Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 19:33
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Německý kancléř Scholz telefonoval s Putinem. Jednali o Ukrajině

Německý kancléř Scholz telefonoval s Putinem. Jednali o Ukrajině
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA INVAZE NA UKRAJINĚ NĚMECKO OLAF SCHOLZ RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Německý kancléř si měl přes hodinu volat s ruským prezidentem Putinem. Během svého telefonátu probírali pozastavená mírová jednání.

Kancléř Spolkové republiky Německo Olaf Scholz telefonoval v pátek s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Dle informací, které uvedl web Deutsche Welle, jednali o pozastavených mírových jednáních na Ukrajině. Hovor trval údajně hodinu a čtvrt, během níž měl Putin tvrdit Scholzovi, že za pozastavení jednání může Ukrajina a to, že Rusko bojuje proti „nacistické ideologii“.

Doporučeno
Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří Finsko je krok od vstupu do NATO. Prezident a premiérka oznámili, že vstup do aliance podpoří 12. května 2022 9:53

Dle vyjádření nejvyššího ruského představitele byla mírová jednání skoro osmdesát dnů trvajícího konfliktu „v podstatě zablokována“ ukrajinskou stranou. K tomu dodal, že jediné, co Rusko na Ukrajině dělá, je útok na „nacistickou ideologii“, která se má na Ukrajině udržovat.

Telefonát měl trvat podle německých úřadů 75 minut. Scholz měl údajně Putinovi říct, že je nutné, aby se rychle vyhlásil klid zbraní. Také jej vyzval k tomu, aby „vylepšil humanitární situaci na místě a více se snažil o diplomatické řešení konfliktu“.

Zprávu, která během jednání zazněla, komunikoval i na Twitteru. „Zde jsou tři body, které zazněly během mého telefonátu s Putinem,“ uvedl svůj Tweet. „Na Ukrajině musí co nejrychleji nastat klid zbraní. Tvrzení, že jsou na Ukrajině u moci nacisté, není správné. A také jsem Putinovi připomněl ruskou zodpovědnost ohledně globální potravinové situace,“ dodal.

O možné globální potravinové krizi spojené s válkou jsme tě informovali v dubnu. OSN uvedla, že 36 zemí z 55, které se již nyní potýkají s potravinovou krizí, je závislých na dovozu jídla z Ukrajiny a Ruska.

Domů
Sdílet
Diskuse