Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 11:38
Čas čtení 1:00
Adam Novosad

Válka na Ukrajině: „Cítil jsem, že Putin zaútočí, tak jsem utíkal,“ říká v exkluzivním rozhovoru Ukrajinec na hranici

NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Na hranici jsme zastihli Ukrajince, který z Kyjeva utekl, aby se mohl přidat ke své rodině v Bratislavě.

Ruská federace vojensky zaútočila na Ukrajinu, což mnoho obyvatel přimělo zanechat své domovy a utíkat z východních regionů, ale i z hlavního města Kyjev směrem na západ. Na hraničních přechodech s Polskem, ale také Slovenskem se už začaly tvořit první kolony, a tak jsme na hraniční přechod Vyšné Německé vyrazili i my.

„Cítil jsem to. Bylo třeba pozorovat reakce ruského prezidenta, že Ukrajincům ukáže, co je to pravá dekomunizace,“ řekl nám v rozhovoru Ukrajinec, jehož identitu z bezpečnostních důvodů nebudeme zveřejňovat. Z Kyjeva dorazil do Užhorodu už včera, protože vycítil, že se Rusko nezastaví jen na Donbase, ale bude si chtít podmanit několik oblastí Ukrajiny.

V Bratislavě má ​​manželku i syna, a tak neváhal, sedl do auta a vydal se na dlouhou cestu až na slovenské hranice, kde jsme ho dnes v dopoledních hodinách zastihli. „Čtyři roky jsem pracoval v Bratislavě, můj syn teď chodí do první třídy ve škole. Nevíme, jaká bude situace,“ vysvětlil nám, co se právě děje v jeho rodině.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Do Kyjeva se momentálně vrátit neplánuje, ale všechno bude v budoucnu záležet na tom, jak se vyvine situace. Rusko momentálně útočí na Ukrajinu z několika směrů, invazi podniklo ze severu z Běloruska, ale také z okupovaného poloostrova Krym a separatistických republik na východě Ukrajiny na Donbasu.

„Nevím, kde se to zastaví, jen doufám, že bude mír. Kdy? Nevím. Já ruského prezidenta nepovažuji za člověka. Na Ukrajině na to máme slovo – nelid, nečlověk,“ zakončuje Ukrajinec, kterého čeká cesta napříč celým Slovenskem až do Bratislavy za svou rodinou.

Domů
Sdílet
Diskuse