Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 10:37
Čas čtení 1:13
Adéla Ježková

Zemřela hrdinka, která během holokaustu sestavovala Schindlerovy seznamy a zachránila stovky Židů

Zemřela hrdinka, která během holokaustu sestavovala Schindlerovy seznamy a zachránila stovky Židů
Zdroj: Universal Pictures
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ve věku 107 let zemřela Mimi Reinhardt. Během holokaustu pro německého průmyslníka Oskara Schindlera vypracovala seznamy osob, které pomohly zachránit stovky Židů.

Mimi Reinhardt, která pracovala jako Schindlerova sekretářka až do roku 1945, měla na starosti sestavování seznamů židovských dělníků z ghetta v polském Krakově, kteří byli najímáni pro práci v jeho továrně. Krakovské ghetto totiž bylo v té době jedním z pěti ghett v zemi zřízených za účelem vykořisťování, terorizování a pronásledování polských Židů.

Při sestavování seznamů čelila Reinhardt, která sama byla Židovkou, obrovskému riziku. Odhaduje se však, že tyto „Schindlerovy seznamy“ mohly před deportací do nacistických táborů smrti ochránit až 1300 lidí. 

O jejím úmrtí informoval portál The Guardian. „Moje babička, tak drahá a jedinečná, zemřela ve věku 107 let. Odpočívej v pokoji,“ napsala vnučka Nina v prohlášení.

Podle britského bulváru The Sun poslední roky před smrtí strávila Reinhardt v pečovatelském domě severně od Tel Avivu v Izraeli, kam se přestěhovala v roce 2007 z New Yorku.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Izraelský fotograf Gideon Markowicz, který se s Reinhardt setkal v rámci projektu věnovaného přeživším holocaustu, o ní hovořil jako o aktivní ženě. „Podílela se na aktivitách domova důchodců a byla mistryní v bridži. Surfovala po internetu a sledovala burzu,“ uvedl podle The Guardian v pátek pro AFP.

Schindler, který zemřel v roce 1974, byl izraelským muzeem holocaustu Jad Vashem jmenován členem řádu Spravedlivých mezi národy, což je ocenění pro lidi nežidovského původu či vyznání, kteří se snažili zachránit Židy před nacistickým vyhlazováním.

Doporučeno
Schindlerův seznam oslavuje 25 let od premiéry. Jaké byly skutečné osudy hlavních hrdinů filmu? Schindlerův seznam oslavuje 25 let od premiéry. Jaké byly skutečné osudy hlavních hrdinů filmu? 30. ledna 2019 11:14

O jeho činech vypráví bestseller Schindlerova archa z roku 1982 a oceňovaná filmová adaptace Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Reinhardt v minulosti uvedla, že se s režisérem Spielbergem jednou setkala, na film se jí ale dívalo těžko.

Domů
Sdílet
Diskuse