Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 19:08
Čas čtení 1:40
Tímea Krauszová

SaS je zásadne proti novej dani za ruskú ropu. Koaliční partneri sa vyhrážajú koncom spolupráce

NEWS
Uložit Uložené

Návrh chcú vetovať.

Strana SaS je zásadne proti návrhu ministra financií Igora Matoviča, ktorý chce zaviesť novú daň na ruskú ropu. Matovič dnes oznámil, že chce vláde v stredu predložiť návrh na mimoriadnu daň z výhody pri nákupe ruskej ropy, ktorá sa použije na Slovensku. Jej výška by mala byť 30 %, pričom minister tvrdí, že zásadne neovplyvní ceny pohonných látok na pumpách.

SaS je však zásadne proti akejkoľvek novej dani, informuje vo svojom stanovisku. „Platí to aj v prípade novej dane Igora Matoviča z ruskej ropy, ktorá by viedla k zvýšeniu cien pohonných hmôt na Slovensku.“

Hádka o novú daň

Strana vraví, že Matovičov návrh doposiaľ nemohli vetovať, pretože o dani sa dozvedeli až z tlačovej konferencie. „Veto si však uplatníme, pretože táto daň s istotou povedie k vyšším cenám benzínu a nafty.“ Podľa strany je absurdné, že si minister financií myslí, že vyrieši ceny pohonných hmôt.

Richard Sulík vraví, že v tomto prípade by mal zasiahnuť protimonopolný úrad. Jeho nového predsedu však ešte nevymenovali, Sulík tvrdí, že to blokuje Matovič. „Ak minister financií predloží zajtra na vládu svoje návrhy, ktoré zvyšujú dane a povedú k vyšším cenám pre obyvateľov, budeme to považovať za vážne porušenie koaličnej zmluvy,“ uviedol predseda strany.

Vyhrážky sú začiatok konca

V utorok podvečer predstavil verejnosti Igor Matovič svoj návrh, ktorým chce zabezpečiť niekoľko sto miliónov eur do štátneho rozpočtu. Zvyčajná daň z trhovej ceny ropy býva 5 %, Matovič ju navrhuje zvýšiť na 30 %. Pre štátny rozpočet by to malo podľa jeho slov predstavovať obrovský prínos, za súčasných podmienok na trhu by to bolo 280 – 290 miliónov eur za kalendárny rok.

Dobré zmluvy robia dobrých partnerov a vyhrážanie sa nedodržiavaním koaličnej zmluvy je začiatkom konca normálnej spolupráce, tvrdí hnutie OĽaNO v reakcii na stanovisko strany SaS. „Chceme veriť, že strana SaS pochopí, že umením politiky nie je vydieranie a hádzanie sa o zem, ale kompromis. O to viac, ak ide o pomoc, na ktorú rodiny dlho čakajú,“ povedal pre TASR Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO. Hnutie nerozumie postoju SaS, argumentujú tým, že dôjde k praktickému znižovaniu daní pre bežných ľudí skrz daňový bonus.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová označila Sulíkov návrh za „trucpodnik“ koaličným partnerom, keďže prišiel po viac ako troch mesiacoch, v záverečných fázach intenzívnych rokovaní.

Mohlo by ťa zaujímať:
KVÍZ: Majster N, Kakao či Raťafák Plachta. Otestuj si pamäť pri otázkach o legendárnych televíznych programoch
KVÍZ: Vyznáš sa v slovenských politických kauzách?
MS 2022: Českí komentátori nevedeli, že sú v živom vstupe. „Budeme odpovedať na to, čo nepočujeme,“ smial sa jeden z nich
Domů
Sdílet
Diskuse