Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 22:06
Čas čtení 0:37
Tímea Krauszová TASR

Rusko zastavuje dodávky elektrické energie do Finska

Rusko zastavuje dodávky elektrické energie do Finska
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS FINSKO NATO RUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jedná se o reakci na prohlášení lídrů země, že chtějí vstoupit do NATO.

Ruská energetická společnost Inter RAO přestane od soboty dodávat elektrickou energii do Finska. Uvedl to v pátek finský provozovatel elektrické přenosové soustavy Fingrid. TASR informace převzala od agentur AFP a Reuters.

Doporučeno
Německý kancléř Scholz telefonoval s Putinem. Jednali o Ukrajině Německý kancléř Scholz telefonoval s Putinem. Jednali o Ukrajině 13. května 2022 19:33

Nahradí ji proudem ze Švédska

Fingrid v pátek sdělil, že provoz elektřiny se zastaví 14. května o půlnoci. Firma RAO Nordic, dceřiná společnost ruského státního Interu RAO, to odůvodnila neschopností platit za ruský proud. Nedostatek elektřiny bude kompenzován dovozem většího množství elektřiny ze Švédska a výrobou většího množství ve Finsku.

Fingrid tvrdí, že ve Finsku nehrozí výpadky elektrické energie, protože „v poslední době dovážená elektřina z Ruska pokrývala přibližně deset procent celkové spotřeby Finska“.

Zpráva o přerušení dodávek elektrické energie přišla den poté, co finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marin ve společném prohlášení oznámili, že podporují vstup své země do NATO. Ve stejný den finský deník Iltalehti přinesl informaci, že Rusko může od pátku zastavit dodávky zemního plynu. Tehdy to mluvčí Kremlu označil za hoax.

Domů
Sdílet
Diskuse