Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Univerzita Hradec Králové.
2. března 2022 13:30
Čas čtení 3:46
Sponzorovaný obsah

Dobrá zpráva pro vášnivé gamery: Vysoké školy začínají věnovat pozornost esportu, další esportovou učebnu mají na UHK

Dobrá zpráva pro vášnivé gamery: Vysoké školy začínají věnovat pozornost esportu, další esportovou učebnu mají na UHK
Zdroj: UHK
ZAJÍMAVOSTI ESPORT TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Univerzita v Hradci Králové má vlastní esportovou učebnu i esportový spolek.

Sportu jsem se věnoval už jako malý, nejprve jsem závodně hrál hokej, pak jsem začal hrát basketbal. Kdyby za nás byl esport jednou z možností, neváhal bych ani minutu,“ říká rektor Univerzity Hradec Králové, Kamil Kuča. Tomu se sice sen o hraní počítačových her na vysoké nesplnil, ale pomáhá ho zhmotnit současným studentům. Univerzita Hradec Králové, zkráceně UHK, se stala díky své Fakultě informatiky a managementu (FIM) teprve druhou vysokou školou v České republice, jejíž součástí je esportová učebna

Splněný sen všech gamerů

Esport označuje soutěž v hraní počítačových her. Termín se začal objevovat kolem roku 2000, ale souboje mezi hráči počítačových her probíhaly už o několik let dříve. Ačkoliv se nejedná o tradiční formu sportu, od svého vzniku si esport získává stále více příznivců. Jen v českém prostředí se ročně koná hned několik velkých soutěží, mezi nejznámější patří například Sazka eLEAGUE, Hitpoint Masters nebo Mistrovství ČR v počítačových hrách.

esport
Zdroj: UHK

Vzrůstající oblibu esportu mezi volnočasovými aktivitami studentů zaznamenalo i vedení UHK a rozhodlo se tento trend podpořit. Děkan Fakulty informatiky a managementu UHK, Josef Hynek se dokonce zamýšlí nad tím, zda učebna neměla vzniknout už dávno. „Pokud chcete mít kvalitní tým, který bude školu rezprezentovat na úrovni, nemůžete spoléhat na to, že se vzájemně najdou sami. Je třeba jim vytvořit podmínky a dát šanci se pravidelně scházet a společně trénovat,“ říká.

V učebně je hráčům k dispozici 10 počítačů. Prostor je rozdělený na dvě poloviny, tak, aby mohly soutěžit dva týmy po pěti hráčích. Zajímavým prvkem místnosti je chytré stropní světlo ve tvaru počítačového čipu. Díky náladovému osvětlení je možné změnit odstín místnosti do několika různých barev.

Ze školy rovnou na mistrovství

Aktuálně učebna slouží jako zázemí pro reprezentanty eportového týmu FIM Ducks, který zajišťuje jeden z 18 studentských spolků UHK – Student Gaming Academy. Také díky tomuto spolku se esport dostává stále více do povědomí, a to nejen mezi studenty. Nejlepší hráči z UHK se totiž účastní Mistrovství ČR v počítačových hrách. Kromě toho soutěží v univerzitních esportových derby a sami organizují Turnaj středních škol o ePohár rektora UHK. Nedávným mezinárodním úspěchem studentů UHK bylo vítězství v turnaji čtyř středoevropských zemí, Student Esport Championship. Tým ve hře CS:GO porazil kolegy z Maďarska a Slovenska a vyhrál 2 000 euro.

esport
Zdroj: UHK

Podpora je pro univerzitní esportový tým důležitá a studenti si jí velmi váží. Kapitán esportového týmu UHK, Jan Ferkl potvrzuje, že zřízení esportové učebny má na nedávných úspěších týmu velký podíl. „Vznikl tím pro nás prostor, kde jsme mohli společně trénovat, tyto offline setkání nám umožňují lépe budovat morálku. Hlavně jsme postavením učebny dostali jasné znamení, že vedení věří tomu, že esport patří na akademickou půdu. A to nás neskutečně těší,“ říká.

