Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Social Impact Award.
19. dubna 2022 17:30
Čas čtení 3:54
Sponzorovaný obsah

Máš dobrý nápad na společensky prospěšný projekt? Získej 1500 euro do začátku a bezplatné rady od odborníků

Máš dobrý nápad na společensky prospěšný projekt? Získej 1500 euro do začátku a bezplatné rady od odborníků
Zdroj: Social Impact Award
ZAJÍMAVOSTI SOCIAL IMPACT AWARD STARTUP
Uložit Uložené

Social Impact Award oceňuje společensky prospěšné projekty. Vítěze čeká 1500 euro a účast na mezinárodním summitu.

Máš dobrý nápad, kterým bys přispěl k řešení nějakého společenského problému, ale nevíš si rady s jeho realizací? Díky akceleračnímu programu Social Impact Award zvládneš rozjet svůj vysněný projekt a pomůžeš udělat svět lepším místem. 

Program Social Impact Award pomáhá mladým lidem rozjet projekty s pozitivním dopadem na společnost. Pokud je ti méně než 30 let, máš jedinečnou příležitost přihlásit se do akceleračního programu, který tě připraví na realizaci tvého podnikatelského nápadu. Staneš se součástí úspěšné globální komunity, získáš užitečné kontakty a možnost vyhrát 1 500 euro do začátku.

Konat dobro a vydělávat

Rozjet byznys není jednoduché a platí to i pro společensky prospěšné podnikání. To se navíc vyznačuje dalšími specifiky, především nestaví na první místo zisk. Ten je samozřejmě důležitý pro to, aby jakýkoliv podnik fungoval, ale prvotním cílem by mělo být řešení společenského nebo environmentálního problému.

Lenka Havlenová, programová manažerka SIA vysvětluje, v čem je společensky prospěšné podnikání specifické. „Odpovědný podnik je úspěšným ve chvíli, kdy je udržitelný – to je hlavní klíč. Když budete pomáhat, ale nic vám to nepřinese, časem vyhoříte, nebudete mít prostředky a budete to muset zabalit,“ říká. „Učíme prospěšnému podnikání, abychom ukázali, že lze konat dobro, kvalitně si tím vydělat a své řešení následně rozvíjet.

SIA
Zdroj: Social Impact Award

Více než 500 projektů po celém světě

Program Social Impact Award funguje léta, vznikl už v roce 2009. Za tu dobu jeho tvůrci získali nejen zkušenosti, ale také řadu expertů, jejichž znalosti a rady pomáhají nové projekty přivést k životu. V současnosti funguje v téměř dvaceti zemích. Celosvětově je přihlášeno 555 projektů, uspořádali už více než 300 eventů a předali 64 cen.

SIA je pro všechny ve věku od 15 do 30 let, kteří mají nápad na projekt, jehož aktivity prospívají celé společnosti nebo specifické komunitě lidí. Podmínkou pro přihlášení je, že na projektu nepracuješ déle než jeden rok.

Zaměření projektu je libovolné, v minulých ročnících se vystřídaly například projekty orientované na podporu talentů v IT, finanční gramotnost dětí nebo pomoc ženám, které trpí endometriózou a pcos (ženská onemocnění způsobující problémy s reprodukcí). Loňský ročník SIA třeba vyhrála aplikace Nekrachni, která pomáhá vychovávat mladou generaci k finanční gramotnosti.

Podpora odborníků zdarma

Každý finálový tým budou provázet dva zkušení mentoři. Jejich úkolem je využít své zkušenosti s vedením projektů a určit správný směr i tomu tvému. Mentoři ti budou pomáhat najít kontakty a předávat své know how. Tvému projektu se budou věnovat přibližně dvě hodiny za 14 dnů, ale můžeš si s nimi individuálně domluvit, kolik času potřebuješ.

SIA
Zdroj: Social Impact Award

Dále budeš mít k dispozici téměř 200 expertů z různých oblastí, kteří ti pomohou s čímkoliv potřebuješ, ať už se jedná o marketing, financování nebo jiné záležitosti. Každý projekt má nárok poptat tři experty, aby mu věnovali hodinu svého času. V rámci programu absolvuješ více než sedm workshopů zaměřených na rozvoj podnikatelských dovedností v oblasti fundraisingu, finančního plánování, time managementu, prezentačních a dalších dovedností. Díky podpoře partnerů nabízí SIA tohle vše zdarma.

