Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 7:51
Čas čtení 1:17
Vojtěch Vanda

Studenti v Praze budou opět stávkovat za klima. Nesouhlasí se snahami prodloužit těžbu uhlí i po roce 2033

Studenti v Praze budou opět stávkovat za klima. Nesouhlasí se snahami prodloužit těžbu uhlí i po roce 2033
Zdroj: se souhlasem Fridays for Future
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Středoškoláci z Fridays for Future chystají protest kvůli poslednímu jednání vlády, které by mohlo prodloužit těžbu uhlí v Česku i po roce 2033.

Česká odnož Fridays for Future půjde v Praze do ulic. Hnutí středoškolských aktivistů za klima se nelíbí, že i přes programového prohlášení vlády, kdy se nynější kabinet zařekl, že přestane s těžbou hnědého uhlí v Česku po roce 2033, přemýšlí o jeho nedodržení kvůli energetické krizi. Fridays for Future proto ohlásili protest, který proběhne na začátku května v Praze.

Doporučeno
Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Ministerstvo jedná o prodloužení těžby Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Ministerstvo jedná o prodloužení těžby 15. dubna 2022 17:13

Kvůli energetické bezpečnosti státu začala jednat česká vláda s těžaři uhlí o možnostech prodloužení těžby hnědého uhlí. Jak tě REFRESHER informoval, znamenalo by to, že programové prohlášení, v němž bylo uvedeno, že rok 2033 bude konečné datum pro těžbu této suroviny, bude neplatné. To se ale nelíbí aktivistům z Fridays for Future.

Na internet proto vyvěsili výzvu, kde burcují sympatizanty k chystanému protestu. Ten by se měl zorganizovat klasicky v pátek 6. května ve 13:00 v Praze na Malostranském náměstí. Ústředním tématem stávky za klima bude vyjádřit nesouhlas s plánovaným prodloužením těžby uhlí. „Nechcem uhlí ranec, chceme ranec OZE,“ uvádí.

„Vláda chce řešit aktuální krizi těžbou uhlí za 15 let! Falešné řešení, ústupek od dosavadních slibů, zrada. Skutečné a aktuální řešení je jinde: v obnovitelných zdrojích a úsporách.
Místo urychlení rozvoje čisté energie řeší vláda prodlužování konce uhlí. To je dávnou minulostí a nijak nám s řešením klimatické krize nepomůže,“ uvádí aktivisté, podle nichž řešení těžby uhlí za 15 let ani neřeší aktuální energetickou krizi.

„Je to navíc absolutní otočka od slibů, které jsme od současné vlády dostali před volbami i v lednu v programovém prohlášení,“ vadí jim.

Stávka za klima, jak říkají svému protestu, je prý tím urgentnější, když se ke klimatické krizi přidala válka na Ukrajině. „Nesmíme odvracet pozornost od skutečných a aktuálních řešení. Potřebujeme rychlejší rozvoj obnovitelné energetiky, rychlejší a větší investice do úsporných opatření. Tento krok nenecháme bez odezvy. Buďte ve střehu,“ apeluje skupina.

Domů
Sdílet
Diskuse