Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. února 2022 16:07
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Od 13. března skončí povinnost nosit respirátor v obchodech. Zruší se také omezení počtu lidí na hromadných akcích

Od 13. března skončí povinnost nosit respirátor v obchodech. Zruší se také omezení počtu lidí na hromadných akcích
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády uvedl, že nošení respirátorů na většině veřejných míst nebude povinné. To není ale jediné opatření, které se bude rušit.

Vláda rozhodla, že od 1. března zruší omezení počtu lidí na hromadných akcích, uvedl po úterním jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zrušení opatření je jen jedno z hlavních, které v březnu přijdou. Od neděle 13. března by se totiž na většině veřejných míst mělo zrušit povinné nošení respirátorů

Doporučeno
Válek: Čím dříve sundáme respirátory, tím lépe Válek: Čím dříve sundáme respirátory, tím lépe 23. února 2022 11:45

Válek před středečním jednání vlády avizoval, že čím dříve se respirátory odloží, tím lépe„Budeme se bavit o řadě míst, na kterých se postupně přestanou nosit roušky, bude to krok po kroku. Nejvíce nebezpečné je přestat nosit roušky například ve zdravotnických zařízeních, to asi každý chápeme,“ řekl.

„Na posledním místě budou zdravotnická zařízení a domovy důchodců, kde je nutná ochrana vyšší. (...) Když si vezmu hromadné akce, hokejové zápasy, tam asi není potřeba nošení roušek prodlužovat donekonečna. Čím dřív to uvolníme, tím lépe,“ doplnil šéf resortu zdravotnictví.

Po jednání vlády bylo jasněji. Respirátory zůstanou jen v MHD, ve zdravotnických a sociálních službách a vláda ještě bude definovat, na kterých hromadných akcích povinnost zůstane. 

Preventivní PCR test v březnu pro každého

Kromě nošení roušek však měla vláda v programu také ukončení proplácení preventivních PCR testů, což se Válkovi úplně nelíbilo. Ministerstvu zdravotnictví se ale nakonec povedlo vyjednat s pojišťovnami jeden preventivní PCR test zdarma v březnu pro každého, tedy jako pro neočkovaného, tak očkovaného člověka.

Stále však apeloval na všechny, a zejména na seniory, aby se nechali očkovat. Očkování je totiž stále jediný způsob, jak se vyhnout těžkému průběhu koronaviru. Připomněl, že přestože nejsou počty mrtvých v Česku tak vysoké jako v jiných zemích, i naše čísla jsou zbytečná. Nebyla by, kdyby se lidé nechali očkovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse