Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 21:45
Čas čtení 3:31
Radim Šlechta

FAQ: Proč začala válka na Ukrajině, jaká čeká Rusko odveta a existuje ještě naděje na diplomatické řešení?

FAQ: Proč začala válka na Ukrajině, jaká čeká Rusko odveta a existuje ještě naděje na diplomatické řešení?
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky
NEWS UKRAJINA
Uložit Uložené

Odpovídáme na dotazy, které vyvstávají v souvislosti s napadením Ukrajiny Ruskou federací.

Ve středečních nočních hodinách Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Státy po celém světě vyjadřují Ukrajině podporu a během čtvrtka budou jednat o dalších balíčcích sankcí vůči Rusku. Česká republika vytvořila linku a webové stránky pro Ukrajince u nás i v zahraničí s cílem poskytnout pomoc. Vedle těchto platforem funguje i telefonní linka pro Čechy a Češky, kde se dozví, jak mohou obyvatelům Ukrajiny v České republice i v zahraničí pomoci.

Konflikt s sebou nese řadu otázek. Lidi zajímá, co se bude dít v blízké budoucnosti a jestli jsou v ohrožení také další země, včetně České republiky a Slovenska. Pro lepší přehled jsme proto sestavili seznam dotazů, které v souvislosti s válkou vyvstávají, a odpovědí na ně.

1. Kde konflikt začal a proč?

Rusko už od loňského jara seskupovalo vojenské jednotky na hranicích s Ukrajinou. Situace vyeskalovala v únoru letošního roku, kdy svoji přítomnost významně zesílilo  a přiblížilo se hranicím s Ukrajinou. Ruský režim vydal požadavky na „bezpečnostní záruky“, kterými žádal po Severoatlantické alianci významné ústupky ve vojenské spolupráci s bývalými zeměmi SSSR. Putin vyjadřoval své obavy ze vstupu Ukrajiny do NATO. V tomto týdnu Rusové uznali nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny, načež obdrželi zvací dopisy s žádostí o vojenskou ochranu. Tímto podmínili svůj vstup na Ukrajinu.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Ruský režim se podle svých slov „bál agrese z ukrajinské strany“. K ozbrojenému útoku došlo ve čtvrtečních brzkých nočních hodinách. Napadena byla řada klíčových míst, včetně hlavního města Kyjev. Tam se přes den ozývaly výbuchy a střely. Rusko se zmocnilo už i bývalé jaderné elektrárny Černobyl a útočilo na letiště.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin přišel během středy a čtvrtka s nepodloženými tvrzeními o tom, že se v rámci operace snaží o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny. Nacistické proudy v Ukrajině ale podle prezidenta Volodymyra Zelenského neexistují. On sám zdůrazňuje, že je žid a s nacistickou ideologií není žádným způsobem propojen ani on ani Ukrajina jako taková.

Domů
Sdílet
Diskuse