Na konci programu vybere odborná porota tři týmy, kterým se nejvíce dařilo a dosáhly největšího pokroku. Ty dostanou 1 500 euro na rozvoj projektu. Další výhrou je účast na mezinárodním SIA Summitu, kde můžeš získat cenné kontakty a navázat nové spolupráce. O výherci této ceny rozhodne veřejnost hlasováním.

Jak to probíhá?

Deadline pro podání přihlášek je 30. dubna 2022 a prezentace přihlášených projektů před porotou proběhne  online 13. května. Finalisté, kteří postoupí do samotné akcelerace, budou vyhlášeni 20. května. Těmto šťastlivcům začíná 16. června bootcamp s workshopy. Závěrečná prezentace finalistů proběhne 16. září a slavnostní vyhlášení vítězů 26. září. Bude předána také cena publika, jejíž vítěz se zúčastní SIA Summitu. Samotný summit probíhá od 15. do 19. listopadu 2022 ve Vídni.

Podat přihlášku
SIA
Zdroj: Social Impact Award

Co je klíčem k úspěšnému startu? 

Pokud chceš rozjet úspěšný společensky prospěšný projekt, musíš vědět, jaký problém chceš vyřešit a jak toho chceš docílit. Jinými slovy si stanovit vizi, misi a cíle podnikání. Ujasni si, kdo bude tvůj produkt využívat, a co mu bude přinášet finance potřebné na provoz. Vymez, kdo jaké role bude v podnikání zastupovat a pozornost věnuj také administrativním a právním záležitostem spojeným se založením podnikání. Pak už zbývá jen sehnat investory, dobré kontakty a představit projekt světu.

A co je klíčové podle Lenky Havlenové? „Nefixovat se na svůj nápad a vizi v původní podobě. Každý nápad je potřeba otestovat v kontextu trhu. Zjistit, jaká a jak početná je cílovka, jestli bude o produkt zájem a zda už to samé někdo nedělá – a lépe,“ říká. Dodává, že pokud má tým otevřenou mysl, je ochotný na projektu pracovat a přijímat zpětnou vazbu, má šanci. Nemáš se tak čeho obávat, ačkoliv jsou všechny začátky těžké a na první pohled se to může zdát složité. Akcelerační program SIA ti se vším pomůže

SIA
Zdroj: Social Impact Award

Proč do toho jít?

Podle Lenky Havlenové lidé nejčastěji neví, jak vlastně s podnikáním začít. „Běžný smrtelník netuší, zda a jak přesně vytvořit byznys plán, rozpočet nebo jak si poradit s legislativní administrativou. Teorie z internetu rozhodně nenabídne totéž, co vlastní mentor, který s vámi podnikání konzultuje individuálně a pomáhá vám držet správný směr,“ vysvětluje.

Akcelerační program ti poskytne především podporu, kterou v začátcích potřebuješ. Budeš mít za sebou zázemí jednoho z největších programů na podporu startupů a nepostradatelnou pomoc odborníků. Díky tomu nebudeš muset začínat podnikání metodou pokus – omyl a vyhneš se některým zbytečným chybám.

Další důvody, proč se zapojit do programu:
  • Naprostá většina účastníků se rozhodla rozvíjet své projekty i po skončení programu.
  • 75 % účastníků dokázalo vytvořit udržitelný byznys model, který má šanci se uchytit.
  • Absolventi workshopů si podle jejich slov více věří, že dokážou založit společensky prospěšný podnikání.
  • 90 % zúčastněných si také pochvaluje velkou pomoc a podporu mentorů.

Říká se, že spoustu začínajících startupů v českém prostředí neuspěje. Ty ale můžeš být díky akceleračnímu programu Social Impact Award mezi těmi, kteří to dokážou. Přihlas se do 30. dubna do programu nebo si nejprve zkus prezentaci před porotou nanečisto. Nemáš co ztratit, naopak můžeš získat potřebné zkušenosti.

Chci se přihlásit
Domů
Sdílet
Diskuse