Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 10:30
Čas čtení 3:40
Dominik Vetrák

RECENZE: Euphoria, 2. série

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Druhá série seriálu Euphoria je oproti té první slabší, ale i tak jsme si ji užili.

Na druhou sérii seriálu Euphoria od HBO jsme čekali více než dva roky. V jistých momentech to čekání stálo za to, v jiných jsme zase byli zklamaní. Děj začíná tam, kde skončila první série. Rue (Zendaya) nechala svou přítelkyni Jules (Hunter Schafer) na vlakovém nádraží a znovu propadla drogám.

Maddy (Alexa Demie) se rozešla s Natem (Jacob Elordi) a ten si začal románek s její nejlepší kamarádkou Cassie (Sydney Sweeney). A to je vlastně příběh celé druhé série, která dějově téměř nikam nepokročila v její první polovině.

Doporučeno
Na co se dívat na Netflixu, HBO, Amazonu a jiných streamovacích službách v březnu 2022? Na co se dívat na Netflixu, HBO, Amazonu a jiných streamovacích službách v březnu 2022? 28. února 2022 9:30

Příběh dokáže být negativem

Velký problém aktuální série spočívá v tom, že se děj nehýbe dopředu, a když už se tak stane, tvůrci tyto dějové linie neuzavřou a nechají je otevřené přímo po jejich zahájení (Rue dluží drogové dealerce, situace s Fezcem a Ashem...). Postavy se tak často točí v kruhu.

Mírně nás unavoval milostný trojúhelník ve složení Maddy, Cassie a Nate. Nate je otravný had, v příběhu však místo má, zato Maddy je tam jen k tomu, aby vytvářela konflikty pro jiné postavy.

Je asi jediná hlavní postava seriálu, která nemá vnitřní konflikt. Jejím jediným problémem je vztah s Natem a věci, které s tím souvisí. Cassie je zase kapitola sama o sobě. Herečka Sydney Sweeney, která ji ztvárňuje, předvádí v celé sérii bravurní herecké výkony, ale máme dojem, že postava se za celou sérii téměř nikam neposunula.

Na druhé straně je postava McKaya, bývalého přítele Cassie, který se ukázal jen v první epizodě a následně zcela zmizel z děje. Zcela nepochopitelný krok nastal v hlavách tvůrců i při tvoření příběhu pro postavu Kat.

Euphoria
Zdroj: HBO

Postavy se chovají nelogicky

Ta zažila v první sérii výrazný charakterový posun a dokázala identifikovat své sexuální potřeby. Ve druhé sérii však udělá úplný obrat, nedokáže o sexu se svým přítelem vůbec komunikovat a chová se k němu jako podlá zmije, přičemž vyvrcholení jejich vztahu jen jaksi vyšumělo a dále se mu tvůrci nepochopitelně nevěnovali.

Kat ve druhé sérii v podstatě vůbec neměla co dělat, tedy kromě toho, že si znepřátelila všechny diváky. Možná bude něco pravdy na spekulacích, že se její herecká představitelka Barbie Ferreira chytla ​​s tvůrcem seriálu Samem Levinsonem, protože jinak nechápeme, co měla její dějová linie v této sérii znamenat. Není přitom jediná, kdo se oproti první sérii změnil.

Ashtray, Fezcův malý bratr, byl vypočítavý, inteligentní, chladný, ale rozumný kluk. Ve druhé sérii se však z něj bez jakéhokoli důvodu stal chladnokrevný vrah, který vůbec nepřemýšlí. Jako by mu během těch dvou let mezi sériemi vymřely všechny mozkové buňky.

Euphoria
Zdroj: HBO

Za zmínku stojí i to, že seriál odehrávající se na střední škole vůbec nepracuje se středoškolským prostředím a problémy středoškoláků. Postavy čelí životním situacím, které se hodí spíše na vysokou školu, nemluvě o jejich náročných emotivních situacích či faktu, že je žádný dospělý očividně nekontroluje. Mají nekonečné množství peněz na alkohol a drogy a Lexina středoškolská divadelní hra měla rozpočet asi jako představení na Broadwayi.

Druhá série vyvrcholila onou divadelní hrou, ve které postava Lexi zrekonstruovala své zážitky a vzpomínky s některými svými kamarády (a zároveň hlavními postavami celého seriálu) tak, jak je vnímala ona. Divadelní hra měla ukázat emotivní rozklad a změny v postavách a zřejmě také ukázat, co se jim odehrává v hlavě.

Z vizuálního hlediska byla divadelní hra okouzlující, se spoustou skvělé choreografie a brilantním střihem. Tvůrci při vyprávění důležité části děje skrze divadelní hru často využili více střihu a změny prostředí než samotných dialogů. Produkční kvality tohoto seriálu jsou bezpochyby obrovské. Týká se to i hudby, zvuku, režie či osvětlení scén a celkové kompozice scén. Obrovskou pochvalu si zaslouží hlavně kameramani a kameramanky.

Euphoria
Zdroj: HBO Max

Nádherná kompozice scén a brilantní kamera

Druhá série Euphorie je plná nádherných záběrů zachycujících postavy v perfektních úhlech, ve kterých je dokonale vidět jejich pocity a každou projevenou emoci na jejich tvářích. Společně s dokonalým nasvícením scén se kamera postarala o výrazně působící vyprávění děje přes vizuál. Kamera v seriálu je jednoduše úchvatná.

Stejně jako jsou úchvatné herecké výkony snad všech zúčastněných. Nejvíce je viditelná Zendaya a její Rue, ale dýchá jí na krk Sydney Sweeney s postavou Cassie. Zendaya ovšem zřejmě dostane další cenu Emmy za nejlepší ženský herecký výkon v seriálu. Zejména to, co předvádí v úvodu páté epizody, je až mrazivé.

Tvůrce seriálu Sam Levinson v této epizodě dokázal, že Euphoria září zejména tehdy, když se jednotlivé epizody věnují hlavně jedné postavě. Když se tvůrci věnují najednou osmi postavám, ztrácí to na kvalitě. Ta byla v průběhu druhé série jednou výše, jindy zase trochu nižší.

Sydney Sweeney HBO Euphoria
Zdroj: HBO

Poslední dvě části nepochybně zbrzdily skvělé tempo a máme dojem, že divadelní hra se odehrála, neboť se tak rozhodli tvůrci, ale v ději skutečně nemá místo ani význam. Čekali jsme na ni celou sérii a věděli jsme, že přijde, ale nedokážeme se zbavit pocitu, že děj, který vyprávěla, se měl divákům ukázat jiným způsobem.

Euphoria nás stále baví a při některých momentech se usmíváme od ucha k uchu. Občas se tvůrcům podaří vymyslet úžasný či vtipný dialog, no a Zendaya v seriálu naprosto kraluje. Zobrazení chování drogově závislé osoby je nesmírně emotivní, ale seriál by potřeboval, aby na scénáři s tvůrcem seriálu Samem Levinsonem pracoval ještě někdo jiný, protože potřebuje značně vylepšit.

Vzhledem k vynikající kameře, jedněm z nejlepších hereckých výkonů v současné televizní tvorbě, unikátní atmosféře a vysoké produkční hodnotě, díky kterým nás bavilo sledovat každou jednu epizodu, udělujeme druhé sérii Euphorie osm bodů z deseti.

P. S. Malý spoiler: Postava, která na konci epizody zemřela, neměla po celou sérii asi ani dva dialogy. Její smrt nás tedy nechala chladnými a tvůrci ji rozhodně měli do příběhu zapracovat lépe.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse