Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 14:35
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Rakušan: Do Česka by mohlo přijít kolem 500 až 600 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině

Rakušan: Do Česka by mohlo přijít kolem 500 až 600 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině
Zdroj: se souhlasem Víta Rakušana
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VÍT RAKUŠAN
Uložit Uložené

Ačkoli v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji pomalu dochází kapacity pro lidi prchající před válkou na Ukrajině, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se země musí připravit na dvojnásobek příchozích.

S válkou na Ukrajině, kvůli níž budou ze svých domovů utíkat miliony lidí, nikdo nepočítal a na nával prchajících nejsou připraveny ani krizové plány. Už v polovině března mluvil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o tom, že se v Česku nachází přibližně 250 tisíc Ukrajinců a kapacity, především pak v Praze, Středočeském či Jihomoravském kraji, dochází. V neděli pak v Otázkách Václava Moravce oznámil, že by do Česka mohlo dohromady přijít kolem 500 až 600 tisíc lidí.

Doporučeno
Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) 3. dubna 2022 7:00

Odhad, který vicepremiér a ministr vnitra Víta Rakušana (STAN) uvedl, je zhruba dvojnásobek toho, kolik lidí k nám od začátku války přišlo. Mohou proto nastat komplikace s kapacitami, které jsou mnohde již nyní vyčerpány.

Problémem s kapacitami se ve středu bude zabývat i vláda, které Rakušan předloží materiál s koncepčním řešením této situace. „Připravujeme na to veškerá opatření, která se budou týkat vzdělávacího systému, zdravotního systému, sociálního zabezpečení pro lidi, možnosti vstupu na trh práce,“ řekl Vít Rakušan (STAN).

Za příjem lidé prchajících z Ukrajinu zaplatil k dnešnímu dni resort vnitra deset miliard korun, přičemž celkové roční náklady ministerstva Rakušan odhadoval na 20 miliard. Česko na největší uprchlickou krizi od dob druhé světové války nebylo připraveno a krizové plány země počítají s možností, že by do Česka mohlo přijít zhruba dvacet tisíc uprchlíků. Konečné číslo by však reálně mohlo být mnohonásobně vyšší. 

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00
Domů
Sdílet
Diskuse