Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2022 7:00
Čas čtení 5:02
Radim Šlechta

Mladí Češi bojují za lepší sexuální výchovu. „Od návodu na první pusu se dítě dostane k tvrdému pornu,“ říkají (Rozhovor)

Mladí Češi bojují za lepší sexuální výchovu. „Od návodu na první pusu se dítě dostane k tvrdému pornu,“ říkají (Rozhovor)
Zdroj: MedVictus, se svolením
REFRESHER SEX
Uložit Uložené

Rozhovor s autory účtu Medvictus o sexuální výchově na školách i v domácím prostředí.

Sexuální výchova na školách může být zastaralá. Některá témata se zcela opomíjí a je třeba na ně dávat větší zřetel. Nedostatečné vzdělání v oblasti sexu totiž může vést k dalším problémům v osobním nebo sexuálním životě a může nepřímo způsobit i problémy duševní. Johny a Karel, kteří provozují instagramový účet MedVictus, se snaží téma sexu přiblížit co nejvíce lidem a bořit veškerá tabu, která se okolo něj tvoří. V současnosti sbírají podpisy k petici, na jejímž základě by se mohla začít sexuální výchova na školách transformovat.

S kluky z účtu MedVictus jsme si promluvili o hlavních problémech, které se během sexuální výchovy objevují, i o tom, na co si dát pozor jako rodič. Zaměřili jsme se také na téma internetových návodů a na to, jak lehké je se z návodu na první pusu dostat až k tvrdému pornu.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení 15. prosince 2021 7:00

Co podle vás představuje největší problém v sexuální výchově na školách?

Johny: Největší problém vidíme v tom, že kantoři se sexuální výchově buď nevěnují vůbec, nebo pouze okrajově. To negativně ovlivňuje budoucnost dítěte.


Proč sexuální výchova nemá podle vás dostatek prostoru? Co stojí za její současnou podobou?Johny: Problém vidíme hlavně na straně kantorů, kteří mají strach toto téma s žáky rozebírat. Dalším problémem je strach samotných studentů zeptat se svého učitele a v neposlední řadě se na tom podílí také doba internetu. Na webu si děti vše hned najdou, ale tyto informace mohou být často zavádějící a nedokonalé.

Osobně si myslím, že největší problém ze strany kantorů je, že si myslí, že sexuální výchova je přeci práce rodičů. Ano, rodiče na toto téma sice mají zásadní vliv, ale kantor by měl toto tabu také rozbourávat a napomáhat správné výchově dětí.

Pokud se ale dítě zeptá, je potřeba sex brát jako normální věc a konverzaci se nebránit. Jestliže se dítě zeptá a rodič začne před tématem uhýbat nebo začne říkat, že na to není ještě dostatečně staré, bude ho to o to více zajímat.

 
Jak by tedy ideálně mělo vzdělávání v této oblasti vypadat?Johny: V ideálním stavu by se informace měly podávat jasně, ale také postupně. V tomto tématu se můžeme opřít o návrh témat pro jednotlivé ročníky, který jsme prodiskutovali a budeme ještě prodiskutovávat s odborníky. Zde se jedná o veškerá témata ohledně sexu. Dětem by se mělo více věnovat, aby nedocházelo k problémům v následujícím životě.

Doporučeno
„Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? „Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? 22. března 2024 15:30

To, že by měla témata být podávána jasně, ale postupně, znamená, že informace musí být přizpůsobeny věku dítěte a nesmí se na dítě vychrlit naráz. Měl by se brát ohled na to, jak dítě roste a dospívá a podle toho mu informace postupně předávat.
 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tělo | Zajímavosti & Fakta (@medvictus)


Jak mohou doma vzdělávat rodiče svoje děti bez puncu nepříjemné konverzace?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108983 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak by měl rodič přistoupit ke konverzaci o sexu se svým dítětem
  • Proč může být „zábavné učení“ o sexu problematické
  • Na co by si měly hlavně děti a teenageři dávat pozor při hledání informací na internetu
  • Čeho by se měl rodič vyvarovat
Domů
Sdílet
Diskuse