Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2022 9:26
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

Zelenskyj: Pokud Rusové zabijí obránce v Mariupolu, Ukrajina ukončí jednání s Moskvou

Zelenskyj: Pokud Rusové zabijí obránce v Mariupolu, Ukrajina ukončí jednání s Moskvou
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu jasně předeslal, co bude následovat, pokud vojáci Ruské federace eliminují poslední obránce přístavního města Mariupol. Město je obklíčeno již několik týdnů.

Pokud obránci v Mariupolu přijdou o život, Ukrajina přestane jednat s Moskvou. Toto prohlášení podle BBC přednesl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská armáda naopak vyzvala tamní obránce, aby se vzdali do nedělního rána. Po uplynutí lhůty, kterou ruští okupanti ukrajinským obráncům dali, se však však zdá, že se nic neděje ani na jedné ze stran.

Doporučeno
Rusové za sebou na Ukrajině údajně nechávají výbušná zařízení i v bytech. Vojáci je našli v kredenci i v pračce Rusové za sebou na Ukrajině údajně nechávají výbušná zařízení i v bytech. Vojáci je našli v kredenci i v pračce 16. dubna 2022 19:42

Ukrajinský Mariupol je přístavní město na východě Ukrajiny, které momentálně nese největší tíhu konfliktu v zemi. Prezident Zelenskyj popsal stav ve městě, podle Ukrajinské Pravdy, jako „deset Borodyanek“, což je město v Kyjevské oblasti, které bylo silně poničeno bitvou o předměstí Kyjeva. 

„Rád bych předeslal, že pokud budou naši obránci eliminováni, přestaneme vyjednávat. Tohle je slepá ulice, nechystáme se totiž vyměnit naše území a naše lidi. Čím více takových míst jako Borodyanka bude, tím těžší to všechno bude,“ řekl Zelenskyj.

Rusko vyzvalo Ukrajince v Mariupolu, aby se vzdali do nedělního rána

Ukrajinský prezident takto reagoval poté, co ruská armáda dala obráncům Mariupolu ultimátum. Jak píše The Guardian, zbytek mariupolské posádky, která by se měla skládat z členů batalionu Azov a 36. brigády námořní pěchoty, se měl vzdát do 3. hodiny ranní GMT (5:00 SELČ). Dle posledních informací však ultimátum proběhlo a nezdá se, že by se situace ve městě nějak změnila.

Místo toho se situace zdá být prakticky stejná, jako v posledních dnech. V neděli ráno zněly většinou Ukrajiny včetně nově osvobozené Kyjevské oblasti sirény. 

Ukrajinská vláda nadále prosí své západní spojence o dodávku těžkých zbraní. Zelenskyj sdílel na svůj profil na Twitteru apel na všechny evropské a západní politiky a žádal je o konkrétní zbraně, které byly dokonce znázorněny v grafice. Znovu zopakoval, že válka může přijít brzo na sousedy Ukrajiny, kterými jsou baltské státy, Polsko nebo Rumunsko, pokud jim Evropa a svět nepomůže. 

„Bez dalších zbraní se z této války stane jen nekonečná krvavá lázeň, která akorát prodlouží utrpení a destrukci. Mariupol, Bucha, Kramatorsk – tento seznam jen poroste. Nikdo nezastaví Rusko, pouze Ukrajina s těžkou technikou,“ přednesl státník.

Zpět
Sdílet
Diskuse