Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 16:26
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Jurečka chce ukrajinské uprchlíky motivovat k práci snižováním humanitární dávky, vyplácení se má protáhnout do února 2023

Jurečka chce ukrajinské uprchlíky motivovat k práci snižováním humanitární dávky, vyplácení se má protáhnout do února 2023
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS MARIAN JUREČKA UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se v rozhovoru pro Lidovky vyjádřil tím způsobem, že snižování výše humanitární dávky Ukrajincům, která je momentálně 5000 korun, by mohlo být motivační z hlediska jejich zapojení do trhu práce.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má plán, který by měl pomoci motivovat ukrajinské uprchlíky v České republice do toho, aby se zapojili do místního trhu práce. Postupem času jim chce snížit výši humanitární dávky. Sdělil to v rozhovoru pro Lidovky.cz. Momentální výše příspěvku je 5000 korun.

Doporučeno
Jurečka: Ukrajinští uprchlíci dostanou humanitární dávku ve výši 5 000 korun Jurečka: Ukrajinští uprchlíci dostanou humanitární dávku ve výši 5 000 korun 9. března 2022 20:05

Jurečka uvedl, že je Česko schopné dostat do zaměstnání 70 % ekonomicky aktivních uprchlíků. Postupem času by proto rád snížil výši humanitární dávky, na kterou má nárok každý ukrajinský uprchlík v měsíci, kdy dostal vízum k ochraně. O příspěvek si může požádat opakovaně 5 měsíců.

Model snižování dávek a motivování v práci ale nevidí jako úplně šťastný ekonom Daniel Münich z institutu CERGE-EI, podle nějž není ozkoušený ani na české populaci. „Je to tak individuální, že dopad takového přístupu nelze posoudit plošně. Uprchlíci jsou navíc převážně ženy s dětmi, které práci hledají většinou samy. Ty potřeba motivovat příliš není,“ řekl Lidovkám.

Tento systém dávek se ministr bude nicméně snažit prodloužit, a to až do února příštího roku, kdy platnost zákona, na jehož základě se dávka vyplácí, uplyne. Uprchlíci se prozatím nestanou součástí českého sociálního systému. „Důvodem je to, že tento systém výplaty pětitisícové dávky je jednoduchý, už funguje a je dostatečně schopný pokrýt základní sociální potřeby těchto lidí,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz Jurečka.

Důvodem, proč není možné zařadit Ukrajince do pozice běžného příjemce dávek, vidí ministr v absenci sil úřadů práce a nedostatečné digitalizaci této agendy.

Příspěvek 

Humanitární příspěvek ve výši 5000 korun jako pomoc s úhradou základních životních potřeb se začal projednávat hned po vypuknutí invaze na Ukrajině. 

Zákon, který se kromě humanitární dávky na pomoc běžencům prchajícím před válkou na Ukrajině zabýval i jejich sociálním zabezpečením, se projednal zrychleně v legislativní nouzi. Pokud bude zákon schválen, měl by platit do února 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse