Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2022 14:29
Čas čtení 0:36
Barbora Volfová

Začaly jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory

Začaly jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory
Zdroj: Pexels/ Andrea Piacquadi/ volně k užití
NEWS ŠKOLSTVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přijímací zkoušky zajišťuje společnost Cermat.

Jednotná přijímací zkouška je povinnou součástí prvního kola přijímacího řízení do všech maturitních oborů s výjimkou oborů s talentovou zkouškou. Na střední školy je možné podat nejvýše 2 přihlášky.

Ve středu se koná druhý termín přijímacího řízení. K prvnímu termínu je přihlášeno 79 409 uchazečů a z toho je 1198 válečných uprchlíků z Ukrajiny, uvedl server Novinky.cz 

Zkouška se skládá ze dvou písemných testů: z českého jazyka a literatury (60 minut) a z matematiky (70 minut). Varianty testů jsou různé pro čtyřleté obory vzdělání (včetně oborů nástavbového studia), pro šestiletá gymnázia a pro osmiletá gymnázia.

Maximální počet dosažených bodů v obou testech je 50 bodů. Minimální hranice úspěšnosti si jednotlivé školy stanovují samy v rámci kritérií pro přijetí.

Ukrajinci, kteří požádali o prominutí zkoušky z českého jazyka, absolvují pohovor, který prověří schopnost studovat daný obor vzdělání. Na test z matematiky budou mít ukrajinští uchazeči 90 minut, uvedl organizátor přijímacích zkoušek Cermat.

Domů
Sdílet
Diskuse