Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2021 17:05
Čas čtení 2:42
Ondřej Jarůšek

10 let od úmrtí Václava Havla: „Jeho příběh ukazuje, že ideály patří do politiky,“ vzpomíná na něj Zuzana Čaputová

10 let od úmrtí Václava Havla: „Jeho příběh ukazuje, že ideály patří do politiky,“ vzpomíná na něj Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR- Pavel Neubauer
POLITIKA VÁCLAV HAVEL ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložit Uložené

Čeští politici, ale například i slovenská prezidenta vzpomínají na Václava Havla. Dnes je tomu přesně 10 let, co bývalý prezident zemřel.

Dnes je tomu přesně deset let, co ve věku 75 let zemřel bývalý český prezident Václav Havel. Jeho památku si připomínají lidé po celé republice a mezi jinými na něj zavzpomínala i prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová. „Jeho příběh ukazuje, že ideály patří do politiky,“ napsala.

Patron svobody, který se postavil totalitnímu režimu

Slovenská prezidentka píše, že do historie se Václav Havel nezapsal jen jako první polistopadový prezident, ale také jako výrazná osobnost, která bojovala za lidskou svobodu a důstojnost v době, kdy u nás panoval totalitní komunistický režim.

„Na Václava Havla vzpomínáme jako na člověka neoddělitelně spojeného s hvězdnými chvílemi naší nedávné historie. Svobodě, která se rodila v listopadových dnech, předcházely roky zápasu o lidskou důstojnost, nemilosrdně potlačovanou totalitním režimem. Václav Havel se podílel na všech třech liniích posledních pěti desetiletí: jako disident a politický vězeň, jako výrazná a nezapomenutelná tvář Listopadu i jako první polistopadový prezident, který bývalým sovětským satelitům pomáhal začlenit se do západního demokratického světa,“ napsala Čaputová v příspěvku na sociální síti.

Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria.

Na Václava Havla spomíname ako na človeka...

Zveřejnil(a) Zuzana Čaputová dne Sobota 18. prosince 2021

„Životní příběh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patří. Bez nich zůstanou jen dílčí zájmy, které mají krátkodobou trvanlivost. Byl přesvědčen, že bez ,všestranné kultivace mravního řádu, který jediný může být zdrojem respektu k pravidlům lidského soužití, a tím i tmelům našeho občanského společenství, nemáme šanci na klid, stabilitu, spokojenost a prosperitu'. I proto odkaz Václava Havla nemá jen podobu jakéhosi pomníku, ke kterému při výročích klademe věnce. Naopak nás nutí nás v každé chvíli klást si otázku, v jaké míře tento ideál demokracie naplňujeme,“ dodala slovenská prezidentka.

Domů
Sdílet
Diskuse