Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 13:35
Čas čtení 1:20
Ilona Hobzová

VIDEO: Ruský juniorský jezdec hajloval na stupních vítězů. Ukrajinský soupeř to nenechal bez reakce

VIDEO: Ruský juniorský jezdec hajloval na stupních vítězů. Ukrajinský soupeř to nenechal bez reakce
Zdroj: Nexta TV
SPORT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Stalo se tak po jeho vítězství na juniorském mistrovství Evropy v motokárách.

Sociální sítě zaplavilo video z Mistrovství Evropy v motokárách, které se konalo od 7. do 10. dubna v Portugalsku. Vítěz jednoho ze závodů, Rus Artem Severyukhin, na stupních vítězů hajloval. Na Severyukhina, který kvůli sankcím závodil pod italskou vlajkou, reagoval i jeden z ukrajinských závodníků. 

Ruský závodník, italská vlajka, nacistický pozdrav

Juniorský závodník Artem Severyukhin se letošního Mistrovství Evropy motokár v Portugalsku účastní pod italskou vlajkou. Důvodem jsou sankce proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu a s tím související vyloučení ruských sportovců ze sportovních akcí. Po závodě v kategorii OK, kterou Severyukhin vyhrál, zachytilo video, jak závodník během hymny na ceremoniálu krátce hajloval. 

Hajlování

Jde o gesto rukou, které za druhé světové války doprovázelo slovní pozdrav Heil Hitler (Sláva Hitlerovi). Nacistické použití gesta je dnes v trestním zákoně mnoha zemí vnímáno jako projev sympatií k nacismu nebo neonacismu.

Patří mezi ně i Česká republika, kde hajlování může být hodnoceno jako trestný čin podle §404 Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka trestního zákoníku, s trestní sazbou na šest měsíců až tři roky odnětí svobody.

Organizace zatím nereagovala

Proti gestu ruského závodníka se na sociálních sítích ozval ukrajinský závodník Ivan Peklin. „K tomu, co se stalo na evropském šampionátu nemám slov,“ uvedl prostřednictvím Instagramu a v příspěvku označil také Mezinárodní automobilovou federaci (FIA), aby k incidentu vydala stanovisko. „Tisíce Ukrajinců umírají rukou ruských vojáků. Miliony lidí tahle válka ovlivnila. Ukrajinci denně bojují proti ruskému fašismu,“ doplnil Peklin. Reakce ze strany FIA dosud nepřišla.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Ruska? Video ukazuje, jak se země v průběhu času změnila, a kdo se vystřídal u moci
Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy
Jaká jsou nejlepší česká piva? V soutěži bodoval Zubr i Braník
Domů
Sdílet
Diskuse