Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 10:29
Čas čtení 1:22
Barbora Volfová

Ukrajinský vojenský pluk obvinil Rusko z použití chemických zbraní

Ukrajinský vojenský pluk obvinil Rusko z použití chemických zbraní
Zdroj: TASR
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle pluku byly chemikálie svrženy z bezpilotního letounu na civilisty v oblasti města Mariupol.

Ukrajinský prapor Azov v pondělí uvedl, že Rusko použilo chemické zbraně proti ukrajinské armádě a civilistům. U obětí se rozvinula respirační selhání a další nemoci, informuje Newsweek.

Na konci března generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg označil použití chemických zbraní za „do očí bijící porušení mezinárodního práva s dalekosáhlými důsledky“. Americký preziden Joe Biden dříve reagoval prohlášením, že případný ruský útok chemickými zbraněmi „vyvolá významnou reakci“ ze strany USA a NATO, blíže ji nespecifikoval.

Kromě vojenského pluku také několik ukrajinských představitelů zveřejnilo informace o obviněních na sociálních sítích. Solomia Bobrovska, členka ukrajinského parlamentu a tajemnice výboru pro zahraniční věci, vyzvala na svém twitteru amerického prezidenta Joe Bidena a NATO k reakci.

„Vojenský pluk Azov informuje, že Rusko použilo neznámou chemickou látku proti obráncům a civilistům v Mariupolu. Prezidente USA a NATO, dříve jste oznámili reakci, pokud by Rusko použilo chemické zbraně. Teď je čas jednat,napsala na twitteru Bobrovska.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, tweetoval o údajném použití chemických zbraní.

„POZOR! Proti ukrajinským obráncům jsou v Mariupolu používány chemické zbraně! Rusko otevřeně překračuje všechny hranice lidskosti a otevřeně to deklaruje, zatímco Ukrajina stále žádá o těžké zbraně,napsal.

K situaci se také dnes ráno vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

„Dnes okupanti vydali nové prohlášení, které svědčí o jejich přípravě na novou etapu teroru proti Ukrajině a našim obráncům. Jeden z mluvčích okupantů prohlásil, že mohou použít chemické zbraně proti obráncům Mariupolu. Bereme to tak vážně, jak je to možné,“ uvedl.

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Britská ministryně zahraničí Liz Truss podle deníku The Guardian uvedla, že se pracuje na ověření tvrzení. Jakékoliv použití chemických zbraní označila za bezcitnou eskalaci Rusko-ukrajinského konfliktu. 

Domů
Sdílet
Diskuse