Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Zlatý Bažant.
11. ledna 2022 15:30
Čas čtení 3:15
Sponzorovaný obsah

Těchto 5 extrémních atrakcí ti umožní zažít opravdové dobrodružství

Těchto 5 extrémních atrakcí ti umožní zažít opravdové dobrodružství
Zdroj: Kamil Pietrzak, Unsplash
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Vybrali jsme 5 zážitků na celém světě, které nadchnou každého pořádného milovníka dobrodružství.

Způsobů, jak zažít opravdové dobrodružství, existuje několik. Mezi ty klasické patří třeba seskok padákem nebo bungee jumping. Takové aktivity jsou ale pro milovníky neobvyklých zážitků pouhým začátkem a hranice chtějí posouvat tak daleko, jak to jen jde. Kvůli tomu na světě vznikají nové atrakce, které lákají nadšené dobrodruhy, aby si svůj zážitek užili v maximální možné míře.

Na ty nejzajímavější jsme se podívali ve spolupráci s pivní značkou Zlatý Bažant, která se snaží začínající i zkušené lovce zážitků přesvědčit, aby ze svých limitů dostali naprosté maximum a sáhli si za hranice svých možností. Kampaň klade všem lidem velmi jednoduchou otázku: „Proč ne?“ My jsme pro tebe vybrali 5 nejzajímavějších atrakcí, které rozhodně stojí za to si vyzkoušet.

Navštívit stánky

1. Procházka po hranici útesu

Zajímá tě, jaké to je jít jen po několik centimetrů širokém výklenku v útesu metrů nad zemí? V tom případě tě rozhodně nadchne cesta po okraji útesu v Číně. Tady si vyzkoušíš, co je to skutečný strach. V řadě za sebou chodí několik lidí a aby nespadli, musí se pevně držet řetězu, který je ke skále přikován. Hora Huashan se považuje za jednu z nejnebezpečnějších horských tras na světě.

Na několika místech na hoře je také dřevěná lávka, po které se můžeš pohybovat a úsek, kde se pohybuješ po velmi úzkém výklenku nebo právě této lávce je zároveň jediné místo na celé hoře, kde je nařízeno nosit postroje. Říkalo se, že na této trase zemře 100 lidí ročně, tento údaj ale nebyl nikdy potvrzen.

2. Klec smrti

Australská dobrodružná atrakce přezdívaná trefně klec smrti rozhodně potěší každého milovníka neobvyklého dobrodružství. Na několik minut se tváří v tvář setkáš s jedním z nejděsivějších stvoření na světě, s krokodýlem mořským. Tento novověký dinosaurus měří přibližně pět metrů a jedná se tak o největší druh krokodýla na světě.

Během potápění ve skleněné kleci se na vlastní oči setkáš s jeho chladnokrevným pohledem a během krmení, kterým je potápění doprovázeno, se také přesvědčíš o síle jeho kousnutí. O těchto krokodýlech se proslýchá, že jejich stisk se rovná síle tří tun.  Během toho, co okolo tebe budou krokodýli plavat, podpoří zaměstnanci jeho přirozené lovecké instinkty pomocí vhozeného krmiva. S vodním predátorem se tedy setkáš i když je v klidu, i když se vydává na lov potravy.

3. Surfování po vulkánu

Jedno z velmi vyhledávaných dobrodružství představuje také surfování po povrchu vulkánu v Nikaraguy. Nejdřív musíš na vulkán vystoupat a překonat výšku 728 metrů a nahoře je dobré připravit se na opravdu silný vítr. V momentě, kdy není vítr moc silný, můžeš sopku sjet na speciálním prkně podobném saním.

Svah je přitom delší, než se může zdát, a v místě, kde je nejstrmější, ho sjíždíš v úhlu 41°. Sjet horu Cerro Negro, na kterou stoupáš přibližně 45 minut přitom dokážeš klidně za tři minuty. Připrav se ale na to, že to budou opravdu intenzivní chvíle. Během sjíždění na sobě máš ochranné brýle a kombinézu, která tě chrání před sopečnými kamínky, co okolo tebe neustále proudí a které mohou být v případě pádu opravdu nepříjemné.

4. Wing walking

Další aktivitou, hodící se hlavně pro ty, kteří milují dobrodružství ve výškách je tzv. wing walking. Ten co do adrenalinu spolehlivě předčí jakýkoliv let nebo seskok padákem. Jak již název napovídá, jedná se o procházku po křídlech letadla, většinou dvouplošníku, a oblíbený je hlavně ve Spojeném království.

Letadlo přitom často pilotuje akrobatický pilot, takže pokud se rozhodneš napsat si wing walking do svého bucket listu, čeká tě i procházka vzhůru nohama nebo chůze během různých triků. Zkušení chodci po křídlech letadla také dokáží přestupovat mezi dvěma letouny. Přestože tě jistí lana, jedná se o poměrně nebezpečné dobrodružství, kde je potřeba mít vše spočítané a naplánované tak, aby to fungovalo. Také proto má většina společností váhový limit 85 kg.

5. Takabisha – nejstrmější horská dráha

Pokud tě už jako malé dítě lákaly extrémní kolotoče a atrakce na poutích, naprosto tě nadchne následující atrakce. Takabisha patří k nejstrmějším horským drahám na světě a pyšní se tím, že v nejextrémnějším místě má sklon 121°. 

Na dráze, kterou Japonci postavili již v roce 2011 tě čeká opravdové dobrodružství. Přibližně kilometrová jízda začíná vjezdem do tunelu, kde je naprostá tma. Následně atrakce dosáhne  rychlosti přibližně 100 km/h a ty se dostaneš jízdou vzhůru nohama až na samotný vrchol horské dráhy, který se nachází ve výšce 43 metrů. Právě tady začíná opravdová zábava. Čeká tě totiž pád z kopce pod zmíněným rekordním úhlem 121° a dalších několik smyček, které ti pořádně zamotají hlavu. Celá jízda končí přibližně za dvě minuty, ale pokud miluješ dobrodružství, budou to jedny z nejzábavnějších minut tvého života.

Ať už si vybereš klidnější nebo opravdu dobrodružnou aktivitu, mysli na to, že žiješ jenom jednou a otázku „Proč ne?“ je potřeba si klást opravdu často. Nejčastěji totiž litujeme věcí, které jsme neudělali a každé dobrodružství, které jsme uvedli výše rozhodně patří mezi ty, kterých po tom, co si je vyzkoušíš, litovat nebudeš.

Chci zažít dobrodružství
Zlatý Bažant
Zdroj: Zlatý Bažant
Domů
Sdílet
Diskuse