Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 14:32
Čas čtení 0:45
Tímea Krauszová

Ukrajinští vojáci ignorovali ruské ultimátum a obraňují Mariupol i nadále. Rusko chce zlikvidovat veškerý odpor

Ukrajinští vojáci ignorovali ruské ultimátum a obraňují Mariupol i nadále. Rusko chce zlikvidovat veškerý odpor
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Deadline byl do 13:00 místního času, ale ukrajinští vojáci nadále město brání.

Ruské ozbrojené síly nabídly vojákům, kteří jim kladou odpor v ukrajinském přístavním městě Mariupol, že ušetří jejich životy, pokud v neděli ve stanovené době složí zbraně. Deadline byl do 13:00 místního času, ale podle BBC ukrajinští vojáci nadále město brání.

Neopustili své pozice

Přestože byl vytvořen koridor pro vojáky, kteří se vzdají, podle poradce starosty Mariupola Petra Andriuščenka vojáci drží své pozice. Dodal, že ruští vojáci ostřelovali nejen areál ocelárny Azovstal, ale také několik civilních budov.

Rusko na ukrajinské odhodlání reagovalo slovy, že v obléhaném městě zlikvidují veškerý zbývající odpor. Podle CNN ruské ministerstvo obrany tvrdí, že „nacionalistický režim“ na Ukrajině údajně zakázal jednání o kapitulaci. Říkají také, že v ocelárně je až 400 zahraničních žoldnéřů, údajně včetně Evropanů a Kanaďanů.

V Mariupolu a blízkém okolí je momentálně odhadem asi sto tisíc lidí. Oblast je do velké míry pod ruskou kontrolou, ale město stále brání i ukrajinské jednotky. Obléhání čelí od prvního dne ruské invaze, protože jde o strategické místo. Přestože je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nakloněn mluvit s ruským lídrem Vladimirem Putinem, v neděli prohlásil, že pokud dojde k zavraždění zbývajících lidí v Mariupolu, bude to znamenat konec rozhovorů.

Domů
Sdílet
Diskuse