Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 18:40
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Školy budou moci vyhlásit volno kvůli covidu až na 10 dní, rozhodli poslanci

Školy budou moci vyhlásit volno kvůli covidu až na 10 dní, rozhodli poslanci
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sněmovna schválila možnost, aby sami ředitelé škol mohli kvůli koronaviru vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo zavést distanční výuku, a to až po dobu 10 dnů.

Nákaza koronavirem se šíří rychleji než kdy předtím a mnohé školy bojují s tím, že jsou jejich žáci či pedagogové v karanténě. Poslanci se proto na úterním jednáním ve Sněmovně jednomyslně shodli na tom, že ředitelé škol budou moci v případě velkého počtu izolovaných žáků a pedagogů vyhlásit mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku, a to až na 10 dnů. Vládní předlohu ještě musí posoudit Senát.

Doporučeno
Jan Lipavský: Situaci na Ukrajině se nedaří uklidnit. Jsme připraveni rychle a jasně zareagovat Jan Lipavský: Situaci na Ukrajině se nedaří uklidnit. Jsme připraveni rychle a jasně zareagovat 25. ledna 2022 16:38

Návrh reaguje na aktuální situaci. V souvislosti se skokovým nárůstem počtu nakažených onemocněním, respektive variantou omikron, situace působí potíže v řadě oblastí a školství bohužel není výjimkou,“ řekl během jednání ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Jak nepochybně víte, řada škol se potýká mimo jiné i s nedostatečným personálním zajištěním výuky vzhledem k množícím se případům izolace či karantény u pedagogických pracovníků,“ komentoval předlohu, kterou poslanci následně jednomyslně schválili

Pro ředitelské volno nebo distanční výuku by se mohli rozhodnout sami ředitelé škol, pokud by řešili problém s velkým množstvím žáků a učitelů v karanténě. V takovém případě by pak z prezenční výuky mohlo sejít až na 10 dnů.

Návrh ještě musí projednat Senát, který by se jím měl zabývat v následujících dnech a zelenou by tak mohl dostat již příští týden. V případě, že by došlo k vyhlášení mimořádného ředitelské volna, by na rozdíl od toho klasického měli rodiče žáků mladších deseti let nárok na ošetřovné.

Domů
Sdílet
Diskuse