Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 v 19:59
Čas čtení 0:57
Vojtěch Vanda

Výkaly, uhynulá zvířata a absence vody i jídla. Státní veterinární správa odhalila v jižních Čechách nevhodný chov jorkšírů

Výkaly, uhynulá zvířata a absence vody i jídla. Státní veterinární správa odhalila v jižních Čechách nevhodný chov jorkšírů
Zdroj: Státní veterinární správa
NEWS POLICIE ČR
Uložit Uložené

Celkem 47 jorkšírských teriérů odebrali inspektoři Státní veterinární správy společně s dalšími autoritami chovateli z Plavska na Jindřichohradecku.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) společně s autoritami odebrali 47 jorkšírských teriérů chovateli, který psy držel v otřesných podmínkách. Akce se uskutečnila ve čtvrtek v obci Plavsko na Jindřichohradecku. Psi se nacházeli ve špatném stavu, neměli přístup k jídlu ani vodě, žili ve vlastních výkalech a dokonce mezi nimi byla i uhynulá zvířata. Psi byli proto umístěni do náhradní péče.

Doporučeno
VIDEO: Plačící Ben Cristovao se nevydržel dívat na utrpení zvířat v laboratořích. S dalšími influencery šíří osvětu VIDEO: Plačící Ben Cristovao se nevydržel dívat na utrpení zvířat v laboratořích. S dalšími influencery šíří osvětu 20. října 2021 v 22:06

Na akci, během níž se podařilo zachránit skoro 50 jorkšírů z krajně nevyhovujícího chovu, měli podíl kromě státní veterinární správa Jihočeského kraje i obec s rozšířenou působností Jindřichův Hradec, policie místním starosta, odchytová služba a několik útulků pro opuštěná zvířata.

„Psi se v době odebrání nacházeli ve špatném výživném stavu, měli přerostlé drápy a byli znečištěni výkaly, kterých byla plná podlaha, neboť je nikdo neodklízel. Psi neměli k dispozici napájecí vodu ani krmivo. V chovu byli nalezeni dva uhynulí dospělí psi a dvě uhynulá štěňata,“ uvedl k případu mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Jeden pes musel být nakonec utracen přivolaným veterinářem. Těla uhynulých psů byla převezena do Státního veterinárního ústavu k pitvě, aby se určila příčina jejich úhynu. Zachránění psi, včetně 16 štěňat, byli rozvezeni do útulků v Praze, Táboře, Olomouci a do DogPointu z Kostelce nad Černými lesy.

jorkšír týrání zvířat
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

„Případ se podařilo ve velmi krátké době vyřešit díky vzájemné velmi dobré spolupráci zúčastněných subjektů a ochotě dobrovolníků z útulků a záchranných stanic z nichž někteří byli ochotni ujet během jednoho dne stovky kilometrů, aby si mohli psy vyzvednout,“  dodal mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse