Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Otestovali jsme podniky v Praze, kam můžeš zajít na snídaně plné zajímavých chutí. Vybrali jsme ty nejlepší.
Snad v každé části Prahy najdeme nepřeberné množství podniků, které nabízejí pořád tu samou snídaňovou písničku. Kontinentální, anglická, chleba s máslem, müsli, káva a hezký zbytek dne. A co takhle vyzkoušet podnik, který má ve svém repertoáru i něco nevšedního, až tě klasika trochu omrzí? Připravili jsme pět tipů, kde si zaručeně vychutnáš začátek dne. A to je přeci základ.
Etapa
Etapu, kterou najdeš v Karlíně, založili foodblogeři Petr a Gabi Foodies. Už při vchodu do podniku, na tebe začne dýchat přátelská atmosféra a vůně čerstvě upečeného kváskového chleba se line ven do ulic. Po usazení opravdu milou obsluhou, obklopeni vzrostlými monsterami a banánovníky, přichází na řadu jídlo. Restaurace nabízí výběrovou kávu, domácí limonády, pečené sladkosti, brunche plné barev a neokoukaných kombinací, ze kterých čiší láska k jídlu obou majitelů.
Pokud si zrovna nebudeš moci vybrat, degustační talíř je jistota, které jednoznačně dominují míchaná vajíčka, ale ne jen tak ledajaká – kořeněná kurkumou, římským kmínem, koriandrem, zázvorem a chilli papričkou. Tady se dveře netrhnou, proto doporučujeme rezervaci.
PRAKTIKA
Praktika láká milovníky dobrého pečiva už na třech místech v Praze: Karlín, Letná a Vinohrady. Jednou si koupíš vláčný bochánek s křupavou kůrkou z Praktiky a už nebudeš chtít jiný. A čím je ten jejich tak výjimečný? Během výroby se střídají jednotlivé druhy bio mouky, která se mele na kameni ze zrn od lokálních pěstitelů a tak vznikají řemeslné chleby po vzoru amerických pekáren, kterými se majitel nechal inspirovat.
Sortiment se dále pyšní houskami, kváskovou pizzou, zapečenými sendviči, ale i sladkým pečivem, které nemá chybu: croissanty, koblihy, skořicovníky, nebo ovocný dortík, který má dokonale sladěné kyselé a sladké chutě. Zde platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele.
Hledáš místo, kde budeš moci ochutnat snídani s vietnamským twistem? Tak je to právě tento podnik na Národní třídě. Ve vnitrobloku ukrytá oáza klidu, mechu a zeleně, nabízí příjemné prostředí, přátelskou obsluhu a výborný brunch. Doporučujeme vyzkoušet Eggs Benny zalitá nebezpečně dobrou holandskou omáčkou, která jsou neotřelou variantou světoznámé klasiky. Neznáš překapávanou vietnamskou kávu Cà phê? Tak tady to můžeš napravit.
Majitel Národní 38, Huy DoQuang s láskou k asijské kuchyni, nově otevřel nedaleko i market, kde si zákazníci mohou přinést kapku Vietnamu, v podobě domacích vývarů či omáček, k sobě domů.
BOCKEM
Za málo peněz, hodně muziky – michellinské. Pokud chceš zažít opravdový kulinářský zážitek, vyhraň si na snídani alespoň hodinu a půl a nabíhej do restaurace Bockem, která se nachází nedaleko Arbesova náměstí. Nebudeš litovat. Už při příchodu se o tebe postará obsluha s bezchybným servisem, která provází hosta celým degustačním menu. Menu se skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu.
Návštěvník má jedinečnou možnost ochutnat jídlo a pití, které je perfektně připraveno jak tradičními, tak moderními metodami a tvoří dokonale promyšlenou symbiózu chutí ze sezónních surovin. Zde se kreativitě meze nekladou. Krupicová kaše v podaní šéfkuchaře a majitele Ondřeje Kynčla, tak dostává úplně jiný rozměr.
Mezi Srnky
Snídaně od brzkých ranních hodin do odpoledne? To je možné na Vinohradech v kavárně Mezi Srnky. Dříve podnik s názvem Mezi Zrnky, který se specializoval na prodej výběrové kávy, změnil název a rozšířil nabídku o výborné jídlo z kvalitních surovin.
Nyní si můžete kávu od dvou českých pražíren, vajíčka z farmářova volného chovu a chléb původem z rodinné pekárny, vychutnat i v nově otevřené pobočce na Arbesově náměstí. Koncept přírody se prolíná nejen na talíři, ale i v krásně zdobeném interiéru obou podniků. Třešničkou na dortu je příjemná obsluha. Vyzkoušej třeba bezlepkové lívance se švestkovo – čokoládovým krémem a oříšky.