Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2022 7:00
Čas čtení 6:39
Radim Šlechta

Jak být sám? Tohle jsou tipy, jak si čas se sebou více užít

Jak být sám? Tohle jsou tipy, jak si čas se sebou více užít
Zdroj: Unsplash/Dan Gribbin/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Samota představuje pro mnoho lidí strach, se kterým se mohou jen těžko vyrovnat. Přináší ale mnoho benefitů. V textu se podíváme na to, proč se vyplatí strávit čas o samotě a dáme ti tipy, jak si jej skutečně užít.

Ve své hlavě se svými myšlenkami. Pro mnoho lidí představa, která jim nahání husí kůži. Během pandemie mnoho z nás opustilo své pracovní prostředí a zavřelo se do obývácích pokojů. Bez kontaktu, lidských úsměvů nebo smalltalků u kávovaru. Výuka se přenesla z lavic k obrazovkám a blízkost druhého člověka se stala velmi vzácná i v době, kdy byly pandemické restrikce potlačeny.

Samota představuje jeden z největších strachů bez ohledu na to, že poučky říkají, že bychom sami sobě měli být těmi nejbližšími lidmi. Občas se nám také doporučuje zůstat sami a od lidí si odpočinout, protože, upřímně řečeno, všeho moc škodí. Jak se nám ale může podařit být skutečně sami a spokojení? 

Doporučeno
Když spánek nestačí. 7 druhů odpočinku, které potřebuješ i ty Když spánek nestačí. 7 druhů odpočinku, které potřebuješ i ty 14. prosince 2021 7:00

Být sám je těžké

Pokud nemáš to štěstí, že jsi svým vlastním nejlepším společníkem, může být pro tebe přirozeně těžké se oprostit od přítomnosti ostatních. Jedná se o zcela přirozený jev. Zároveň je naprosto v pořádku mít potřebu se svými blízkými obklopovat. Nesnažíme se říct, že by se tvým cílem měl stát jakýsi poutnický život, ke kterému nebudeš nikoho potřebovat. 

„Samota nemusí být dobrá za každých okolností, ale její začlenění do života může být prospěšné,“ popsala v New York Times psycholožka Thuy-vy Nguyen, která se problematikou samoty zabývá na Univerzitě v Durhamu. Podle ní je navíc umění samoty prospěšné sociálnímu životu lidí a může nám přinést intenzivnější setkání. I přesto je ale samota něco, čeho se bojíme. 

samota
Zdroj: Unsplash/Adrian Swancar/volně k užití

Část z nás sahá po jakémkoliv vnějším impulzu, který nám pomůže na chvíli se vzdálit ze své hlavy. Díváme se do smartphonů, brouzdáme po internetu a snažíme se rozptýlit, jak jen to jde. Účastníci výzkumu, který toto chování pozoroval dokonce prohlásili, že by si radši dali ránu elektřinou, než aby museli strávit čas ve své hlavě. Podle Nguyen se člověku jednoduše dělají snadněji i některé individuální aktivity, pokud má pocit, že je při nich někdo pozoruje.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

„Když jsme sami, mozku se podle mnoha studií dostává menší dávky stimulace ve srovnání s tím, když trávíme čas s ostatními lidmi,“ popisuje Nguyen. Přehlcení stimulem, který se nám dostává během setkávání se s ostatními lidmi pak tedy snadno může vést k tomu, že hledáme dávku rozptylování v momentě, když se nám jejich přítomnosti nedostává.

Proč si samotu vyzkoušet?

Dobře strávený čas se sebou sama přináší do lidského života mnoho benefitů. Většina z nich se odvíjí od prostého faktu, že si člověk bez číkoli přítomnosti zkrátka lépe odpočine. Podle průzkumu Hubbub nazvaného Rest Test (test odpočinku) se velké většině lidí kvalitního odpočinku nedostává. Zkoumaný vzorek 18 tisíc lidí ve 134 zemích světa přitom ukázal, že jako nejúčinnější formy odpočinku lidé vnímají aktivity, které provozují o samotě.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108624 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké benefity může samota přinášet
  • Jak nejlépe se samotou začít
  • Tipy na to, jak trávit čas o samotě
  • Kolik hodin denně lidé v průměru tráví na sociálních sítích
Domů
Sdílet
Diskuse