Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2022 9:30
Čas čtení 6:58
Ivan Koribanič

PROFIL: Mrtví hráči a zakopané trofeje. Bayern Mnichov byl během 2. světové války pro své židovské kořeny trnem v oku nacistů

PROFIL: Mrtví hráči a zakopané trofeje. Bayern Mnichov byl během 2. světové války pro své židovské kořeny trnem v oku nacistů
Zdroj: Getty Images/Bongarts-Staff
SPORT
Uložit Uložené

Nejen v historii, ale také v současnosti patří německý Bayern Mnichov ke světové fotbalové špičce.

Bayern Mnichov je v současnosti klubem, který má v Německu suverénní monopol. Za uplynulých devět let vyhrál devětkrát mistrovský titul. V posledních letech může klub za dosažené úspěchy vděčit i Polákovi Robertu Lewandowskému.

Ten je v počtu vstřelených branek v současnosti nejlepším útočníkem na světě. Letos se v hlasování o nejlepšího hráče planety dostal do top 2. Vítězem Zlatého míče se nakonec stal Lionel Messi. Jen nedávno se Lewandowski stal podle Mezinárodní fotbalové federace nejlepším hráčem uplynulého roku. Obhájil tak loňské prvenství. V současnosti je v rámci Bundesligy Bayern Mnichov první v tabulce. V tabulce střelců je první právě Robert Lewandowski.

V Refresheru máme rádi silné historické příběhy plné zajímavých momentů, ať už v dobrém nebo špatném. Pokud se ti podobné články líbí a chceš podpořit vznik dalšího kvalitního sportovního obsahu, přidej se do klubu předplatitelů REFRESHER+. Kromě neomezeného přístupu k prémiovému obsahu získáš díky předplatnému i spoustu dalších benefitů.

17 podpisů v restauraci Gisela

Pokud by měl mít Bayern Mnichov základní kámen, pravděpodobně by se jmenoval Franz John. Rodák z Berlína totiž v únoru roku 1900 inicioval vznik tohoto klubu. V mnichovské restauraci Gisela se spolu s dalšími 17 členy podepsal na listinu, díky čemuž mohl tento klub vzniknout. V následujících letech jejich kroky následovali další dva hráči.

Bayern mnichov
Zdroj: Fcbayern.de


Po šesti letech existence začal mít Bayern problémy s hřištěm a financemi. I proto se spojil s bohatým sportovním klubem Münchner Sport-Club. Pro Bayern bylo pozitivní skutečností, že i přes tento krok si dokázal zachovat svou nezávislost. Až na jednu věc. Hráči Bayernu začali nosit červené trenýrky a bílá trička. Tato barevná kombinace symbolizovala klubové barvy právě Münchner Sport-Clubu, ke kterému se Bayern přidružil. Zajímavé je, že Bayern si tyto barvy ponechal, později je převzal za své klubové a používá je až dodnes.

Die Roten, jak zní jedna z mnoha přezdívek klubu, tak mohli dále prosperovat. Vrchol úsilí přišel 32 let po založení klubu. Tehdy Bayern vyhrál svůj první národní titul. Ve finále hrál proti Frankfurtu. Hráči si změřili síly na norimberském stadionu. Jelikož leží nedaleko Mnichova, spousta fanoušků se na zápas vydala na kolech. Tehdejším trenérem Bayernu byl Rakušan Richard Kohn, přezdívaný Little Dombi. Kromě toho zastával funkci tajemníka klubu, fyzioterapeuta a předsedy klubu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109218 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaký dosah měla 2. světová válka na Bayern Mnichov.
  • O rekordu Gerda Müllera, který měl zůstat nepřekonaný.
  • Koho zachránil Bayern Mnichov před bankrotem.
  • Kdo je Mr. Wembley a čím je pro klub jedinečný.
  • Jakého rekordu dosáhli Hansi Flick a Robert Lewandowski.
Zpět
Sdílet
Diskuse