spíše s moderní dobou.

Co motivovalo lidi ke komunitním vztahům v minulosti?

Kdysi to bylo spíše o obživě, o tom, aby člověk přežil. Lidé si pomáhali, museli si pořídit jídlo, pracovalo se manuálně.


Dnes jde spíše o principy, ideologii či filozofii. Ekonomicky jsme na tom jinak, starat se o obživu už není tak časově náročné a můžeme se věnovat například seberozvoji.

Doporučeno
S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích 12. ledna 2024 12:00

V redakci si kolegyně povídala s herečkou Terezou Těžkou, která žije v polyamorním vztahu. V rozhovoru vysvětluje, že jí přináší radost dívat se, jak se její partner Honza sbližuje s partnerkou Áňou a ona na tom vůbec neparticipuje. Jak vnímáte takovou absenci žárlivosti?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105396 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je možné milovat, i když nepociťuješ žárlivost.
  • Jaký je rozdíl mezi polyamorií a otevřeným vztahem či swingers party.
  • Jak polyamorici vychovávají děti a jestli to má negativní vliv na jejich psychiku.
  • Proč polyamorie není nevěra a jak žijí polyamorici na Slovensku a v Česku.
  • Co se dělá na srazu polyamoriků.
Domů
Sdílet
Diskuse