Současně univerzita testuje rezervační systém, prostřednictvím kterého by si mohli zajistit přístup do učebny i další zájemci. „Našim cílem je povzbuzovat zájem o esport, a proto budeme mít minimálně jednou týdně odpoledne otevřeno pro studenty, kteří mají zájem se esportu věnovat nebo si to alespoň zkusit,“ uvádí Josef Hynek. V plánu je i zřízení vnitrouniverzitní ligy, kde budou týmy studentů soutěžit o fakultní pohár.

Chci na UHK

Výuka PC her na školách už není tabu

Říkáš si, jak by bylo super, kdyby se předměty, jako je esport, na školách také vyučovaly? I tahle myšlenka už na UHK padla. Zatím sice podobný předmět neexistuje, ale nově připravovaná akreditace studijního programu obsahuje předmět Tvorba počítačových her. 

O podrobném obsahu předmětu na UHK zatím diskutují, ale vizi už mají. „Předpokládáme, že by se studenti mohli věnovat teoreticky i prakticky přípravě počítačových her, jednotlivých komponentů, designu prostředí a předpokládanému chování hráčů s možností využití prvků umělé inteligence,“ uvádí Josef Hynek. Dodává, že na projektu je ještě dost práce, ale má potenciál. „Herní průmysl je celosvětově na vzestupu a naše země je v tomto oboru úspěšná, tak proč našim studentům neotevřít nové příležitosti i tady,“ řekl. 

uhk, esport
Zdroj: UHK

Takže jestli toužíš po kariéře profesionálního hráče nebo tvůrce her, na UHK najdeš to správné zázemí. Nicméně hraní her není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Když proniknete hlouběji, zjistíte, že jde opravdu o docela náročný sport. Hráči musí být psychicky odolní, a pečovat i o své fyzické zdraví, protože dlouhé hodiny u počítače dají zabrat zádům i rukám. Při hře se učí soustředění, vzájemné komunikaci, kooperaci v týmu, dodržování taktiky, ale i nezbytné improvizaci, když taktika selže,“ popisuje Josef Hynek. Zároveň dodává, že tyhle vlastnosti se budou hráčům rozhodně hodit, a to nejen ve virtuálním světě.

Co dalšího UHK nabízí?

Pokrokovost je patrná v celém kampusu i způsobu vedení univerzity. Oproti vysokým školám ve velkých městech nabízí UHK rodinnou atmosféru a individuální přístup vyučujících. Univerzita se stará o pohodlí svých studentů, například modernizuje vlastní koleje, kde bydlí okolo 800 studentů v kompletně vybavených bytech.

uhk
Zdroj: UHK

UHK se sestává ze čtyř fakult a vybírat lze z více než 160 studijních programů. 

  • Na Pedagogické fakultě můžeš studovat učitelství, hudbu, jazyky a kulturu, sociální obory a výtvarné umění.
  • Fakulta informatiky a managementu nabízí studium managementu cestovního ruchu, ekonomiky a informatiky.
  • Na Filozofické fakultě najdeš obory: archeologie, filozofie, historie, politologie, sociální práce a sociologie.
  • A Přírodovědecká fakulta nabízí studium biologie a ekologie, fyziky, chemie, informatiky, matematiky a techniky. 

UHK studentům také zajišťuje:

  • 97% uplatnitelnost absolventů na trhu práce,
  • stipendijní programy,
  • možnost studia v zahraničí,
  • kariérní a poradenské centrum,
  • moderní kampus,
  • nadstandardní ubytování v apartmánových bytech,
  • 18 univerzitních spolků různých zaměření,
  • kulturní akce,
  • univerzitní pivo,
  • atmosféru malého města, kde se pořád něco děje.

Zaujala tě nabídka programů nebo atmosféra univerzity? Od příštího školního roku toho můžeš být součástí. Podej si do 31. března přihlášku na webových stránkách www.mojeuhk.cz a objevuj, co všechno tahle moderní univerzita nabízí. Roky strávené na vysoké patří mezi ty nejlepší, tak si je nezapomeň pořádně užít.

Podat přihlášku na UHK
Domů
Sdílet
Diskuse