Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 v 20:05
Čas čtení 1:03
Tereza Patočková

Jurečka: Ukrajinští uprchlíci dostanou humanitární dávku ve výši 5 000 korun

Jurečka: Ukrajinští uprchlíci dostanou humanitární dávku ve výši 5 000 korun
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ MARIAN JUREČKA UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Vláda schválila humanitární dávku pro všechny běžence z Ukrajiny, kteří do Česka utekli po 24. únoru.

Uprchlíci z Ukrajiny mají dostat humanitární dávku 5 000 korun jako pomoc s úhradou základních životních potřeb. Lidé, kteří do Česka utíkají před válkou na Ukrajině, by mohli dávku pobírat opakovaně, a to až po dobu 6 měsíců. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Na Twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj sdílel záběry z rozbombardované porodnice v Mariupolu. Pod troskami jsou i děti, tvrdí Volodymyr Zelenskyj sdílel záběry z rozbombardované porodnice v Mariupolu. Pod troskami jsou i děti, tvrdí 9. března 2022 v 18:28

Dávka je podle Jurečky určena pro lidi, kteří u nás hledají útočiště před válkou a má jim pomoci s úhradou základních životních potřeb. „Musíme alespoň v prvních měsících pomoci těm, kdo to nyní potřebují nejvíc,“ uvedl ministr. Podle návrhu zákona by humanitární dávka 5 000 korun byla pro všechny, kteří se do Česka dostali po 24. únoru po začátku ruské invaze.

Díky přijetí krizového opatření z minulého týdne, které má po dobu nouzového stavu zajistit plynulost poskytování nepojistných sociálních dávek, by neměli nastat ve vyplácení žádné prodlevy či byrokratické překážky. Dle vlády krizové opatření, zjednodušuje administrativní vyřizování žádostí klientů tak, aby měly úřady práce dostatečné kapacity i na vyřizování žádostí o dávkovou pomoc právě ze strany občanů Ukrajiny.

Zákon, který se kromě humanitární dávky na pomoc běžencům prchajícím před válkou na Ukrajině, zabývá i jejich sociálním zabezpečením, poputuje nyní do Sněmovny. Projednávat by se mohl legislativní nouzi zrychleně. Pokud bude zákon schválen měl by platit do konce března roku 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse