Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2022 16:17
Čas čtení 1:21
Adam Novosad

Ukrajinci zabrali Rusům ničivé termobarické raketomety. Nyní je jimi začali poprvé bombardovat

Ukrajinci zabrali Rusům ničivé termobarické raketomety. Nyní je jimi začali poprvé bombardovat
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajincům se podařilo ukořistit termobarické zbraně, kterými ruská armáda devastuje ukrajinská města.

Ukrajinci využívají ukořistěnou ruskou techniku ​​k boji proti ruské armádě. Nejenže ukrajinská armáda v uplynulých týdnech vytvořila novou legii složenou z ruských válečných zajatců, kteří chtějí bojovat proti Putinovu režimu, ale do své výzbroje zařazuje stále větší množství opuštěné nebo získané ruské techniky. Informuje o tom The Australian.

Aktuálně se Ukrajincům podařilo dostat do provozu termobarické raketové systémy TOS-1A, které patří mezi nejničivější zbraně, jaké se dosud na bojišti na Ukrajině vyskytly. Výbušná síla termobarické hlavice je podle expertů obrovská.

Podle mluvčího ukrajinského regionu Oděsa Sergeje Bratčuka ukrajinská armáda opakovaně použila ukořistěný systém TOS-1A k ostřelování ruských pozic u města Izjum na východě země. V tomto případě šlo o vůbec první použití termobarické zbraně ukrajinskými jednotkami proti ruské armádě.

Tyto termobarické systémy byly vícekrát zaznamenány v ruských konvojích pohybujících se po Ukrajině, ale několik z nich dokázalo ukrajinské síly obklíčit a převzít nad nimi kontrolu, případně systémy zapadly v nehostinném terénu. Jeden raketový systém TOS-1A dokonce ve videu odtahuje ukrajinský traktor.

Doporučeno
Vakuové bomby, které údajně svrhlo Rusko na Ukrajinu, mohou být silné jako jaderné bomby. Vysvětlujeme, jak fungují Vakuové bomby, které údajně svrhlo Rusko na Ukrajinu, mohou být silné jako jaderné bomby. Vysvětlujeme, jak fungují 2. března 2022 17:38

Když termobarická raketa dorazí do cíle, první nálož roztrhne nádrž s palivem, které se rozpráší do ovzduší a smíchá s atmosférickým kyslíkem. Rozprášené palivové částečky dokážou přes štěrbiny proniknout prakticky kdekoli, nejen do budov, ale také do sklepů či nevyhovujícím způsobem zapečetěných krytů.

Zbývající nádrž v hlavici následně vybuchne a odpálí celý palivový mrak, což způsobí obrovskou explozi, do okolí vyšle tlakovou vlnu a vytvoří podtlak, který pohltí kyslík v ovzduší.

„Klasická výbušnina je složena z paliva a okysličovadla. Termobarická nebo objemově detonující či vakuová zbraň funguje tak, že samotná výbušnina se skládá pouze z paliva. Tato bomba obsahuje tenkostěnnou nádrž, ve které je palivo a uvnitř nádrže se nachází další klasická nálož,“ vysvětluje pro Refresher bezpečnostní analytik Vladimír Bednár.

„V termobarické hlavici nejprve exploduje malá klasická nálož, která roztrhne nádrž s palivem, které se rozptýlí do ovzduší, a teprve následně dojde k jeho zapálení. Samotná výbušnina neobsahuje okysličovadlo, následkem čehož je síla termobarické hlavice několikanásobně větší než v případě konvenční bomby. To je důvod, proč je tak účinná,“ říká Bednář. Rusové proto často systémy TOS-1A označují jako plamenomety.

Domů
Sdílet
Diskuse